A rekordok Európa-bajnoksága a 2022-es női labdarúgó Eb

2022. aug. 03. Szikora Tamás

Fantasztikus hangulatban zajlott le Angliában a 2022-es női labdarúgó Eb, mely a számok alapján az eddigi legsikeresebb kontinens torna volt, a házigazdák pedig kiváló játék után történelmet írhattak a döntőben. Az angolok sikere már önmagában rekordnak számít, de még számtalan másik is született az előző hónapban, így megmutatjuk a legérdekesebbeket.

Soha nem irányult még akkora figyelem egy női Európa-bajnokságra, mint az idei évben, ami a meccsek színvonalát látva sem lenne meglepő, ám ebben nagy szerepe volt abban, hogy Anglia volt a rendező. A férfi válogatott a legutóbbi két nagy tornán stabilan a legjobbak között volt, ezúttal pedig a hölgyeken volt a sor, hogy megmutassák, mire is képesek.

A teher végül nem nyomta agyon az angol női válogatottat, mely az egyenes kieséses szakaszban olyan neves ellenfelekkel került szembe, mint Spanyolország, Svédország, valamint a fináléban Németország, mely talán a torna legesélyesebb együttesét adta. A döntő végül izgalmas csata után a hazaiak javára dőlt el, de más apróságokra is érdemes volt odafigyelni júliusban.

A legnagyobb nézőszám

A Wembley stadion adott otthont a döntőnek, akárcsak a 2021-ben rendezett férfi Eb esetében, a helyszínen pedig 87 192 néző tekintette meg a mérkőzést. Korábban női meccsekről 80 203 látogató volt a csúcs, még a 2012-es londoni olimpián.

Legnagyobb tévés nézettség

Szintén a döntőhöz kapcsolódik a tévés rekord. A vasárnap esti találkozót 17,4 millió tévénéző követte az Egyesült Királyságban, így ezzel az év eddigi legnézettebb tévés eseményéről beszélhetünk.

Legnagyobb győzelem/legtöbb gól egy félidőben

Ugyanahhoz a csoportmeccshez, vagyis az angol-norvéghoz kapcsolódik ez a két rekord. A házigazdák már 6-0-ra vezettek az első játékrész után, míg a folytatásban még további két gólt berámoltak, így végül 8-0-ra ütötték ki ellenfelüket.

Az első edző, aki két különböző nemzettel nyert

A Sky Sports nemrégiben készített egy összeállítást a tornáról, melyben kiemelték, hogy Anglia jelenlegi szövetségi kapitánya, Sarina Wiegman lett az első olyan szakvezető a történelemben, aki két különböző országgal is trófeát nyert. Wiegman 2016-ban vette át a holland válogatottat, majd egy esztendőre rá már Európa-bajnok edzőnek mondhatta magát, most pedig az angolokat is sikerre vitte.

Legtöbb gól egy tornán/legtöbb gól egy csoportkörben

A két rekord szintén az angolokhoz kapcsolódik, a Lionesses ugyanis a csoportmeccsek során összesen 14 gólt szerzett, ami hárommal több annál, amit a németek csináltak még 2001-ben. Az egész eseménysorozatot tekintve is Németországhoz fűződött a legtöbb találat titulusa, melyet még 2009-ben értek el 21 góllal, ezt azonban Anglia eggyel felülmúlta.

Legtöbb gól egy játékostól az első félidőben

Bármilyen furán hangzik a statisztikusok még erre is odafigyelnek, a rekordot pedig mostantól három góllal a francia Grace Geyoro tartja. A PSG középpályása ezt az OIaszország elleni csoporttalálkozón érte el, amikor 5-1-re verték meg riválisukat.

A legidősebb gólszerző

Egészen mostanáig az olasz Patrizia Panico számított a legidősebb gólszerzőnek, a rekordot pedig még 2009-ben állította fel, ám most letaszította őt erről a trónról Julie Nelson, aki a Norvégia elleni 4-1-es siker alkalmával talált be 37 évesen és 33 naposan.