A streaming mánia a sportot is elérte

2021. dec. 11. Szikora Tamás

Változnak az idők és a szokások is, a televízióban elérhető tartalmakat pedig már másképpen keresik az emberek, mint korábban, a streaming szolgáltatók nagy örömére. Időhöz kötve már igazából csak a sportközvetítések vannak, ám erre is jöttek modernebb megoldások.

Ma már nem muszáj alkalmazkodnunk ahhoz a programhoz, amit a csatornák felállítanak, a műsorok jelentős része az okos eszközöknek köszönhetően visszatekerhető és akár a premierhez képest később is megtekinthető. Felnőtt úgy egy generáció, hogy teljesen természetes az, ha mindent akkor nézünk, amikor nekünk kényelmes, a szolgáltatók pedig nagyon szépen ki is használják mindezt.

A Netflix, az HBO GO, az Amazon Prime vagy a Disney+ is saját maga gyárt olyan egyedi tartalmakat, melyek csak az adott cégnél elérhetőek és kifejezetten menőnek számítanak. A változásból még az élő műsorok sem maradhattak ki, de a sportközvetítések mégis kivételt képeztek nagyon sokáig. Ennek oka, hogy vannak olyan események, melyekre rengeteg ember kíváncsi, a dolgok pedig akkor történnek amikor. Bizonyos dolgokról egyszerűen nem éri meg lemaradni, főleg, ha a rengetegen beszélnek róla, így például egy labdarúgó világbajnoki fináléról, vagy egy népszerű olimpiai szám döntőjéről sem.

A változás szele

A sport tehát valahogy a lineáris tévézés biztos bástyájának tűnt, viszont a változást ez a szegmens sem úszhatta meg teljesen. Vannak olyan szolgáltatások, melyek külön erre specializálódnak és igyekeztek a felhasználók/nézők igényeit a lehető legjobban kielégíteni. Külföldön erre a legjobb példa a DAZN, mely egyes helyeken például már a Formula-1 közvetítési jogait is megszerezte, de egyéb prémium tartalmakkal is rendelkeznek.

A legtöbb helyen eleinte úgy hivatkoztak rájuk, mint a sportos Netflixre, ennél azonban kicsit többről van szó. Bár itt is egy OTT (Over The Top) szolgáltatásról van szó, amit szinte bárhol és bármikor nézhetünk különböző eszközökről, a megszokottnál elviekben jóval nagyobb minőségű közvetítéseket kapunk.

Hasonló a helyzet az Amazonnál is, ahol elvileg a Netflixhez hasonló tartalmak között keresgélhetünk, de ők a sportközvetítések terén gyorsabbak voltak. A Premier League karácsonyi meccseire, vagy éppen a US Open fináléjára is kizárólagos jogokkal rendelkeztek, amivel elég nagy újdonságot hoztak a megszokott rendszerhez képest és persze sok-sok előfizetőt szereztek ezzel.

Szintén nem lehet kihagyni az Eurosport Player szolgáltatását, melyet hihetetlenül sokat reklámoznak, de nem véletlenül. Az egymással ütköző közvetítéseknél például nagyon jó alternatívát tud adni és akár arra is kiváló, hogy a saját nyelvünkön nézzünk valamit, ami a Tv éppen nem ad. A WTCR edzéseit például itt is láthatjuk és hallhatjuk magyar kommentárral, sőt külön felvezetést is kapunk hozzá, melyre nem igazán volt példa eddig, de a nagy tenisztornák esetében is kedvünkre válogathatunk a meccsek közül.

A hazai piacon az Eurosport szolgáltatása mellett más alternatívák is léteznek, a Sport Tv kapcsán újdonság az AMC Mikro, mely a sport mellett mást is ad, hiszen a cég összes műsorát lefedi, ami pedig többeknek felkeltette az érdeklődését azaz Arena4Plus. Utóbbi azért is fontos, mert amit kapunk az tényleg jónak tűnik, a MotoGP-hez például rengeteg plusz kameraállást, az NFL esetében korlátlanul válogathatunk a meccsek között, de a NASCAR utolsó futamát is csak itt lehetett követni. Bár az árazás nem tűnik túl drágának, ettől függetlenül a kommentek alapján senki nem örült a bevezetésének és bár volt ingyenes időszak is, lesz még mit fejleszteni, mert applikáció továbbra sincsen, a weboldal lejátszója pedig okostévén és mobilon is sokszor összeomlott.

Noha azt nehéz elképzelni, hogy jövőben mindenki a neten kövessen olyanokat, mint a Super Bowl, vagy egy Foci Eb, egy egészséges kompromisszum mindenképpen születhet ezzel kapcsolatban.