Curling világbajnokság: Svédország zsinórban harmadszor világbajnok

2021. ápr. 12. Arany Balázs

2021-ben Kanadában, Calgaryben rendezték a tíz napon át tartó férfi-curling világbajnokságot. Eredetileg a fővárosban, Ottawában lett volna a világesemény, ám a koronavírus miatt megváltozott a világbajnokság helyszíne a Kanadai Olimpiai Parkra.

A minden évben megrendezendő curling világbajnokságot a tavalyi évben eltörölték a járványhelyzetnek köszönhetően, akkor Skóciában rendezték volna az eseményt. 2019-ben viszont volt vb, akkor úgyszintén Kanadában, Lethbridge városában. A házigazdák akkor ezüstérmet szereztek a svéd válogatott mögött a második helyen végezve. Ezzel megismételve a 2018-as világbajnokság döntőjének végeredményét, amikor úgyszintén ez a két válogatott játszhatott az arany éremért, és akkor is a sárga-kék zászlós ország örülhetett a végén.

A legjobb hat ország válogatottja közvetlenül kvalifikálhatta magát a 2022-es téli olimpiára Kína mellett, mert számukra automatikus a részvétel, hiszen Peking ad otthont a 2022-es téli olimpiának. A következő nemzetek válogatottjai vettek részt a világbajnokságon: a házigazda Kanada mellett, Kína, Dánia, Németország, Olaszország, Japán, Hollandia, Norvégia, Oroszország, Skócia, Dél-Korea, a címvédő, Svédország, Svájc és az Egyesült Államok.

A torna 23 fordulóval indult, ez alatt minden ország csapata megmérkőzött egymással. A címvédő svédek a gyengébb kezdés után magukhoz vették az első helyet, szorosan mögöttük az oroszok végeztek, mindössze az egymás elleni mérlegnek köszönhetően szorultak le a dobogó legfelső fokáról, hiszen a hetedik fordulóban 8-7-re kikaptak az észak európai csapattól. Míg a harmadik pozíciót az Egyesült Államok szerezte meg egyel kevesebb győzelmet bezsebelve, mint az első két helyezett rivális. Íme, a teljes tabella a 23. fordulót követően:

Majd következhetett a két kvalifikációs mérkőzés az elődöntőbe jutásért. A negyedik és az ötödik helyezett, azaz Kanada és Skócia párharcából a skótok jöttek ki jobban, 5-3-ra győzedelmeskedtek. Míg a másik ágon a harmadik Egyesült Államok a hatodik a svájci válogatottal csapott össze, ahol szoros svájci siker született 7-6-ra. Így Svédország és Oroszország mellé Skócia és Svájc csatlakozott az elődöntőbe.

A svéd válogatott nagyon sima, fölényes győzelmet aratott az elődöntőben Svájc ellen, 11-3-ra győztek. A másik ágon kisebb meglepetésre vereséget szenvedett az orosz csapat Skócia ellen 5-3-as arányban. A két vesztes számára a bronzéremért való csata maradt. Egy szoros mérkőzésen Svájc győzedelmeskedett 6-5 arányban az orosz válogatott ellen.

Ezt követően elérkezett a döntő mérkőzés, ahol a címvédő Svédország a Skótok legjobbjaival mérhette össze erejét. A 10. fordulóban találkoztak egymással, akkor a sárga-kékek 6-5re győztek. A döntő ennél sokkal simábban alakult, a svéd csapat jól kalkulált az erejével és a gyengébb kezdés után a torna fontosabb találkozóira odatette magát, ennek köszönhetően 10-5-re könnyedén nyertek a skótok ellen, ezzel ismét elhódítva az aranyérmet. A szigetországiaknak pedig be kellett érniük az ezüstéremmel.

Ezen a világbajnokságon sem történt meglepetés a végső győztes kilétét illetően, a svéd csapat meg tudta védeni világbajnoki címét. A 2022-es pekingi téli olimpiára a következő csapatok kvalifikálták magukat a házigazda Kína mellett: a győztes Svédország, Oroszország, Egyesült Államok, a házigazda Kanada, Skócia és Svájc.

(Fotók: worldcurling.org)