Az őrület idén sem marad el – jön a 2023-as PDC darts-vb!

2022. dec. 08. Szikora Tamás

Ha elérkezik az ünnepi időszak, akkor minden darts rajongó tudja, mi következik. A torna ezúttal szokatlan módon a labdarúgó világbajnokság árnyékában indul, azonban ez csak az első napokra igaz, így semmit sem vesz el a PDC legnagyobb éves eseményének fényéből. Mutatjuk, mire érdemes figyelni december 15-től kezdve.

Lesz-e címvédés?

A PDC szervezete 1994 óta rendez saját világbajnokságot, az első évek pedig egyértelműen Phil Taylor sikereiről szóltak, aki többször is fantasztikus sorozatot állított fel. A sportág élő legendája annak idején zsinórban nyolc alkalommal tudott vb-címet szerezni 1995 és 2002 között, ami mai napig rekord, ezt pedig a jelenlegi kiélezett mezőnyben egy jó darabig aligha fogja valaki megdönteni. Ezt jól mutatja, hogy utoljára 2016-ban láttunk címvédést Gary Andersontól, azóta pedig erre egyszer sem volt példa. A tavalyi győztes viszont Peter Wright lett, aki 2020-ban is a legjobbnak bizonyult és jelenleg is a világranglista második helyén áll, így természetesen az egyik legnagyobb esélyesként és kiemeltként kezdhet majd az első fordulót követően. A jellegzetes megjelenésű játékos idén ősszel a negyeddöntőig menetelt az Európa-bajnokságon, a Grand Slam of Dartson viszont hiába nyert meg háromból két csoportmeccset, szerencsétlen módon ezzel együtt sem jutott tovább az egyeneskieséses szakaszba. A fogadóirodák jelenleg a negyedik legesélyesebbnek tartják két másik világbajnok, Michael van Gerwen és Gerwyn Price, továbbá az utóbb említett torna győztese, Michael Smith mögött.

Új szelek fújnak

Jó ideje megszokhatták a szurkolók, hogy darts-vb főszponzora a William Hill fogadóiroda volt mostantól kezdve azonban a Cazoo köszön majd vissza az egyes felületekről. A cég Európa vezető online autókereskedőjeként lett prezentálva, az új megállapodásról pedig az előző világbajnokság után tettek bejelentést. Ennek értelmében több évre szóló szerződést kötöttek a szervezőkkel, ami annyira talán nem meglepő. Ez a brand ugyanis a World Cup of Darts, a Grand Slam of Darts, az Eb és a Premier League névadójaként is megjelenik már egy ideje, de ez a kontraktus még több más tornát is magában foglalt. „A Cazoo és a PDC közötti partnerség már eddig is hatalmas világméretű ismertséget biztosított a márkájuknak, és ez az új, több eseményt érintő megállapodás a szponzorációjukat a négy legrangosabb eseményünkre is kiterjeszti” – mondta el a bejelentéskor Matt Porter, a PDC vezérigazgatója.

A hölgyeket idén sem lehet leírni

A női játékosok továbbra is jelentős figyelmet kapnak, különösen a még mindig nagy népszerűségnek örvendő Fallon Sherrock, aki többször is meglepetést okozott már a múltban. A 28 éves sportoló Ricky Evans ellen kezdhet az első fordulóban, ebben az esztendőben pedig a júliusi Women’s World Matchplay megnyerésével biztosította helyét, de rajta kívül még Beau Greaves és Lisa Ashton is említést érdemelnek, akik ezúttal a Women’s Series Order of Meritnek köszönhetően jutnak lehetőséghez. Előbbi William O’Connor, míg a tapasztalt hölgy Ryan Meikle ellen kezdhet. Bár nem kaptak könnyű ellenfeleket az elején, mindannyian bizonyították már rátermettségüket, szóval figyelni kell rájuk. Hármuk közül az szorzók alapján a 18 esztendős Greaves a legesélyesebb a mostani vb-n, ami nem véletlen, hiszen a WDF szervezetének női világbajnokának mondhatja magát és ezen túl is több tornagyőzelem van már a háta mögött.