A McLaren és a Gulf dizájn legendája

2021. máj. 24. Szikora Tamás

A McLaren F1-es csapata hatalmas feltűnést keltett azzal, hogy Monacóba a szokásos kinézetüket lecserélték egy igazán emlékezetes festésre. A szponzoruk által ihletett színek azonban nagy múltra tekintenek vissza.

A Formula 1-es szezonok során a Monacói Nagydíj mindig is kiemelt figyelmet kapott, ez pedig a jövőben sem lesz másképp. Hatalmas kihívás a hercegség utcáin versenyezni, de igazából ott futamot rendezni is az. Mindez persze már hagyomány, így ezt megtisztelve nem szokatlan, hogy a pilóták erre az alkalomra lecserélik addigi megszokott sisakfestésüket, de az sem, hogy egy-egy csapat is belevisz valami újdonságot a már megszokott dizájnba.

A Red Bull csapata annak idején például mozifilmeket is reklámozott, a McLaren viszont most egy elég régi, de annál ismertebb ötlethez nyúlt vissza.

A csapat egyik szponzora a Gulf névre hallgató olajipari vállalat, mely akárcsak az említett nagydíj, igen nagy történelemmel rendelkezik. A Gulf Oil-t még 1901-ben alapították az amerikai Spindletop-ban, mely Texas államban található. Az egyike azon kevés olajvállalatnak, mely ennyi év után is fennmaradt és fontos szerepet játszik a piacon, valamint túlélt olyanokat is, mint a gazdasági vagy éppen az olajválság. Tagja volt tehát a hét nővérnek, így emlegetik ugyanis azokat a cégeket, melyek a már említett válságokat képesek voltak úgy átvészelni, hogy hosszútávon is fennmaradhattak. A Gulf mellett a Shell, a Mobil, az Exxon (utóbbi kettő már egyesült), a BP, a Chevron, valamint a Texaco volt még erre képes.

Az autó és motorsportok kapcsán kétféleképen emlegetik őket. Részben azért, mert a hosszú távú versenyzésben, azon belül is a Le Mans-i 24 óráson győzelemhez segítették többek között a Ford GT40 és a Porsche 917K névre hallgató versenyautókat is, részben pedig azért, mert ezek a versenygépek is az azóta legendássá vált kék-narancssárga festést kaptak meg. A színek és korong alakú logó még 1920-ban született meg, mely a napot akarta szimbolizálni.

Utóbbiakról méltó módon emlékeztek meg a McLaren F1-nél, hiszen nem csak az autó kapott retro külsőt, de a csapat is ezeket a színeket használta a ruházatán, sőt a két pilóta Daniel Ricciardo és Lando Norris is ehhez illő sisakot viseltek a hétvége során.

A győztes festés

Alapvetően a rajongók reklamálták ki ezt a változtatást, hiszen már akkor sokan várták ezt, amikor 2020-ban feltűntek az istálló autóin a Gulf logói.

Volt már egyébként kapcsolatuk korábban, hiszen 1995-ben a McLaren F1 GTR is ezt a festést használta, amikor nyerni tudtak Le Mans-ban, de még az alapító Bruce McLarent is támogatta a cég pályafutása során a 60-as években.

Van e körül tehát valami különleges varázs, ami úgy látszik, sokszor a győzelemig viszi azt az autót, mely viseli. 1997-ben is egy McLaren lett a győztes, igaz akkor nem összetettben, hanem a GT1-es kategóriában, de a korábban már említett autók (Ford és Porsche) egymás utáni három évben aratta a győzelmeket 1969 és 1971 között, mégpedig ugyanilyen küllemmel.

A sor persze folytatható, hiszen 1975-ben a Ford Mirage is így nézett ki és szintén nyert, de az emlékezetes „Le Mans” című mozifilmben is szerepelt, melyben Steve McQueen volt a főszereplő.

Az Formula 1-ben mindezen sikerek ellenére, nem terjedt el ennek a használata, sőt most is csak egy speciális alkalom erejéig láthattuk.

A rajongók szava így tehát meghallgattatott és mivel sokakban kellemes emlékeket ébresztett, valamint szinte csak pozitív visszajelzés érkezett, így nem lenne meglepő, ha hamarosan ismét feltűnne a versenypályán.

Legyen itt szó akár az F1-ről, vagy bármely másik népszerű bajnokságról.