Eb döntő: Olaszország Európa legjobbja!

2021. júl. 12. Arany Balázs

A 2021-re halasztott Európa-bajnokság két döntőse, Olaszország és Anglia mérkőztek meg egymással tegnap este, 21:00-kor, a londoni Wembley Stadionban.

A válogatottak számára hosszú út vezetett a fináléig. Az angol csapat, Horvátországgal, Csehországgal és Skóciával került egy csoportba. Két gólt szerezve, két győzelemmel, egy döntetlennel megnyerték csoportjukat a szigetországiak. A következő körben Németországgal csaptak össze amelyet, 2-0-ra megnyertek, így bejutottak a negyeddöntőbe. Itt Ukrajna várt az angolokra, de ők sem jelentettek különösebb akadályt, 4-0-ra győztek az angolok. Az elődöntőben pedig Dániát a hosszabbításban múlták fölül 2-1-re, így jutottak el a döntőig az angolok.

Olaszország könnyedén vette a csoportját, Walest 1-0-ra, Svájcot 3-0-ra és Törökországot szintén 3-0-ra verték. A nyolcaddöntőben Ausztria volt az ellenfél, őket hosszabbításban verték 2-1-re. A negyeddöntőben a világranglista első helyezettjét, Belgiumot 2-1-re múlták fölül. Az elődöntőben pedig a spanyol válogatottat 1-1 után, tizenegyesekkel. Így vezetett a két csapat útja a döntőig. Hiányzója akadt mindkét kapitánynak, nélkülözniük kellett 1-1 kiváló játékost. Southgate nem számíthatott a fiatal City középpályásra, Fodenre, míg Mancini a Roma játékosát, Spinazzolat volt kénytelen kihagyni.

Lássuk az összeállításukat, elsőként Olaszországét, amely változatlan csapattal állt ki az elődöntőhöz képest:

Anglia kezdőcsapata is mindösszesen egy helyen változott, Saka helyett Trippier került be:

Elkezdődött hát a finálé 21:00-kor, amelyet a londoni Wembley Stadionban rendeztek, több, mint 67 ezer néző előtt. A holland, Björn Kuipers játékvezetésével, az olaszok indították útjára a labdát. Az első helyzetre a második percig kellett várni a szakadó esőben. Trippier, aki a döntőre került a kezdőbe, most az egyik főszereplővé vált. A tizenhatos bal sarkáról, lágyan középre emelte a labdát, amelyet Shaw üresen várt. A United védője kapásból elvállalta, és az éles szögből lőtt labdát Donnarumma nem tudta hárítani, 0-1 volt már is az eredmény.

Nem meglepő módon a gól után az olasz válogatott átvette az irányítást. Többet birtokolták a labdát, sokkal több lövésük volt. Viszont egyetlen említésre méltó helyzete volt a kék mezes olasz csapatnak. Az első játékrész 35. percében, Chiesa lőtt 22 méterről, de a labda elment a bal alsó mellett. A félidőben 0-1 volt az állás.

A második félidő 47. percében, Kuipers ki osztotta az első sárga lapot. Aki kapta, az nem más volt, mint Barella. Az 54. percben kettős cserét hajtott végre Mancini, érkezett Cristante és Berardi, lement a sárga lapos Barella és Immobile. Egy perc múlva Bonucci is besárgult. Alig telik el tíz perc, a kék mezes olaszok fölénye góllá érik. Hiába az alacsony játékosai Mancininek, ennek ellenére egy szöglet után sikerül megcsúsztatni a beadást, amelyet Verratti fejelt kapura, Pickford kapufára ütötte a labdát, de a kipattanót, közvetlen közelről belőtte Bonucci, 1-1.

A gól után jöttek az angol cserék. Érkezett Saka és Henderson is. Elhagyta a játékteret Trippier és Rice. A 84. percben Insigne kapott sárgát. Majd cseréltek az olaszok is, beállt Bernardeschi, lement Chiesa. A találkozó ráadásában még Chiellini kapott sárgát. A rendes játékidő végeredménye 1-1, jöhetett a 2×15 perc.

Belotti és Locatelli személyében frissített a kezdőjén Mancini. A gólpasszt adó Verratti mellett, lement még Insigne. A fehér mezeseknél elhagyta a játékteret Mount, helyén pedig Grealish folytatta. A 106. percben Maguire kapott sárgát, majd a 114-ben Jorginho. A tizenegyesek előtt még cserélt mindkét kapitány. Az olaszoknál érkezett Florenzi, méghozzá Emerson helyett, az angoloknál lement Henderson és Walker, helyüket Sancho és Rashford vették át. A hosszabbítás végeredménye is maradt az 1-1, jöhetett a tizenegyes párbaj.

Az első 5-5 játékos után el is dőlt a győztes kiléte, az olaszoknál két kihagyott tizenegyes mellett hármat értékesítettek, míg az angolok kihagytak hármat, pontosabban Donnarumma védett hatalmasokat, így hiába vezettek az első félidőben, hiába voltak hazai pályán, a legvégén elveszítették a döntőt. Az olasz válogatott pedig az egész Európa-bajnokságon megtartotta veretlenségét, és bezsebelte Európa legjobb csapatának járó trófeát is.

A torna gólkirálya, a veterán Cristiano Ronaldo lett, öt gól és egy gólpasszal a neve mellett. Az Eb fiataljának járó díjat pedig a spanyol, Pedri kapta. Ezzel véget ért az első Európa-bajnokság, amelynek nem egy vagy két ország volt a rendezője. Rengeteg izgalmas találkozót láthattunk, igazán nagy csatákat, már a csoportmeccseken is. Mi magyarok örülhettünk, hogy hazai pályán játszhattunk, ellenfeleink pedig igazán nagy válogatottak voltak, amelyek ellen remek teljesítményt nyújtottunk. Ősszel jön a folytatás, Vb-selejtezők várnak a nemzeti csapatokra, ránk pedig egyből az Eb ezüstérmes, Anglia.

(Fotók: UEFA EURO 2020 Facebook)