A NASCAR és a Halloween

2021. nov. 04. Szikora Tamás

Az amerikaiak méltán népszerű bajnoksága általában november környékén fejezi be az aktuális szezonját, ez pedig 2021-ben sincs másképpen. A naptár utolsó előtti versenyre október 31-én került sor, ilyen viszont nem először fordult elő a történelem során. Lássuk, melyek voltak ezek az alkalmak!

A halloween egyre több ország kultúrájában kezd megjelenni, amiben valószínűleg a közösségi médiának is nagy szerepe van, hiszen ennek a hagyományai elég népszerűek lettek és erre már a marketing cégek is egyre jobban kezdenek rá harapni. Az erre való reagálással a különböző sportágak is igyekeznek minél több rajongót megnyerni maguknak, ebből pedig a NASCAR sem maradhatott ki.

Bár október 31. nem mindig esik vasárnapra, ettől függetlenül gyakorlatilag minden évben megfigyelhető, hogy a pilóták és szponzoraik különleges festésekkel készülnek, mind az autót, mind a sisakokat és az öltözéket illetően. A NASCAR kisebb sorozataira is igaz ez, így tehát az Xfinityre is, de a fő bajnokság, a Cup Series sem marad ki ebből a játékból.

A sportcsatornák is igyekeznek tartani ilyenkor a lépést, az Egyesült Államokban a FOX és az NBC a hivatalos közvetítő, a rájátszásban pedig utóbbi kerül kedvezőbb helyzetbe, de az előbbi is igyekszik a lehető legjobban kiszolgálni a nézőit. Erre volt egy jó példa az a különleges halloweeni statisztika, melyet az Instagramon posztoltak és kigyűjtötték azokat az alkalmakat, amikor erre a jeles napra esett egy verseny. Ebből megtudhattuk, hogy összesen ötször fordult elő ez korábban, plusz a mostani idényben, de alighanem lesz még hasonló alkalom.

A rockinghami pálya kétszer is megkapta ezt a megtiszteltetést, ráadásul két különböző korszakban. Először 1965-ben, akkor Curtis Turner győzött, aki bár bajnok sosem lett a Cup Seriesben, 1998-ban a top50 NASCAR pilóta közé választották és a Hall of Fame része. A második alkalomra 1982-ben került sor, ahol az a Darrell Waltrip nyert, aki abban az évben is bajnok lett, ezen kívül pedig még kétszer sikerült ez neki, 1981-ben és 1985-ben.

Tizenegy esztendővel később jött Phoneix és az a Mark Martin, aki első győzelmét pont a nemrég felhozott Rockinghamben aratta, a karrierje pedig pokolian hosszúra nyúlt. Már 1981-ben is indult néhány futamon, 88-tól kezdve már stabil tagja volt a mezőnynek, a 90-es években pedig komolyan számolni kellett vele. Több évtizeden keresztül jelen volt, hiszen a 2000-es években is versenyzett, az utolsó futamaira pedig 2013-ban került sor.

2004-ben Atalanta közönsége láthatta, ahogy egy Jimmie Johnsson nevű fiatalember futamgyőzelmet szerez, aki itt ugyan még nem rendelkezett bajnoki címmel, 2006-től kezdve viszont öt évig megállíthatatlan volt és ehhez később még két címet nyert, így hétszeres bajnokként igazi legendaként távozott. Kiváltképpen azért, mert bár már nem fiatal, ennek ellenére az IndyCar lett a következő állomás a pályafutásában, erre pedig nem sokan vállalkoztak volna 46 évesen.

2010-ben Talladega következett, akkor Clint Bowyer nyert, a kansasi születésű pilótának ez volt a tíz sikere közül az egyik, a legközelebb pedig 2012-ben volt a bajnoki címhez, amikor a második helyen zárt végül a tabellán. 2021-ben a playoff és egyben a szezon utolsó előtti futamára került sor Martinsville-ben, ami elég nagy izgalmakat hozott.

A NASCAR ugyanis speciális lebonyolítással rendelkezik a bajnokságot illetően, a rájátszásban 16 pilótának marad esélye, minden harmadik verseny után viszont elbúcsúzunk négy embertől. Vagy a pontverseny alapján lehet tovább menni, vagy egy futamgyőzelemmel, ezúttal pedig már az volt a tét, hogy melyik négy versenyző küzdhet majd a végső sikerért.

Idén a szezon egyik legeredményesebb versenyzője Kyle Larson, a Joe Gibbs Racing két pilótája, Martin Truex Jr. és Denny Hamlin, és a címvédő Chase Elliott jutott be a fináléba. A futamot Larson és Elliott csapattársa, Alex Bowman nyerte, aki azt a legendás 48-as rajtszámot kapta meg ettől az évtől kezdve a Hendrick Motorsporttól, melyet a korábban már említett Johnsson viselt nagyon sokáig.  A befutó és az utána lévő jelenetek is emlékezetesek maradnak, miután Bowman koccant egyet Hamlinnel a végén, a szokásos gumifüstölés viszont elmaradt a leintés után, mivel utóbbi eléggé zokon vette a történteket és megakadályozta ebben a győztest.