A visszatérésre várva – Marc Marquez ismét bajba került

2022. máj. 19. Szikora Tamás

Néhány éve még szinte verhetetlennek bizonyult, mára viszont inkább a sérülései miatt foglalkoznak vele a legtöbben. A MotoGP egyik legsikeresebb versenyzőjének sehogy sem akar kijönni a lépés, a balesetek következményei pedig könnyen a pályafutása végét is jelenthetik.

Korábban két dologgal, lehetett igazán jól jellemezni Marc Marquez karrierjét. Az egyik természetesen a világbajnoki címek száma, amivel egy híján utolérte a legendás Valentino Rossit, a másik pedig azok a hatalmas mentések amikkel, sok nagy bukást úszott meg az elmúlt esztendőkben. A spanyol motoros számára olykor kis túlzással megszűntek a fizikai korlátok, és lehetetlen szögekből volt képes visszahozni a versenygépét, a látványos manőverekkel pedig újabb rajongókat gyűjtött magának.

Rossi visszavonulásával ráadásul a kora ellenére az egyik legrutinosabbnak számít a mezőnyben, azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a gyorsaságimotoros-világbajnokság legkisebb kategóriájában még 15 évesen mutatkozott 2008-ban, azóta pedig már rengeteg rekord fűződik a nevéhez, és látva a motorja idei teljesítményét, úgy tűnt, ismét visszatérhet az élre. 2020 óta viszont sorozatos balszerencse sújtja, ami egyelőre nem akar véget érni.

Marquez akkor címvédőként vághatott neki a koronavírus miatt a szokásosnál jóval később megkezdődött szezonnak, az első futam viszont rémesen alakult számára. Először jó szokásához híven mentett egy hatalmasat a kavicságyban, és fantasztikus tempóval zárkózott fel, ám kicsivel később egy olyan bukást szenvedett el, aminek következtében eltört a jobb felkarja. Mindez az idény végét jelentette rögtön az elején, főként, hogy ebből a sérülésből nagyon lassan tudott csak felépülni, és még 2021-ben is csak késve csatlakozott a bajnoksághoz.

A sérülése elég látványosan hátráltatta, de az év vége felé már rengeteget javult a helyzet és zsinórban két futamgyőzelemnél járt, amikor jött az újabb gond. Tavaly novemberben ugyanis egy offroad edzés során esett el, aminek az lett a vége, hogy egy régi probléma tért vissza, mégpedig a kettős látás. 2011-ben még a Moto2-ben versenyzett, amikor először szembesült ezzel, akkor Sepangban sértette meg egy apróbb kavics az egyik látóideget, 10 évvel később pedig ismét ettől kellett szenvednie.

„A baleset után elvégzett vizsgálat megerősítette, hogy a versenyzőnek diplopiája van, továbbá kimutatták a jobb negyedik ideg bénulását, a jobb felső ferde izom érintettségével. Konzervatív kezelést választottunk időszakos frissítésekkel, hogy kövessük a klinikai fejlődést. Ez ugyanaz a negyedik jobboldali ideg az, amely már 2011-ben megsérült” – mondta Marquez orvosa, Dr. Sánchez Dalmau még az előző év végén.

Noha már ekkor is aggasztó volt, hogy egy ilyen probléma képes volt kiújulni, idén márciusban ugyanebből az okból kifolyólag ment kényszerpihenőre a 29 esztendős pilóta. A szezon első futamán az ötödik lett Katarban, két héttel később viszont rajthoz sem állhatott Indonéziában, mivel hatalmasat bukott a vizes pályán rendezett vasárnapi bemelegítő edzésen, a kettős látás pedig ismételten előjött, ami sajnos a továbbiakra nézve abszolút nem jelent jót. Testvére, a szintén királykategóriás Alex szerint a bátyja még sosem volt ilyen rossz állapotban mentálisan, mint most.

„Az első pár napban nagyon mélyen volt, de ez szerintem teljesen érthető. Valójában sosem láttam ilyennek, de szerencsére van előrelépés és már sokkal jobban érzi magát. Még viccelődtem is vele a csúszó program kapcsán, hogy van egy plusz napja meggyógyulni és ideérni. Az, hogy érzi a javulást, már önmagában nagyon fontos fejben. Remélem, nagyon hamar láthatjuk őt a pályán, főként, hogy a testvéremről van szó. Természetesen a hondásoknak is nagyon fontos a jelenléte, hogy megmutassa, hol vannak a motor határai”- Mondta Alex Marquez nem sokkal az Argentin Nagydíj előtt, melyet Marcnak így muszáj volt kihagynia.

Bár Repsol Honda versenyzője tényleg igazi harcos és vélhetően még idén is képes lehet meglepetést okozni, az ilyen visszatérő sérülések komoly veszélyt jelenthetnek a pályafutására, mely az elhivatottságát és a tavalyi őszi formáját látva, még akár további sikereket is tartogathatna a számára.