Eb: Németország – Magyarország 2-2, többet érdemeltünk

2021. jún. 24. Arany Balázs

Tegnap este lejátszotta a részben magyar rendezésű Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzését a magyar válogatott. Az ellenfél a német válogatott volt, akik ellen Münchenbe léptünk pályára. A hazaiaknak egy döntetlen is elég volt a továbbjutáshoz, míg számunkra csak a győzelem volt opció a csoportból való kijutáshoz.

Németország a mieinkhez hasonlóan eddig két csoportmérkőzésen van túl. Az első körben a vb győztes franciáktól kaptak ki egy öngólnak köszönhetően, majd kisebb meglepetésre a portugálokat viszonylag simán, 4-2-re intézték el. A magyar csapat az első fordulóban a hajrában kapott három góllal szenvedett vereséget a címvédő portugáloktól, majd hatalmas meglepetésre az eb legesélyesebb csapata ellen, az első félidőben Fiola góljával vezetve ért el döntetlent a Puskás Arénában.

A német válogatott kezdőcsapata egy helyen változott az előző találkozóhoz képest Müller helyett Sané kezdett:

A magyar csapat kezdője teljes mértékben megegyezett a franciák ellenivel:

Az első játékrészt a müncheni arénában a fekete mezes német csapat kezdte. A mérkőzés első igazi helyzete rögtön egy gól. Labdaszerzést követően remek ellentámadást vezetett a magyar válogatott, amely végén Sallai ívelt középre, Szalai Ádám pedig egy bravúros csukafejessel vette be a világbajnok, Neuer kapuját, 0-1. A 28. percben Botka Endre szabálytalankodott Gündogannal szemben, amelyért megkapta a találkozó első sárga lapját. Két perc elteltével az előző sértett is besárgul, Gündogan rántotta le Kleinheislert. Az első játékrész nem hozott több különösebb eseményt, 1-1 volt a szünetben. Ekkor csoportmásodikok voltunk, hiszen a franciák vezetést szereztek, Benzema révén a portugálok ellen.

A második félidőt a fehér mezes magyar csapat kezdte. Az 58. percben cserélt Löw, a hazaiaknál Goretzka érkezett a sárga lapos Gündogan helyére. Három perc elteltével Sané kapott sárga lapot, majd Sallai Roland végezhetett el szabadrúgást, amely a bal kapufán csattant. A 64. percben a gólszerzőnk, Szalai Ádám is besárgult, csakúgy, mint Fiola. Sajnos a 66. percben megérkezett az egyenlítő gól, Gulácsi nem jött ki jól egy beadásra, amelyet átfejeltek fölötte, és végül Havertzről jutott a kapuba a labda, 1-1. A gól után egyből német cserék következtek. Müllerrel és Wernerrel próbálta erősíteni a támadó szekciót Löw. A pályát pedig elhagyta a gólszerző, Havertz és Gnabry. A németeknek még megünnepelni sem nagyon volt idő az egyenlítésüket, ismét magyar gól következett. A középkezdést követen támadhattunk, majd az első gólszerzőnk, Szalai Ádám indította Schäfer Andrást, aki Neuer mellett, 12 méterről a kapuba fejelte a labdát, ismét nálunk volt az előny, 1-2.

A 75. percben magyar csere, Sallai helyét Schön vette át. Hét perc elteltével három csere volt ismét, az első nálunk. Varga Kevin váltotta, a gólszerző, és gólpaszt kiosztó Szalai Ádámot. A németeknél Musiala és Volland is érkezett Gosens és Ginter helyére. Sajnos a hajrában hatalmas hazai nyomás beérett a legvégén, a 84. percben jött az egyenlítés. Egy Goretzka elé kerülő labdát könyörtelenül, nagy erővel, a bal alsó sarokba lőtt, 2-2. Négy perc múlva még kettőt cserélt Marco Rossi, Fiola és Kleinheisler mentek le, Lovrencsics és Nikolics kaptak pár percet, de az eredmény már nem változott, ezzel a döntetlennel pedig a csoport negyedikként végeztünk. Előttünk a franciákkal döntetlent játszó portugálok. Második helyen a németek, a világbajnok pedig csoportelsőként zártak.

Ezzel a döntetlennel két pontot szerzett a magyar labdarúgó válogatott, amely ebben a halálcsoportban igazán meg süvegelendő teljesítmény és minden elismerést megérdemelnek a srácok. Folytatás ősszel a világbajnoki selejtezőkön.

Szép volt fiúk!

Hajrá Magyarország!

(Fotók: MLSZ Facebook, M4 Sport Facebook)