Birkózó világbajnokság Oslo: Szőke Alex ezüstérem

2021. okt. 12. Arany Balázs

Az idei évben Norvégia, Oslo adott otthont a birkózó világbajnokságnak október 2-10-e között, amelyet minden évben megrendeznek. Sajnos a tavalyi esztendőben közbeszólt a vírus, így utoljára Asztanában, Kazahsztánban volt vb, 2019-ben. Azt megelőzően pedig Budapesten rendezték a világeseményt.

13 magyar színekben birkózó sportolóért is szoríthattunk a több, mint egy hetes tornán. A szabadfogású férfi verseny 10 súlycsoportjában 53 ország 240 birkózója képviseltette magát. A selejtezőkben négy magyar versenyzőért szoríthattunk. A 61 kilogrammos súlycsoportban Halidov Gamzatgadzsi az iráni Rahman Amzadhali ellen kezdte meg a szereplést. Sajnos az iráni birkózó simán, 5-0-ra győzött, így Halidov Gamzatgadzsi kiesett Osloban. A 74 kilogrammos kategóriában Kuramagomedov Murad képviselte hazánkat, a selejtezőben az ukrán Zjelimhan Tohuzov volt az ellenfél. Az ukrán magabiztos győzelmet aratott 10-0-val múlta fölül Kuramagomedov Muradot, így ő is búcsúzni kényszerült. Vida Csaba a selejtezőben kazah ellenfelet kapott Bolat Szakajev személyében, a 79 kilogrammosok között. A kazah már 3-0-ra is vezetett, de Vida 5-3-ra megfordította a meccset, ám a végén 5-5-nél tussal kikapott Vida Csaba, amely számára is a kiesést jelentette.

A 70 kilogrammos súlycsoportban Antal Dániel is ukrán ellenféllel találkozott. Ivan Kuszjak nem sok esélyt hagyott Antal számára, könnyedén, 12-2-re nyert az ukrán szomszédunk, amellyel Antal Dániel is kiesett a selejtezőben. A torna negyedik napján, a női 76 kilogrammos kategóriában Németh Zsanett a nyolcaddöntőben kezdte meg a szereplést, de sajnos az első mérkőzésen vereséget szenvedett a japán Jaszuha Macujuki ellenében 5-2-es arányban.

A 77 kilogrammos, kötöttfogásúak közt indult Lévai Tamás, aki a selejtezőben a horvát Antonio Kamenjasevic ellen ‘5-5-re végzett, de nagyobb értékű akcióval továbbjutott. A nyolcaddöntőben az indiai Sajan Sajan volt az ellenfél, itt már egy könnyebb győzelmet aratott Lévai, aki tussal nyert 7-0-nál. A negyeddöntőben egy magyar származású birkózóval mérettetett meg Lévai, hiszen a szerbiai Nemes Viktorral meccselt. Igazán kiélezett párharc volt a kettőjüké, ‘1-1 lett, ismételten nagyobb értékű akcióval ment tovább Lévai. Az elődöntőben az orosz Roman Vlaszov már túl nagy falatnak bizonyult, 7-0-s vereség lett a vége. Lévai Tamás a torna másnapján folytathatta a küzdelmet a bronzéremért, ám az orosz Roman Vlaszov erősebbnek bizonyult, hiszen 7-0-ra győzte le Lévait, ezzel ötödikként zárt Oslóban. A 82 kilogrammos súlycsoportban Szabó László is a selejtezőben kezdte meg a szereplését, ahol a dél-koreai Bjejongcsejol Sint búcsúztatta 7-1-el. A nyolcaddöntőben a török Burhan Akbudak volt az ellenfél, sajnos vele nem bírt Szabó, sima 11-0-s vereséget szenvedett. Ám a török döntőbe jutásának köszönhetően a vigaszágon folytatta a következő napon Gegam Tormogjan ellen, ahol 3-1-s magyar sikernek örülhettünk. De a bronzéremért való küzdelemben nem jött ki a lépés Szabónak, vereséget szenvedett az iráni Pedzsman Postam ellen 4-0-s arányban, ezzel szintén ötödik lett. A 72 kilogrammos kategóriában, a nyolcaddöntőbe kezdett Fritsch Róbert, a finn Mikko Peltokangas ellen. Sajnos Fritsch egyből búcsúzni kényszerült 4-3-s veresége után. A 60 kilogrammos kategóriában Kecskeméti Krisztián a selejtezőben esett ki az azeri Murad Mammadov ellen, 3-0-val. Szőke Alex azonban hatalmas menetelésbe kezdett a tornán, a nyolcaddöntőbe legyőzte az ukrán Jevhenij Szavetat 6-1-re, majd a negyeddöntőben a német Peter Ohlert 4-1-re, az elődöntőben pedig az amerikai Tracy Hancock ellen végzett ‘4-4-re, később szerzett ponttal bejutott a szombati döntőbe, ahol az iráni Mohammad Szaravi volt az ellenfele. Az olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok Szőke azonban vereséget szenvedett iráni ellenfelével szemben 3-1-re alul maradt, de 21 esztendősen egy vb ezüstérem így is kimagasló teljesítmény!

A 67 kilogrammos súlycsoportban Váncza István kikapott a selejtezőben, az orosz Nazir Abdullajev ellen 4-1-s vereséggel. A vigaszágon javíthatott volna, de lengyel Mateusz Bernatek ellen nem sikerült a győzelem, 3-1-s vereségével búcsúzott a torna zárónapján. 63 kilogrammos kategóriában pedig Torba Eriknek szoríthattunk, aki a nyolcaddöntőben 11-1-re verte az egyiptomi Mosztafa Mohamedet. A negyeddöntőben a szomszédos Romániából érkezett Mihai Mihut, akit szintén legyőzött Torba, itt már szorosabb eredmény született, 6-5-s magyar siker. Az elődöntőben a Levan Abuladze megállította Torbát, a grúz 7-1-ee tudott nyerni. A torna zárónapján így bronzéremért játszhatott a magyar birkózó. Az ellenfele a japán Kenszuke Simizu volt, aki ellen vezetett, ám a végén technikai tussal kikapott, így az ötödik helyen zárt Torba Erik. Csak úgy, mint a 87 kilogrammosok kategóriában Takács István, aki a nyolcaddöntőben legyőzte a kazah Nurszultan Turszinovot 4-1-re, majd a svéd Kristoffer Berget 3-1-re, de az elődöntőben a fehérorosz Kiril Maszkevics 12-6-ra győzött, így Takács számára is maradt a bronzmeccs. Ám neki sem ment a lengyel Arkadiusz Kulynycz ellen, 5-2-s vereség lett a vége. Így egy Szőke Alex ezüstéremmel és további előkelő magyar helyezésekkel térhettek haza birkózóink Norvégiából. Gratulálunk a magyar birkózóknak!

(Fotók: Magyar Birkózó Szövetség Facebook oldal)