Eb elődöntők: Olaszország-Anglia a fináléban

2021. júl. 08. Arany Balázs

Tegnap, illetve tegnap előtt lejátszották az Európa-bajnokság elődöntőinek mérkőzéseit. Megmérkőzött egymással Olaszország és Spanyolország. A másik ágon pedig Dánia játszott Anglia ellen.

Olaszország-Spanyolország

Kedden, az Olaszország-Spanyolország találkozóval kezdődtek az elődöntők. Az olaszok a negyeddöntőben a világranglista első helyezettjét, Belgiumot búcsúztatták 2-1-s győzelemmel. A spanyol válogatott pedig Svájc együttesét múlta fölül 1-1 után, tizenegyesekkel. Mindkét válogatott 1-1 embert kellett, hogy nélkülözzön, Mancini nem számíthatott Spinazzolara, Enrique pedig Sarabiara.

Olaszország kezdőcsapata: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson, Barella, Jorginho, Verratti, Chiesa, Immobile, Insigne

Spanyolország kezdőcsapata: Simon, Alba, Laporte, Garcia, Azpilicueta, Pedri, Busquets, Koke, Olmo, Oyarzabal, Torres

A labda kedd este, 21:00-kor útjára indult a Wembley Stadionban, a spanyolok kezdték a találkozót. Az első játékrészben nem kockáztattak túl sokat a csapatok, nem voltak kimondottan nagy helyzetek. Kapura lövésekben és labdabirtoklásban azonban óriási spanyol fölényt hozott az első játékrész.

A második félidő elején Busquets kapott sárga lapot Immobile lerántásáért. Néhány percre rá pedig az olasz válogatott megszerezte a vezetést. Insigne, a Donnarumma által kiadott labdával indult a spanyol kapu felé, majd Laporte szerelése után Chiesahoz került a játékszer, ő pedig betört a tizenhatoson belülre, majd a bal sarkából lőtt a kapu jobb oldalába tekerve a labdát, Simon mozdulni sem tudott, 1-0.

A gól után, mindkét oldalon volt több csere is. Enrique részéről volt eredményesebb a változtatás, hiszen a 80. percben, az olasz tizenhatos előtt kényszerítőzött Olmo és a becserélt Morata, amely végén az utóbbi lőtt a hálóba a balra vetődő Donnarumma mellett, a jobb sarokba, 1-1. A rendes játékidő végeredménye is ez lett.

A hosszabbításban két olasz sárga is villant, Toloi, majd Bonucci sárgult be. A cserék sem segítettek már, a 120 perc is kevés volt eldönteni az első döntőbe jutó csapat kilétét. A tizenegyesek első körben kimaradtak mindkét oldalon. Majd a negyedik körig mindkét csapat berúgta a maga tizenegyesét. A spanyol oldalról azonban Morata kihagyta, és miután az utolsót Jorginho belőtte, így az olasz válogatott jutott be elsőként a fináléba.

Anglia-Dánia

A másik ágon a szigetországiak az Eb meglepetéscsapatával, Dániával csaptak össze, tegnap este. Dánia az előző körben a cseheket búcsúztatta, 2-1-s arányban. Az angol válogatott pedig Ukrajnát győzte le, nagyon simán 4-0-ra. Az angoloknál egyetlen hiányzó sem volt, míg a dánok Eriksenre nem számíthattak.

Anglia kezdőcsapata: Pickford, Shaw, Maguire Stones, Walker, Phillips, Rice, Saka, Mount, Sterling, Kane

Dánia kezdőcsapata: Schmeichel, Vestergaard, Kjaer, Christensen, Maehle, Delaney, Hojbjerg, Styger Larsen, Damsgaard, Dolberg, Braithwaite

Anglia ismét hazai pályán, hiszen a Wembley Stadionban rendezték a találkozót. A meccset a dánok kezdték. Az első gólra a 30. percig kellett várni. Kisebb meglepetésre ezt Dánia szerezte. Nagyjából 25 méterről jöhettek szabadrúgással, amelyet Mikkel Damsgaard végzett el, lövése pedig a sorfal fölött, a kapu bal oldalába vágódott, Pickford nem tudta védeni, 0-1.

Azonban az egyenlítésre sem kellett sokat várni a hazai drukkereknek. A 39. percben, Sakat ugratták ki a baloldalon, aki a védők mögé befutva adhatott be, a tizenhatoson belülről. A középre tett labdára azonban nem csapattárs érkezett elsőként, Kjaer előzött meg mindenkit, és juttatta a labdát közvetlen közelről a saját kapujába, 1-1. Ezzel le is zárult az első félidő érdemi része.

A második játékrészt Maguire kezdte egy sárga lappal, a 49. percben. Az angoloknál mindössze egy csere volt ebben a félidőben, míg a dánok kihasználták mind az öt cserelehetőségüket. A 74. percben, a vendégeknél, Wass kapott sárga lapot. A rendes játékidő 1-1-el zárult, így jöhetett a hosszabbítás.

A hosszabbítás elején, a 102. percbe, Sterling, a tizenhatoson belül vezette a labdát, majd a dán védők gyűrűjében elesett, az ítélet, büntető. Harry Kane állt a labda mögé, aki nem jól célzott elsőre, hiszen a kapu bal alsó sarkát vette célba, ám a vele egy bajnokságban játszó, Kasper Schmeichel, ezt jól érezte, és kiütötte a labdát. Azonban a kipattanóra a hórihorgas csatár érkezett elsőként és most már nem hibázott, 2-1.

A hátralevő időben már nem változott az eredmény, így a fehér mezes angolok jutottak másodikként a döntőbe, közel 65 ezer szurkoló előtt.

A döntőt, vasárnap, 21:00-kor rendezik, szintén a Wembley Stadionban, ahol Olaszország és Anglia csap össze egymással a trófeáért. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

(Fotók: UEFA EURO 2020 Facebook, Selección Espanola de Fútbol, Nazionale Italiana di Calcio, Herrelandsholdent Facebook, England football team)