Edzés: egyedül vagy személyi edzővel?

2021. dec. 29. Farkas-Csamangó Tekla

A mozgásnak, testedzésnek számtalan előnye van. Hiszen ennek segítségével őrizhetjük meg egészségünket, erőlétünket és jöhetünk formába. Ám sokszor nem olyan egyszerű motiváltnak maradni. Ahogy azt sem könnyű eldönteni, egyedül eddzünk –e vagy személyi edzővel.

Ugyanis mindkét lehetőség tartogathat számunkra meglepetéseket, valamint előnyöket és hátrányokat is. De bármelyiket választjuk, jó előre leszögezni, hogy a munka eredményessége leginkább rajtunk múlik. Nézzünk tehát néhány felmerülő kérdést, tippet mindkét edzésmódhoz.

Edzés egyedül

Szakember segítsége nélkül, egyedül vagy esetleg baráttal edzeni kifejezetten hasznos azoknak, akik szeretnének mozogni. Szeretnék magukat jól érezni, de megelégednek a lassabb haladással és az apránként érkező eredményekkel. Természetesen ekkor is komolyan kell venni az edzést. Akár futást, akár más sportot, vagy valamely konditermet választunk. Hiszen a kitűzött célok elérése hajthat előre. Ezért érdemes átgondolni, hogy milyen elképzeléseink, céljaink vannak, és mit várunk el magunktól.

Egy másik pozitív jellemzője az egyéni edzésnek, hogy a saját tempónkban haladhatunk, saját időbeosztás és kedv szerint. Ráadásul, ha személyi edző nélkül vágunk bele a mozgásba, spórolhatunk is. Ami egyébként manapság jelentősen megnövelte az egyedül, ugyanakkor örömmel sportolók számát.

Emellett az egyedül edzés előnyeit gyarapítja az is, hogy a sikerek mindenféleképpen az egyén érdemei. Az pedig, hogy magunktól, elszántságból, akaratból érünk el egy célt, határozottan jót tesz az önbizalmunknak és az emberi kapcsolatainknak is.

De, sajnálatos módon, ha kudarcot vallunk, az is csak a mi vállunkat nyomja. A sikertelenség pedig nagymértékben alááshatja az önmagunkba vetett hitünket. Még ha csak néhány kilóról, vagy az edzések alkalmankénti elmaradozásáról van szó. Ez tehát egy nagy hátránya annak, ha egyedül edzünk.

A magányos sportolás egyik további ellensége az, hogy gyorsan lecsökkenhet a motiváció. Hiszen sokan azt képzelik, egyedül nem képesek a változásra. Ezért néhány nap vagy hét leforgása alatt elmegy a kedvük a mozgástól.

Bár az előbb említett negatív hatások gyakran vezetnek oda, hogy feladjuk a sportolási szándékainkat, van még valami, ami a lelki következményeknél is rosszabb. Mégpedig a sérülések. Ugyanis hozzáértés nélkül edzeni, nagyobb fizikai kockázattal jár. Mert hajlamosak vagyunk elhagyni a bemelegítést vagy túlterhelni magunkat.

De ennek ellenére sincs minden veszve. Hisz megfontoltan önállóan is kialakíthatunk egy számunkra előnyös edzéstervet.

Apró tippek egyedül edzéshez

 • Készítsünk időbeosztást, tervet, tűzzünk ki célokat
 • Legalább heti egyszer élvezzen prioritást az edzés
 • Tartsuk be a fokozatokat
 • Sose hagyjuk ki a bemelegítést
 • Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre
 • Havi szinten tartsunk egy összegzést, hogy lássuk hová jutottunk. Vagy vezessünk edzésnaplót
 • Kényelmes, az adott sporthoz illő ruhában eddzünk

Ha mégsem bíznánk a saját, önmagunk által diktált ritmusban, örömben és sikerben, lássuk, mit adhat nekünk a személyi edző.

Edzés személyi edzővel

Ha jó szakembert találunk a vele eltöltött idő kinccsé válhat. Nem csak testedzés, technika és kitartás szempontjából tanulhatunk tőle, hanem az önismeretünkhöz, életfelfogásunkhoz is hozzátehet. Ehhez viszont az kell, hogy megtaláljuk vele a közös hangot, hogy megbízzunk benne, hogy át merjük adni magunkat a szakértelmének. Ekkor még az sem olyan nagy probléma, hogy fizetünk az óráért. Igaz, az árak sokszor nem egységesek. Viszont jó esély van arra, hogy megleljük a pénztárcánknak is megfelelő, fejlődést kínáló edzési lehetőséget. Ugyanis a választék személyi edzők terén is bőséges, akárcsak konditermek vagy sportágak esetében.

A személyi edző által koordinált alkalmak óriási előnye, hogy egy hivatásos edző tudja, mit csinál. Tudja, hogyan építsen fel egy az egyén igényeihez igazodó edzésprogramot. Mindig velünk van, így korrigálhatja az esetleges hibáinkat. Figyelmeztethet a gyakorlatok helyességére, és kellő biztatással könnyebben motiválhat minket. Így biztosak lehetünk abban, hogy jól végezzük a feladatokat. Ezért kevesebb a sérülés esélye, kisebb a problémák kockázata. Viszont sokkal ütemesebb a fejlődés.

Ám mindenképpen meg kell említeni, hogy negatívan érinthet minket, ha az edzőt pusztán a pénz érdekli, és a sikerélménnyel nem foglalkozik. Ugyancsak gond, ha túlságosan eredményorientált, és nem veszi figyelembe a képességeinket, egészségügyi állapotunkat. Ezért mindenképp legyünk körültekintőek edzőválasztáskor.

Tippek személyi edző választáshoz

 • Olyan embert keressünk, akivel jól kijövünk
 • Nézzünk utána a referenciáinak, hallgassuk meg mások véleményét
 • Hagyjunk magunknak időt arra, hogy megszokjuk az irányítását, de ha nem érezzük a haladást, megbecsülést nyugodtan váltsunk.
 • Bízzunk a szakértelmében
 • Legyünk kitartóak mi is, a sikerért mindenképp meg kell dolgozni