Bajnoknak született – Pedro Acosta története

2021. dec. 19. Szikora Tamás

Idén új bajnokot avattak a Gyorsaságimotoros-világbajnokság Moto3-as kategóriájában, a fiatal spanyol pilóta személyében. Acosta még csak 17 esztendős, ám a mostani szezon után annak is felmerült a lehetősége, hogy egyből a királykategóriában kössön ki.

Noha csak az utolsó előtti futamon dőlt el a világbajnoki cím sorsa a legkisebb kategóriában, ennek ellenére szinte az egész szezon Pedro Acostáról szólt. A srác szinte az egész szezonban stabilan az élmezőnyben motorozott, bátor előzéseivel és elképesztő teljesítményével azonban hamar a középpontba került.

Már a szezonnyitón érdemes volt odafigyelni a fiatal tehetségre, hiszen újoncként egyből a dobogóra állhatott Katarban a 11. helyről indulva. Erre persze még mondhatná azt az ember, hogy a Moto3-ban elég sűrűn cserélődnek a pozíciók, az viszont nem szokványos, hogy valaki egy 28 fős mezőnyben az utolsó helyről nyerje meg a versenyt. Acosta azonban pontosan ezt tette egy héttel később ugyanazon a helyszínen.

A spanyol konkrétan a bokszutcából rajtolt el, 18 körrel később viszont épphogy, de elsőként látta meg a kockás zászlót. Innentől kezdve senki sem kételkedett benne és sokan a későbbi bajnokot látták benne, mint kiderült nem véletlenül. Bár voltak hullámvölgyek a szezonban és az olasz Dennis Foggia is elég komoly kihívónak bizonyult, végül több mint 40 pontos előnnyel zárt a tabella élén.

Mivel továbbra sem nagykorú a pezsgőzést egyelőre hanyagolnia kellett a pódiumceremóniák során, ám jövőre már betölti a 18. életévét és egy kategóriával feljebb a Moto2-ben fejlődhet tovább. Saját bevallása szerint a MotoGP-ben is kapott volna lehetőséget, erre pedig ilyen fiatalon nem sok pilótának van esélye, de nagyon éretten nyilatkozott ezzel kapcsolatban.

„Lett volna lehetőségem rá, hogy a királykategóriába szerződjek a Moto2-t kihagyva, de szerintem nincs szükség arra, hogy kihagyjak egy lépcsőfokot. Az csak jó, ha tapasztalatot tudok gyűjteni, amiből úgy érzem, még többre lenne szükségem, így pedig lépésenként haladhatok. Ez nagy segítség lesz abban, hogy eljussak a MotoGP-be, de ha nem lesz meg a világbajnoki cím, akkor is szeretnék még egy évet a kategóriában maradni. Még jogosítványom sincsen, semmi nincs abban, ha a Moto2-ben maradok, de akár Johann Zarco dupla bajnoki címét is megpróbálhatom elérni”

nyilatkozta a friss bajnok a MotoGP.com számára

A legnagyobb géposztályban 18 év az alsó korhatár, ő pedig májusban tölti be ezt az életkort, így mindenképpen jó döntést hozott, bár a fejlődési görbéje alapján az sem kizárt, hogy 2023-ban már ott látjuk majd.

Győztes típus

Acosta eddig mindenhol sikeres tudott lenni és a Moto3 sem jelentett számára hatalmas kihívást. Korábban három olyan szezon is volt, amikor elindult a junior vb-n, ám az első két évben nem futott teljes idényt, 2020-ban viszont igen. Ekkor a harmadik lett a pontversenyben, viszont nem lehet elmenni amellett, hogy nem csak ebben a szériában szerepelt.

Már 2019-ben is a Red Bull Rookies Cup nevű elég nívós tehetségkutató mezőnyében volt, akkor a második lett, a tavalyi szezonban viszont bajnoki címet nyert, innentől fogva pedig már egyértelmű volt az útja a felnőtt világbajnoki mezőnybe, ahol fantasztikus évet teljesített és alighanem sok szurkolót gyűjtött magának.

Kíváncsian várjuk a folytatást!

(Képforrás: motogp.com)