Birkózó Európa bajnokság, négy érem Varsóból

2021. ápr. 26. Arany Balázs

Az idei évben Lengyelországban azon belül is a fővárosban, Varsóban rendezték a birkózó Európa bajnokságot, amely egy héten át tartott április 19 és 25-e között. Az európai kontinensviadalon kicsiny hazánk is érdekelt volt. Nyolc kötött- és öt szabadfogású, valamint négy női magyar birkózóért szoríthattunk.

Íme, a magyar válogatott kerete, amely Varsóban megmérettette magát.

Szabadfogás
61 kg: Vilhelm Richárd, 65 kg: Muszukajev Iszmail (koronavírus fertőzés miatt nem tudott szerepelni az Eb-n), 70 kg: Antal Dániel, 74 kg: Vida Csaba, 125 kg: Ligeti Dániel

Női birkózás
55 kg: Dénes Mercédesz, 57 kg: Galambos Ramóna, 62 kg: Sastin Marianna, 76 kg: Németh Zsanett

Kötöttfogás
60 kg: Andrási József, 63 kg: Torba Erik, 67 kg: Krasznai Máté, 72 kg: Fritsch Róbert, 77 kg: Lőrincz Tamás, 82 kg: Szabó László, 87 kg: Lőrincz Viktor, 97 kg: Kiss Balázs

A torna első napjaiban inkább kevesebb, mint több sikerrel szerepeltek a magyar válogatott birkózók. Antal Dániel kezdte meg elsőként a szereplést magyarként a macedón Fati Vejselivel, amelyet 7-4-s arányban a magyar válogatott birkózó nyert meg, így továbbjutott a negyeddöntőbe, ahol a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes ellenfelével már nem bírt. Iszrajl Kaszumov sima 10-0-s sikert aratott, így Antal Dániel számára maradt a vigaszág. Másnap a moldvai Mihail Sava volt Dániel ellenfele, sajnos sima 10-2-es vereséggel búcsúzott, amellyel a tizedik helyen zárt a 70 kilogrammos szabadfogású férfi kategóriában.

A keddi napon több magyar válogatott is játszott mérkőzéseket, a 74 kilós Vida Csaba a selejtezőben esett ki az ukrán Szemen Radulov ellenében 13-2-nél tussal. Vida ezzel a vereséggel a 20. lett. Vilhelm Richárd pedig 3-2-es vereséget szenvedett az izraeli Daniel Popov ellen, így a nyolcad döntőben búcsúzott, a tizedik helyen zárva az Eb-t. A 125 kilogrammos Ligeti Dániel viszont szerdán a bronzéremért játszhatott, hiszen a negyeddöntőben 6-0-ra verte Samhan Jabrailovot, sajnos azonban az elődöntőben 10-0-ra kikapott az orosz Szergej Kozirevtől, így maradt Ligeti számára a bronzmeccs, ahol az ukrán Olekszandr Hocjanivszkij volt az ellenfele. A szerdai napon rendezett mérkőzésen sajnos alul maradt Ligeti, 5-4-re kapott ki ukrán ellenfelétől, így az ötödik helyen zárta a tornát.

A szerdai nap sem alakult jobban a magyar válogatott számára. Ezen a napon női válogatottjaink kezdték meg szereplésüket. Elsőként Dénes Mercédesz a holland Jessica Blaszka ellen sima 5-0-s vereséget szenvedett, így a magyar birkózó számára véget ért az Eb. A 76 kilogrammos Németh Zsanett ukrán ellenféllel találkozott, és egy igazán szoros összecsapás alakult ki, amely végén 6-5-re Anasztaszija Sustova örülhetett a végén, Németh számára szintén véget ért a torna.

Csütörtökön újabb magyar versenyzők kezdték meg a szereplést az Eb-n, köztük Galambos Ramóna, aki orosz ellenfél ellen kezdett. Szvetlana Lipatova ellen, de sajnos 5-3-ra kikapott, így búcsúzni kényszerült a tornától. A másik női birkózónk, Sastin Marianna pedig elképesztő módon menetelt a pénteki döntőbe, ugyanis első ellenfele a bolgár Juszejn vissza lépett, majd az elődöntőben a lengyel Madrowska sérülés miatt nem tudta vállalni a mérkőzést. Sastin tehát a döntőbe jutott. Irina Koljadenkóval ellen sajnos nem jött össze a győzelem, 4-1-es vereség lett a vége, de így is megszületett az első magyar érem a lengyelországi Európa-bajnokságon.

