Akinek a sport volt a szenvedélye – Dietrich Mateschitz munkássága

2022. nov. 03. Szikora Tamás

A Red Bull amellett, hogy a világ egyik legnépszerűbb és legismertebb energiaital márkájaként van jelen a piacon, valójában a sport világára is jelentős hatást gyakorolnak napjainkban is. Ez a nemrégiben 78 esztendősen elhunyt alapítónak köszönhető, aki általában mert kockáztatni, végül óriási dolgokat ért el, ezáltal örökre nyomot hagyva maga után.

Dietrich Mateschitz egy tanárházaspár fiaként született meg Ausztriában 1944-ben, a 30-as éveire pedig egy igazán sikeres marketingszakember lett belőle, de talán még ekkor sem gondolta volna, hogy egy véletlen felfedezésből hoz majd létre egy olyan dolgot, amivel számtalan ember életétét megváltoztatja. Az 1980-as években találta meg Thaiföldön a Krating Daeng nevű taurin és koffein tartalmú italt, amire idővel a Blendax fogkrémgyártó cég marketingigazgatójaként szerezte meg a jogokat, ezzel elindítva egy hihetetlen történetet.

Egy formula, ami mindent megváltoztatott

Az energiaital általa vált ismertté világszerte, és bár a Red Bull elsőre mindenkinek szokatlan volt, ma már az életünk részét képezi és mindenki megismeri a jellegzetes logót. A vállalat azonban nem csak erről szól, hiszen a dobozok gyártásából fakadó fokozatosan növekvő bevételt Mateschitz egyre több más vállalkozásba fektette be, de szigorúan a Red Bull márkaneve alatt, ezzel is növelve a cég hírnevét.

Ez persze nem volt kockázatmentes, de ma már elmondható, hogy az energiaitalosoknak saját médiavállalatuk, zenei kiadójuk és több sportcsapatuk is van, miközben az egész a tulajdonos szenvedélyeire alapult. Utóbbi volt talán a legnagyobb veszély, hiszen attól, hogy egy adott ember érdeklődik bizonyos területek iránt, az üzlet nem minden esetben lesz sikeres. Ebben az esetben azonban szinte mindig jól alakultak a dolgok, kezdve azzal, hogy extrém sportokat és tehetségesnek vélt sportolókat kezdtek el támogatni. Mateschitz egyik szenvedélye volt a motorsport, de a repülést is imádta, így jöhetett létre idővel a Hangar-7 múzeum sok csodálatos technikával, ebből alakult meg több saját szervezésű sportesemény, de a legnagyobb húzás talán a Formula-1-es csapat megalapítása volt.

A 2000-es évek elején már szponzoráltak néhány csapatot, azonban amikor 2004 végén a Jaguar távozott a mezőnyből, sokaknak óriási meglepetést okozva megvásárolta az istállót. Ahogy annak idején a márka globális megjelenésével, úgy az F1-es szerepvállalás kezdetén is nagyrészt hitetlenkedve fogadták a szakember terveit és elképzeléseit, de ismét neki lett igaza. Ehhez persze rengeteg kitartásra és megfeszített munkára volt szükség, jelenleg viszont a sportág legerősebb csapatáról beszélhetünk, miközben még egy fiókistállóval is rendelkeznek az AlphaTauri révén.

Ez a brand egy ruhamárkát is takar, ugyanazt a zseniális húzást kihasználva, amit anno az első csapat megalapításakor, vagy bármilyen más sportegyesület, így például a Red Bull Salzburg, a Red Bull Leipzig és még hasonlók esetében. Mivel az alakulatok nevei egyúttal a márkanevet is magában hordozzák, így gyakorlatilag egy hatalmas reklámfelületről lehet beszélni, a médiában ugyanis muszáj ezeket feltüntetni.

A közvélemény is elismerte

Bár elveivel és nézeteivel volt, hogy meghökkenést keltett, valójában elég nagy tiszteletet vívott ki magának, és rengeteg ember lehet hálás a támogatásáért. Ez főként a sportolókra igaz, akik tehetségük mellett Mateschitz anyagi és szakmai segítségére is nagyban számíthattak. „Nagyon-nagyon szép és jó emlékeim vannak róla. Általában a kapcsolatunk során, mikor még fiatalabb voltam, mindig egyenrangúként bánt velem, így megtanultam értékelni, hogy nagy tisztelettel kezel engem” – mondta Sebastian Vettel, de a svájci síző, Marco Odermatt is hasonló szavakkal emlékezett vissza Mateschitzre. „Ma azt szerettük volna, hogy a Red Bull sportolói rálépjenek a gázra Didiért. Ez természetesen egy szomorú nap. Remélem, hogy tudtam neki valami olyasmit adni, amit magával vihet” – árulta el a Söldenben aratott óriás szlalom győzelmét követő interjúban, de a snowboardban olimpiai bajnok Anna Gasser is háláját fejezte ki a korábbi támogatásért. „Didi, köszönöm, hogy segítettél és támogattál engem, valamint még sok más sportolót abban, hogy elérjük az álmainkat. Az örökség, amit felépítettél, rajtunk keresztül fog tovább élni” – írta közösségi oldalán.