A történelem ismétli önmagát

2022. febr. 12. Szikora Tamás

Az élet néha fura dolgokat tud produkálni, olykor előfordul, hogy két különböző korszakban történnek meg hasonló dolgok. A Formula-1 idei szezonjával kapcsolatban is ez a helyzet, íme öt olyan tényező, amelyben 2010 és 2022 szinte teljesen megegyezik.

Egy hétszeres világbajnok és egy győzelem nélküli pilóta a Mercedesnél

12 esztendővel ezelőtt a gyártó a címvédő Brawn GP helyét vette át, ezért sokan hitték azt, hogy továbbra is előnyben lehetnek, főként a versenyzőik miatt. Már az is nagy visszhangot váltott ki, hogy a Mercedes hosszú idő után gyári istállóval képviselteti magát, főként, de még többen beszéltek róluk, amikor kiderült, hogy náluk folytatja pályafutását Michael Schumacher. A németek legendája korábban a Ferrarinál jelentette be visszavonulását, ám ismét versenyezni akart.

Mellé honfitársa, a tehetséges Nico Rosberg érkezett a Williamstől, aki abban az időben még nem rendelkezett futamgyőzelemmel, később azonban megjöttek a sikerek. Első győzelmét 2012-ben szerezte meg, négy évvel később pedig a világbajnokként vonulhatott vissza. Idén több dolog is megegyezik. A csapat a konstruktőrök között címvédőként vág neki az új szezonnak, a náluk versenyző Lewis Hamilton hét bajnoki címmel rendelkezik, új csapattársa pedig szintén brit, a Williams csapatától igazolták le és nem nyert még korábban. Ez az ember George Russell, akinek vitathatatlan a tehetsége és alighanem sokra viszi még a jövőben.

Világbajnoki címvédő a Brawn/Mercedes alakulata

2009 elején épphogy megmenekült az a csapat, melyet előtte a gyári Hondaként ismert mindenki. A sikerek két idényen elkerülték őket, mindössze egy dobogó jött össze ennyi idő alatt. Egy évvel később új szabályok jöttek, ami felforgatta a korábbi sorrendet, ám a japánok még azelőtt szálltak ki, mielőtt kiélvezhették volna a munka gyümölcsét.

Ezek után a csapatfőnök Ross Brawn vette nevére az alakulatot, mely jelentős előnybe került a riválisokhoz képest, így a konstruktőri vb-cím is az övék lett, Jenson Button pedig az egyénit hozta el számukra. Egy évvel később már Mercedes néven folytatták, amely 2021-ben is első lett az istállók között.

Kimi Raikkönen elhagyja a sportágat

A finnek 2007-es világbajnoka első Ferraris korszakában egyszer megemlítette, hogy valószínűleg a maranellóiak színeiben fejezi be karrierjét. Erre 2009 végén jó esély mutatkozott, mivel helyére Fernando Alonso érkezett, a jégember számára pedig nem maradt hely a mezőnyben, így más kihívások után nézett. 2012-ben aztán a Lotus csapatánál tért vissza még néhány évre, véglegesen pedig 2021-ben jelentette be visszavonulását. Az érdekesség, hogy az első búcsú esetében is Abu-Dhabiban volt a szezonzáró, így ahogyan 2010-ben, úgy most is egy Raikkönen nélküli évre készülhetünk.

Egy spanyol és egy új szponzor a Ferrarinál

12 éve Alonso személyében jött egy spanyol származású pilóta az olaszokhoz, tavaly pedig Carlos Sainz érkezett. Bizonyos dolgokban megegyezik a pályafutásuk, a Ferrari előtt mindketten jártak a Renault és a McLaren csapatánál, könnyen be tudtak illeszkedni a maranellói környezetbe, ráadásul miattuk jutott jelentős támogatáshoz a csapatuk. A Santander még a kétszeres világbajnok miatt érkezett, később azonban Alonso távozása után ők is mentek. Most ismét visszatérnek és a pénzügyi vállalat logói vélhetőleg megint méretes felületet foglalnak majd el a vörös autókon.

Bahreinben indul a szezon

Az ország még 2004-ben rendezte első versenyét és nem kellett sokat várni arra, hogy a szezonnyitó szerepét is megkapják. 1996-tól kezdve elég sokáig indult meg az idény Melbourne utcáin, akkor viszont volt egy kivétel. 2010-ben szintén ez volt a helyzet, de tendencia nem lett belőle, sőt, rá egy évre az arab tavasz nevű eseménysorozat miatt még egy verseny is elmaradt. Ezt leszámítva stabilan a naptár része maradtak, az élet pedig úgy hozta, hogy a 2020 óta ismét náluk rajtol el a Formula-1.