A teniszcipő kiválasztásának szempontjai

2023. jan. 18. Bálint Ildikó

Ha eldöntöttük, hogy akár saját magunk, akár gyermekünk elkezdjen komolyabban foglalkozni a tenisszel, mint sporttal, akkor már az elején érdemes egy megfelelő tenisz cipőt választanunk.

Feltehetjük a kérdést, hogy vajon elegendő-e a futócipő vagy egy átlagos sportcipő egy tenisz edzésen? Vagy érdemes külön erre a célra beszerezni egy lábbelit?

A teniszcipő kiválasztása nem mindegy, mert:

  • a teniszcipő kialakításából adódóan sokkal szélesebb talpú, ezáltal sokkal stabilabban lehet kitámasztani magán a talajon
  • a tenisz sok apró mozgásból, rövid sprintekből, kitámasztásból, hirtelen irányváltásokból áll

Miért fontos a megfelelő teniszcipő?

Leginkább az oldalirányú mozgás jellemző a teniszre, a kitámasztáshoz minél stabilabb talajfogás kell, hogy a bokánk nehogy aláforduljon. Ezért nagyon fontos a megfelelő teniszcipő, ami kicsit merevebb és stabilizálja a lábunkat. Ez elsősorban a profi játékosok esetében igaz, mivel a kezdő edzések során még nincs olyan megterhelő mozgás, komoly terhelés, akkor még csak ismerkedünk a tenisz alapjaival, ezért annyira nem fontos szempont a speciális teniszcipő.

A gyerek tenisz cipő választás szempontjai:

  • a kényelmi szempont az elsődleges, hogy megfelelő sportcipőben játsszon a gyermek
  • lehetőleg minél simább talpú legyen a cipő, hogy ne tapadjon le a lába
  • kezdő szint után viszont már érdemes tenisz cipőt választani gyermekek esetében is

Hol tudunk megfelelő teniszcipőt vásárolni?

Már sportáruházakban is lehet kapni komolyabb profi verseny teniszcipőt, de ezeknek az áruházaknak elsősorban azért a hobbi szintű teniszezők a célcsoportja. De akárcsak a teniszütő esetében időnként megtalálhatóak a versenyzői szinthez szükséges kellékek is.

A gyerekeknek való tenisz cipők már pár ezer forinttól megvásárolhatóak, míg egy márkás cipőért már borsosabb, 30 ezer forint körüli ár fizetendő. Mindenkinek a saját pénztárcájához mérten kell eldöntenie, hogy mennyit szán rá, illetve, hogy mennyire gondolja komolyan a sportot.

A teniszpálya típusa is befolyásolja a cipőválasztást

Nem mindegy, hogy salakon játszunk vagy kemény borításon vagy épp füvön (bár az elég ritka, Magyarországon nincs is füves pálya így kapni sem lehet olyan cipőt, ami füves pályára való). Minden felületre más-más típusú teniszcipő ajánlott.

A salakpályára:

  • Sűrű recés talppal gyártja az összes gyártó, mivel a salakon, ahogy csúszik az ember, ha tükör sima talpa lenne, akkor nagy lenne a csúszásveszély. Az apró recés talp ezt megakadályozza, mivel megtapad a cipő a salakban.
  • A kemény pályaborításra vegyes talpú cipő ajánlott, mivel simább, keményebb a pálya felülete, ezért a cipő kialakítása is más.

Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy milyen tenisz cipőt lenne érdemes vásárolnunk, kérjük ki az edzőnk véleményét, aki hasznos és praktikus tanácsokkal tud ellátni bennünket.

Sportolásra fel, teniszcipőket a lábakra!