Atlétikai Gyémánt Liga-döntő, Zürich

2021. szept. 11. Arany Balázs

Az Atlétikai Gyémánt Liga egy egész szezonon át tartó verseny, amely 1998-óta minden évben megrendeznek. Idén, május 23-án rajtolt el Marokkóból, a végállomása pedig a svájci Zürich volt 8-9-én, azaz szerdán és csütörtökön. A négy kontinensen, 14 városban megrendezett atlétikai versenynek az a célja, hogy a világ minél több pontjára eljusson az atlétika és minél népszerűbb sportág legyen. Ezen az eseményen sem maradtunk magyar nélkül, akiért szoríthatnánk, hiszen a torna másnapján láthattuk Kozák Lucát a gátfutók számában.

A svájci döntő első napja késő délután vette kezdetét, és hat versenyszámot rendeztek meg férfi és női kategóriában. Kivétel volt a magasugrás, ahol csak a nők mérték össze tudásukat az első napon. Kezdjük is ezzel a versenyszámmal. Az olimpiai bajnok, Mariya Lasitskene ugrása mindössze négy centiméterrel maradt el a világcsúcstól, de a 205 centiméteres magasság is elég volt ahhoz, hogy az első legyen. Mögötte az ukrán Mahuchikh Yaroslava végzett 203 centiméterrel, míg a harmadik az ausztrál McDermott Nicola lett, 201 centiméteres magassággal.

Folytassuk a távolugrás eredményeivel, itt is a női oldallal. A harmadik helyen végzett az ukrán oldalról Bekh-Romanchuk Maryna 6.75-méterel. Másodikként zárt 6,83-al a svéd hölgy, Sagnia Khaddi. Az első pozíciót pedig a szerb Spanovic Ivana szerezte meg 6,96-al. A férfiaknál svéd siker született Montler Thobias révén, aki 8,17 métert ugrott, másodikként zárt McCarter Steffin amerikából, 8,14-el, a dobogó legalsó fokán pedig a Dél-afrikai Samaai Ruswahi végzett 7,99 méterrel.

5000 méteres futásban a nőknél 14:28:98 volt a legjobb idő, ezt Niyonsaba Francine érte el, második lett több, mint egy másodperccel lemaradva Obiri Hellen, és harmadik lett Taye Ejgayehu. A férfiaknál Aregawi Berihu szerezte meg az első helyet, 12:58:65-ös idővel, három másodperccel megelőzve Balew Birhanut. Harmadikként pedig Krop Jacob halad át a célvonalon.

A nap hátralevő versenyszáma a súlylökés volt még, ahol szintén mindkét nem megméretette magát. A férfiak oldalán Sinancevic Armin, a szerbek kiválósága végzett a harmadik helyen, 21,86 méterre tudta eldobni a súlyt. Az első két helyet pedig az amerikaiak foglalták el, második lett a magyar származású Kovacs Joe. Az első pedig Crouser Ryan lett, 22,67 méteres dobással. A nőknél Rose Fanny végzett a harmadik helyen, 18,75 métert dobva, a második pozíciót portugál versenyző hölgy érte el, 18,86-al Dongmo auriol személyében. Az első a nőknél is amerikai súlylökő lett, Ewen Maggie 19,41-es dobással.

A csütörtöki játék napon folytatódott a gyémánt liga döntője. A diszkoszvetésben a férfiaknál a harmadikként végzett a jamaikai Dacres Fedrick 65,33 méterrel, a második lett a szomszédos Szlovákiából Ceh Kristijan 65,39 méterrel, a dobogó legfelső fokára pedig a svéd világbajnok, Stahl Daniel állhatott fel, a maga 66,49 méteres dobásával.

A női oldalon a kubai Pérez Yaimé végzett a harmadik helyen 64,83 méteres dobással, a második Perkovic Sandra lett, míg az első helyet a 26 éves amerikai Allman Valerie szerezte meg 69,2 méteres dobással.

A 400 méteres gátfutásban a férfiak oldalán két német dobogós eredmény született. A harmadik helyen Abuaku Joshua végzett, míg a honfitársa a második lett, Campbell Luke. Az első helyet pedig a Brit Okoro Efekemo szerezte meg 49.34 másodperces idővel.

A nőknél az olimpiai bronzérmes, ukrán Ryzhykova Anna végzett a harmadik helyen, a második lett az amerikai Little Shamier, az első helyet pedig a holland Bol Femke szerezte meg 52.80-as idővel.

Folytassuk szintén futással, 200 méteren a nőknél Mboma Christine érte el az első helyet 21.78-as idővel, mögötte három századdal lemaradó jamaikai Jackson Shericka előtt, a harmadik pedig a brit Asher-Smith Dina lett. Férfiágon az első három helyből kettőt amerikaiak szereztek meg. Elsőként ért célba Bednarek Kenneth 19.70-es idővel, a második a kanadai De Grasse Andre lett, míg a másik amerikai Kerley Fred ért be harmadikként.

Fele ekkora távon, azaz 100 méteren, a nőknél hazai bronzérem született, hiszen a svájci Del Ponte Ajla ért harmadikként célba. Az ezüstérmet a 200 méteren bronzérmes, Asher-Smith Dina szerezte meg. Míg az első a jamaikai Thompson-Herah Elaine lett, 10.65 másodperces idővel. A férfiaknál a harmadik lett Baker Ronnie 9.91-el, míg a második a 200 méteren ugyan ezen eredményt elérő De Grasse Andre lett és őt előzte meg a 200 méter bronzérmese, Kerley Fred 9.87-es idővel.

