Crossfit, ha valami extrémebbre vágysz

2021. ápr. 22. Márton Eszter

A 90-es évek végétől folyamatosan gyűjti híveit az Amerikából induló Crossfit őrület, amely sajátos ideológiájával, mára már rengeteg embert elvarázsolt itthon. Alapját számos sportág vegyítése képezi. A funkcionális tréning néven is ismert Crossfit olyan sportágak elemeit kombinálja, mint az atlétika, súlyemelés, torna, úszás. Kivételes közösség formáló erejének köszönhetően az emberek együtt döntik le korlátaikat és életre szóló barátságok köttetnek.

Tökéletes választás lehet azoknak, akik szeretnének kitörni komfort zónájukból és komolyan fejleszteni kondíciójukat, fejlődni mind a flexibilitás, agilitás, teljesítmény, gyorsaság egyensúlyérzék, valamint a pontosság terén. A teljes testet egyszerre kívánja kezelésbe venni, ellentétben azzal a felfogással, melyben az izom csoportokra külön-külön fókuszálnak. Magas intenzitású mozgásformáról van szó, legfőbb céljának egy kivételes fittségi szintet tűz ki, így garantáltan könnyebben vesszünk majd az akadályokat a hétköznapi tevékenységeink során.  Eszköztára igen széles körű: medicinlabda, olimpiai rúd, súlytárcsák, kettlebell, ugrókötél, traktorgumi, mászókötelek és az evezőpad mind szerepelnek a listán. Ennek ellenére a saját testsúllyal végzett feladatok nyomnak a legtöbbet a latba, így aki rendelkezik megfelelő gyakorlattal és kreativitással, akár kellékek nélkül is könnyedén összeállíthatja edzéstervét. További előnye a Crossfitnek, hogy abszolút járvány kompatibilis, hiszen szabadtéren is elvégezhető. Kihasználva a friss levegő jótékony hatásait még élvezetesebb lehet egy edzés, mint a teremben. Tökéletes lehetőség, hogy élvezzük a fitnesz és kondiparkok adta lehetőségeket.

Tévhit, hogy csak olyanok vehetnek részt az edzésen, akik rendelkeznek előzetes sportolói múlttal vagy kivételes fizikumuk van. Minden újoncra először tesztfeladatok várnak, melyek pontosan felmérik állapotát és ennek tükrében épül fel az edzésterv. Elegendő kitartás és elhivatottság nélkül azonban nem érdemes belevágni, mert ez garantáltan a határaidat fogja feszegetni. Bár az interneten rengeteg videó fellelhető és ezek, adott esetben hasznos információkat tudnak átadni, mégis első neki futásra javasolt edző tanácsát, segítségét igénybe venni, hiszen megfelelő instrukciók hiányában könnyen lesérülhet az ember. Jó hír, hogy nincs szükség különleges viseletre, nem kell méregdrága felszerelést vásárolni. A legfontosabb, hogy amit viselsz kényelmes legyen és ne akadályozzon a mozgásban. A cipő választás terén ajánlott egy jobb minőségű sportcipőre beruházni, amiben biztos lábakon tudsz állni, ha nagyobb súlyokkal végzett feladatokra kerül a sor.

Mindent összevetve, a Crossfit képes elfelejtetni a mindennapi problémákat, segít megbirkózni a stresszel, így mindenek előtt a mentális egészséget szolgálja, hiszen semmi sem tud olyan felszabadító lenni, mint egy kimerítő edzés után élvezni, ahogy a testet elárasztja az endorfin.