Az év visszatérője ─ Kyle Larson

2021. dec. 01. Szikora Tamás

2020 végén nem sokan fogadtak volna arra, hogy olyan ember szerzi meg a NASCAR Cup Series bajnoki címét, akit a szponzorai és csapata együttesen utált meg egy rossz megnyilvánulása miatt. A Hendrick Motorsport pilótája azonban hatásos válasszal szolgált a kétkedők számára.

Kár lenne tagadni, az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb autóverseny sorozatának királykategóriája egy fantasztikus szezonon van túl. 2020-ban sok problémával kellett megküzdenie a szervezőknek és a mezőny tagjainak egyaránt a koronavírus miatt, így mindenki nagy várakozásokkal tekintett előre az idei évre.

Ebben az évben már nem volt ott a hétszeres bajnok Jimmie Johnsson, a szokásosan év elején rendezendő Daytona 500-at olyan ember nyerte meg Michael McDowell személyében, aki korábban még soha nem nyert futamot, Bristolban pedig salakpályás versenyt tartottak, amivel a régi hagyományokhoz nyúltak vissza. A legérdekesebb viszont az egyik legsikeresebb csapat, a Hendrick Motorsport választása volt, miután egy olyan pilótát igazoltak le, akiben szinte senki sem bízott volna.

Kyle Larson sokáig versenyzett a Chip Ganassi alakulatának 42-es autójában, ám tavaly jött a vírushelyzet, a karantén alatt pedig a szimulátor versenyek is felvirágoztak, végül ez lett a veszte a most 29 esztendős versenyzőnek. A futamok elég profin lettek lebonyolítva és mindenki nagyon komolyan vette, ami akkor derült ki igazán, mikor elhangzott egy nagyon rossz megjegyzés.

Larson ugyanis a saját spotterét konkrétan „niggernek” nevezte, ami önmagában is sokakat megbotránkoztatott volna, ám ez egy időben történt azzal, amikor a sportesemények is nagy erőkkel kezdtek kiállni a sokszínűség mellett. Bár ez nem egy konkrét versenyhétvégén hangzott el, a csapata azonnal kirúgta, a szponzorai mind hátat fordítottak neki, a szurkolók pedig elég komolyan elpártoltak tőle.

Gyakorlatilag számkivetett lett belőle, többen megfenyegették, ráadásul valahogy a lakcíme és a telefonszáma is nyilvánosságra került, így nem tehetett mást, elköltözött a családjával. A kaliforniai versenyző a drift szakmába menekült, ahol rengeteg győzelmet aratott, illetőleg igyekezett különböző fekete közösségek számára segíteni és tulajdonképpen bármi áron bizonyítani, hogy semmi köze a rasszizmushoz.

Egy rossz szó miatt került nagyon mélyre, ám ennek ellenére mégsem ment tönkre a karrierje. Utóbbit annak a Rick Hendricknek köszönheti, aki sok nagy legendával dolgozott már együtt, tavaly pedig Chase Elliott révén egy új bajnokot adott a szériának. Úgy döntött leszerződteti Larsont és ad neki egy esélyt, ráadásul ezzel a lehető legjobb üzletet kötötte meg.

A pilóta az 5-ös autót kapta, a csapat támogatói viszont nem voltak hajlandóak mögé állni, így a tulajdonos saját cégét, a HendrickCars online autókereskedést kezdte el reklámozni, melynek a korábbinál is sokkal több vásárlója lett. Larson ugyanis innentől kezdve már tudta a dolgát és elképesztő tempóra kapcsolt.

A NASCAR lebonyolítása kicsit szokatlan, hiszen van egy alapszakasz, majd egy rájátszás, melynek utolsó futamon derül ki a bajnok kiléte, ám ha csak a pontok döntöttek volna, akkor is ő lett volna a szezon legjobbja.

Az idény első részében öt futamot nyert és ötször lett második, a playoff szakaszban pedig gyakorlatilag rommá verte a mezőnyt. Négy győzelemmel érkezett meg az utolsó versenyre, ahol csapattársával, a címvédő Elliottal vívott nagy csatát, végül ismét az első helyen látta meg a kockás zászlót.

Egy év leforgása alatt előbb kimászott a gödörből, majd élt a lehetőségekkel és a csúcsra jutott, erre pedig nagyon kevesen lettek volna képesek. Bár jövőre a versenysorozat számára egy új korszak kezdődik, új szabályokkal és új stílusú autókkal, látva ezt a formát Kyle Larsonnal mostantól kezdve mindenképpen számolni kell a jövőben.