Egy beteljesült jóslat – Max Verstappen

2022. jan. 05. Szikora Tamás

Sok tehetséges versenyző kerül be a Formula-1-be, de csak kevesen tudnak tartósan a mezőnyben maradni és még kevesebben jutnak el a világbajnoki címig. A legújabb bajnok a hazájában igazi nemzeti hős lett, és már a bemutatkozásától kezdve sokan hittek abban, hogy eljuthat a csúcsra.

Az elmúlt pár évben több olyan tehetség is a mezőny tagja lett, akiket elég sokra tartottak, néhányukról pedig az utánpótlás kategóriákban látott teljesítményük, valamint a kezdeti kiugró eredményeik alapján sokan biztosra vették, hogy legalább az egyikükből világbajnok lesz a közeljövőben.

Charles Leclerc az F1 előtt szinte minden fontosabb sorozatban győzni tudott, a Saubernél töltött tanulóév után pedig nagyon korán szerződést kapott a Ferraritól, ahol szintén egy év kellett ahhoz, hogy vezető szerepbe kerüljön a csapatnál. Esteban Ocontól is sokat vártak eleinte és a Mercedes ugyan elengedte a kezét, az Alpine színeiben már megszerezte első futamgyőzelmét, bizonyítva ezzel a rátermettségét.

George Russell is hihetetlen eredményeket ért el a Williams autójával, így idén már a Mercedes pilótája lesz Lewis Hamilton mellett és számolni kell vele a következő években, igaz futamgyőzelmet még nem szerzett egyelőre. Ugyanebből a generációból nem hagyható ki Lando Norris sem, aki az éledező McLarennel még szintén sokra lehet képes, tavaly csak a saját hibája fosztotta meg attól, hogy meglegyen az első győzelem Oroszországban, ám ami késik, nem múlik, tapasztalatszerzésnek kiváló alkalom volt. Mindegyikőjüktől sokat várnak a szakértők és a rajongók egyaránt, a sort pedig még lehetne bővíteni, ha nagyon akarnánk, ám ezeknek a pilótáknak még nem igazán jött ki a lépés.

Velük szemben azonban jóval jobb helyzetben találta magát Max Verstappen. A holland pilóta édesapja is F1-es pilóta volt, amíg viszont Jos karrierje nem alakult túl fényesen, fia már a kezdetektől fogva kiemelkedett az ellenfeleihez képest. A gokartos időszak után 2014-ben az F3 következett a számára, ahol szokatlan módon mindössze egyetlen év elég volt ahhoz, hogy a Formula-1 legjobb istállói, a Mercedes és a Red Bull is versenyre keljenek érte. A tárgyalások végén az energiaitalosok nyertek, miután merték vállalni azt a kockázatot, hogy egy mindössze 17 esztendős versenyzőt nem csak a junior programjukba vesznek fel, de ülést is adnak számára testvércsapatuknál.

Mindez sokakat megosztott, hiszen amíg az egyik oldalról a jövő egyik világbajnokát látták benne, addig voltak, akik túl fiatalnak és tapasztalatlannak tartották, amire az FIA is elég korán reagált, amikor 18 évnél húzta meg a korhatárt. Ezek alapján könnyen állíthatjuk tehát, hogy Verstappen érkezése elég nagy port kavart. A körülötte lévő felhajtás viszont később sem szűnt meg, hiszen az első évében többször is stabil pontszerző tudott lenni, két alkalommal pedig a legjobb négy között zárt.

Még ezek után is némileg váratlan húzás volt, amikor 2016-ban már négy futam után úgy döntött a Red Bull, hogy megadják neki a lehetőséget a nagy csapatnál, miután elégedetlenek voltak az addigi pilótájuk, Danyiil Kvyat szereplésével. Valószínűleg ők sem gondolták volna, hogy Verstappen azonnal élni fog a lehetőséggel és egyből megnyeri a Spanyol Nagydíjat.

Ezek az előzmények tökéletesen elégnek bizonyultak ahhoz, hogy hazájában megőrüljenek érte az emberek és valóságos nemzeti hős váljon belőle, a hollandok pedig visszakapják a korábban elveszített F1-es futamukat. Innentől kezdve már csak idő kérdése volt, mikor lesz igazán esélyes a világbajnoki címre, az erőviszonyok végül 2021-re alakultak úgy, hogy minden adott volt a végső siker eléréséhez.

A Red Bull és a Honda házassága is ekkora forrott ki igazán, Verstappen pedig elég éretté vált egy világbajnoki harchoz. Az elképesztően izgalmasan alakuló szezon végül drámai fordulatokkal ért véget, az utolsó körös harc pedig örökre beírta magát a sportág történetébe. A holland pilóta a szezonzáró végén egy kör alatt győzte le a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont, ezzel pedig több szempontból is történelmet írt.

Egyrészről megszakított egy hosszú sorozatot, mely már 2014-től íródott, azóta ugyanis csak Mercedes pilóta lett világbajnok. Másrészről hiába voltak kiváló autóversenyzői Hollandiának, a sportágban egyikük sem jutott ilyen magasságokba eddig, győzelmével pedig egy újabb bajnokkal lett több a Formula-1-ben.

Azok közül tehát, akiket a jövő bajnokának tartottak egy ember már beteljesítette a korábbi jóslatot, a kérdés innentől kezdve az, hogy többen is megteszik-e majd ezt, vagy Verstappen még magasabbra jutva képes lesz átvenni bizonyos rekordokat? Egy biztos: a generációváltás megtörtént és a jelen sok izgalmas idényt tartogathat még a rajongók számára.