A gátfutás másik számában, a nőknél 100 métert kellett sikeresen teljesíteni, amely a nigériai Amusan Tobinak sikerült a leggyorsabban, 12.42 másodperces idő alatt. Mögötte zárt Visser Nadine egy tizeddel lemaradva, és a jamaikai Tapper Megan lett a harmadik. Ebben a számban versenyzett még Kozák Luca, aki a hetedik helyet szerezte meg, 12.90-es idővel, melyhez gratulálunk!

A férfiaknál ez a szám 110 méteres gát volt, ahol taroltak a jamaikaiak, a bronzéremet Parchment Hansle szerezte meg honfitársa Levy Ronald mögött. Az első pedig az amerikai Allen Devon lett 13.6-os idővel.

A 800 méteres futásban a nőknél a brit Hodgkingson Keely végzett a dobogó legfelső fokán 1:57:98 perces idővel, több, mint egy másodperccel megelőzve Grace Kate, amerikai futót. A harmadik pedig Goule Natoya lett századra pontos azonos idővel, mint a második. A férfiak oldalán a kenyaiak állhattak a dobogó két legfelső fokán. Korier Emmanuel Kipkurui lett az első, mögötte Rotich Ferguson végzett, a harmadik pedig az amerikai Murphy Clayton lett.

A leghosszabb távon, 1500 métert kellett futni, ahol a nőknél a kenyai Kipyegon Faith győzött 3:58:33 perccel, mögötte Hassan Sifan ért be, míg a harmadik Norris Josette lett, négy perces idővel. A férfiaknál is kenyai versenyző végzett az első helyen, Cheruiyot Timothy személyében, a kétszeres Európa-bajnok Ingebrigtsen Jakobot megelőzve. A bronzéremet pedig McSweyn Stewart szerezte meg az ausztráloknak.

A 3000 méteres akadályfutásban a nőknél Frerichs Couney végzett a harmadik helyen 9:08:74 perces idővel, a második Kiyeng Hyvin lett, míg az első helyet a jamaikai Jeruto Norah szerezte meg 9:07:33-as idővel. A férfiaknál Kigen Benjamin lett az első 8:17:45-el, megelőzve a marokkói El Bakkali Soufianet és Kibiwot Abrahamot.

A férfi magasugrásban a harmadik lett Ivanyuk Ilya 2,3 méterrel. Előtte végzett az ukrán Protsenko Andriy, míg az első helyet az olasz Tamberi Gianmarco szerezte meg 2,34 méteres ugrással.

A 400 méteres futásban a férfiaknál amerikai aranyérem született, Cherry Michael 44.41 másodperces idővel teljesítette a távot, mögötte James Kirani zárt, a dobogó harmadik fokára pedig Lendore Deon állhatott fel. A nőknél a norvég Iuel Amalie lett az első 51.64-es idővel. Másodikként ért célba a német Schwab Corinna, a dobogó legalsó fokán pedig a portugál Azevedo Cátia végzett.

Folytassuk rúdugrással, a nőknél, a szlovák Sutej Tina lett a harmadik, 4,67 méterrel, a második az olimpiai bajnok, görög Stefanidi Katerina lett, az első helyet pedig az orosz Sidorova Anzhhelika szerezte meg 5,01 méteres ugrással. A férfiaknál Morgunov Timor szerzett bronzérmet, az ezüst Kendricks Sam nyakába került, míg az első helyezett a svéd Duplantis Armand lett, 6,06 méterrel.

A hármasugrásban a férfiaknál, az algériai Triki Yasser Mohamed végzett a harmadik helyen, 17,03 méterrel. A második helyet egy kevéssel lemaradva Zango Hugues Fabrice szerezte meg 17,2 méterrel, míg az első, a kétszeres világbajnoki ezüstérmes, Pichardo Pedro lett 17,7 méterrel. A női oldalon a jamaikai fölény volt a dobogón, hiszen a harmadik Williams Kimberly lett, és második Ricketts Shanieka. Az első helyet pedig Rojas Yulimar szerezte meg 15,48 méterrel.

A torna utolsó száma a gerelyhajítás volt, ahol a férfiaknál Vadlejch Jakub végzett a harmadik helyen a 85,22 méterrel. A dobogó második fokára a német Weber Julian állhatott fel, aki honfitársa, Vetter Johannes mögött végzett. A nőknél is német aranyérm született, Hussong Christin 65,26 méteres dobásával.  A második az ausztrál Barber Kelsey-Lee lett, míg a dobogó legalsó fokán, a cseh Ogrodníková Nikola állhatott 61,54 méteres dobásával.

Ezzel véget ért az idei szezonra az atlétikai Gyémánt Liga döntője, amely a svájci Zürichben zárult csütörtök este. A sorozat a jövő év nyarán indul ismét útjára és bejárja a világ nagyobb városait majd ismételten, hogy népszerűsítse az atlétikát szerte a világon.

(Fotók: diamondleague.com, Kozák Luca Facebook oldal)