Eb: Magyarország – Franciaország 1-1, Fiola a hős!

2021. jún. 20. Arany Balázs

Az Európa-bajnokság F csoportjában megrendezték a második fordulót. A magyar válogatott fogadta Franciaország nemzeti tizenegyét. A csoport első fordulójában a mieink látták vendégül a portugál válogatottat, a hajrában kapott három gólnak köszönhetően vereséget szenvedtünk, mellyel megszakadt a 11 meccs óta tartó veretlenségünk. A franciák Németországba utaztak az első fordulóban, és győzelemmel kezdtek a 2014-s világbajnok ellen. Tehát elég ellentétes előjelekkel várhatták a felek a mérkőzést.

Íme, a vendégek kezdőcsapata

Marco Rossi kezdőtizenegye

A találkozó 15:00-kor kezdődött, egyedülálló módon telt házzal a Puskás Arénában. A mieink kezdték a játékot, ismételten nagyszerű hangulat közepette. A 9. percben Pavard kapott sárga lapot a fehér mezes francia válogatottból. Negyed óra elteltével jegyezhettük fel az első helyzetet, Benzema próbálkozott egy lövéssel, de a jobb alsóba tartó labdát Gulácsi védte. Két perc sem telik el, ezúttal Digne adott be a szélről, amelyet Mbappe fejelt el, de a labda kicsivel elkerülte a kaput. A 26. percben magyar csere. Szalai Ádám sérülését követően Nikolics érkezett. Az első félidő hosszabbításában megérkezett a vezető találat. Sallai passzolt Fiolának, aki csatári babérokra tört és megindult a labdával, a franciák nem támadták meg, Fiola pedig öt méterről, jobb alsóba lőtte a labdát, 1-0. Ezzel zárult az első félidő.

A második játékrészt Franciaország kezdte. Az 53. percben Botka Endre kapott sárga lapot, Mbappet állította meg szabálytalanul. Négy perc múlva cseréltek a vendégek, Rabiot le, Dembelé be. A 60. percben közel jártak a franciák az egyenlítéshez, a csereként beállt Dembelé a jobb oldalon passzolt Griezmann elé, aki a tizenhatoson belülről a bal kapufát találta el, Gulácsinak esélye sem volt. Sajnos nem tudtuk elkerülni az elkerülhetetlent. Újabb hat perc elteltével Mbappe adta be laposan a labdát a jobb oldalról, Orbán mentése nem sikerült, Griezmann elé passzolt, aki nem hibázott néhány méterről, bal lábbal a kapu bal oldalába lőtt, 1-1. A 75. percben cserélt Marco Rossi. Schäfer hagyta el a pályát, Cseri érkezett a helyére. A fehér mezeseknél is kettős csere. Tolisso és Giroud váltotta a Benzema, Pogba párost. Kilenc perc múlva a későbbi meccs legjobbja Kleinheisler ment le, a portugálok ellen kezdő Lovrencsics ment fel. Még egy francia csere is hátra volt. Lemar váltotta Dembelét. A világbajnokon a cserék sem segítettek azonban, a végeredmény 1-1 lett, az öt perces hosszabbítást követően.

Megsüvegelendő teljesítményt nyújtottak a fiúk, hiába a francia fölény a kapura lövések számában, hiába a labdabirtoklási fölény, hiába a világbajnoki cím és sok százmillió eurós keret, a magyar csapat megállította Franciaországot. Ezzel az egy ponttal megmaradt az esélyünk a németek elleni meccsen a továbbjutáshoz is akár. Szerda este 21:00-kor Münchenben jön a folytatás.

Szép volt fiúk!

(Fotók: MLSZ Facebook)