A pénteki nap ismét szerephez jutottak férfi birkózóink. A világ és háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás remek formáját igazolta, ugyanis eljutott a szombati döntőig, miután a selejtezőben 7-0-ra legyőzte román ellenfelét, a horvát Antonio Kamenjasevicet 6-4-re, a fehérorosz Cimur Berdijevet 9-0-ra, az elődöntőben pedig szintén sima győzelmet aratott 5-0-s arányban a német Michael Widmayer ellen. Így következhetett a szombat esti döntő. Az ellenfél a törökországi Yunus Emre Basar volt. A 34 éves magyar birkózó elképesztően szerepelt és simán 8-0-ra győzött, ezzel aranyérmet szerzett, ezzel begyűjtve negyedik Eb aranyát.

Lőrincz Tamás mellett a testvérének, Lőrincz Viktornak is szoríthattunk, hiszen egy 9-0-s vereséget követően, amelyet a fehérorosz Kiril Maszkevics ellen szenvedett el, vígaszágon még volt esélye az éremszerzésre. Sajnos orosz ellenfelével szemben viszont alul maradt, így számára véget ért a varsói Eb. Torba Erik is pénteken kezdte meg szereplését, egy pazar 9-1-s győzelemmel a francia Yasin Ozay ellen, majd a következő körben Aleksandrs Jurkjans ellen egy szoros mérkőzésen 6-5-re kikapott, így búcsúzni kényszerült a varsói Eb-től.

Szombat délután az utolsó előtti napon folytatódtak a mérkőzések a lengyelországi Európa bajnokságon. A 67 kilogrammos Krasznai Máté a dán Fredrik Bjerrehuus ellen szenvedett 9-0-s vereséget, ezzel búcsúzott a tornától. Fritsch Róbert a francia Ibrahim Ghanem ellen 4-3-ra győzött, majd a nyolcaddöntőben a 72 kilós magyar ismét felülmúlta ellenfelét, a finn Mikko Peltokangast 5-3-ra. A negyeddöntőben Alekszandar Makszimovics várta Fritschet, de ő rajta is túljutott a magyar birkózó, sima 5-1-s sikerrel. Az elődöntőben grúz ellenféllel találkozott Fritsch Róbert, Smagi Bolkvadzevel és 3-1-s vereséget szenvedett a magyar birkózó. A bronzéremért Csingiz Labazanov ellen mérkőzött meg, és megszerezte a harmadik magyar érmet 3-0-s sikerének köszönhetően.

A 82 kilogrammos Szabó László első és egyben utolsó találkozóján 3-2-re kapott ki grúz ellenfelétől, Ajvengo Rikadzetől, ezzel kiesett. Andrási József is vereséggel kezdett, simán 8-0-ra kapott ki az orosz Szergej Jemelintől. Ő azonban vigaszágon folytathatta a lengyel Grzegroz Kunkel ellen, de 4-0-nál tussal vereséget szenvedett, így számára is véget ért a verseny.

Kiss Balázs, Zamir Magomedov ellen a negyeddöntőben 4-0-ra győzött, majd a döntőbejutásért Mikalaj Sztadubbal mérte össze erejét és 3-1-re győzedelmeskedett. A döntőben az orosz Musza Jevlojev várt a 97 kilogrammos Kiss Balázsra. A bravúr elmaradt, könnyedén nyert az orosz birkózó, de Kiss Balázsnak így is jár a gratuláció az ezüstéremért.

A magyar birkózó válogatott számára ezzel zárult a varsói Európa bajnokság, négy éremmel gazdagodtak sportolóink, amely igazán szép teljesítmény. Összegezve tehát, Sastin Marianna kezdte az éremgyűjtést egy ezüsttel, majd az egyetlen aranyérmünket Lőrincz Tamásnak köszönhető, aki kötöttfogásban érte el ezt a remek eredményt. Bronzéremmel zárt Fritsch Róbert szintén kötöttfogásban. Végül, de nem utolsó a sorban a 97 kilogrammos Kiss Balázs, aki ezüstéremmel búcsúzott a lengyel fővárostól. A magyar csapat tagjai hétfőn reggel érkeznek meg Budapestre az eredményesen zárt Európa bajnokságról.

(Fotók: Magyar Birkózó Szövetség)