A labdarúgás új korszaka

2021. okt. 10. Szikora Tamás

Az előző évtized szinte végig két emberről szólt, ha a fociról volt szó. Cristiano Ronaldo és Lionel Messi elképesztő formában játszottak, ráadásul olyan csapatokban, melyek mindig a legjobbak között voltak. 2021 őszén viszont új kaland indult a számukra.

Nem sok olyan játékos van, amely igazán meg tudta értetni az emberekkel azt, hogy mit is jelent a klubhűség. Az argentinok zseniális játékosa, Lionel Messi viszont pontosan ilyen volt az előző években. Bár válogatott szinten idő volt, mire igazán nagy sikert el tudott érni (noha sokan várták ezt tőle), az FC Barcelona ugyanúgy az otthonává vált az évek során, mint a szülőhazája.

Ennek alapvetően az volt az oka, hogy a Barca volt a nevelőegyesülete, ott nőtt fel, ott lett nagy sztár és családot is ott alapított, vagyis tulajdonképpen minden oda kötötte. Messit a legtöbbször a portugálok csillagával, Cristiano Ronaldóval hasonlították össze és nem is véletlenül.

Ők ketten voltak azok, akik igazán nagy sikereket tudtak elérni, Európában a klubjaikkal, folyamatosan a nyerték a trófeákat, miközben kulcsszerepet töltöttek be a csapatukban. Sok különbséget fel lehet ismerni kettejük között, ami viszont a legnagyobb, az a klub iránti hűség. Messi egészen az idei szezonig és a kialakult kényszerhelyzetig kizárólag a katalán klub játékosa volt, noha bőven meglett volna a lehetősége arra, hogy tovább álljon.

Ronaldo ezzel szemben már négy helyen is megfordult profi karrierje során és szinte kivétel nélkül mindenhol nagyot alkotott.

A változás szele

A portugál sztár általában kihasználta a kínálkozó lehetőségeket és igyekezett új kihívásokat találni magának. Igazán naggyá a Premier League és azon belül is a Manchester United tette és talán ott volt a legboldogabb. 2008-ig gyakorlatilag amilyen trófea elérhető lett a számukra, azt megnyerték, a csúcs pedig a Bajnokok Ligája győzelem, amikor a Chelsea csapatát győzték le büntetőkkel a moszkvai esőben.

A legszebb, hogy bár nagyon sokáig nem történt címvédés abban a sorozatban, a United mégis esélyes volt erre egy évvel később, ahol pont a Barcelona volt az ellenfél, mely igazán kiválóan teljesített abban a szezonban, igaz az elődöntőből elég véleményes módon jutottak tovább, ám a döntőt sikerült megnyerniük. Egy valami azonban biztos, a Messi és Ronaldo közötti vélt vagy való párharc, ott indult el igazán.

A helyzetet tovább fokozta, hogy a Real Madrid nagy bevásárlást csinált 2009-ben, az évek alatt a királyi gárda is szépen összekovácsolódott, a spanyol foci egyre erősebbé, a két klasszis pedig csak még ismertebbé vált a sikereknek köszönhetően. Ami viszont a Manchester United színeiben nem adatott meg Ronaldo számára, azt elérte Madridban.

A spanyolok ugyanis képesek voltak címet védeni a BL-ben, ráadásul többször is, mindezt úgy, hogy saját országukon belül már nem csak a Barca volt az egyetlen ellenfél, hanem a városi rivális Atlético is. Ahogy azt mondani szokták a csúcson kell abbahagyni, és ha valami nem megy, akkor azt már nem kell erőltetni. Talán ez hozta meg az igazi sikert a számára, ezért ment el a Juventushoz és most ezért tért vissza oda, ahol igazán jól érezte magát, Manchesterbe.

Lionel Messi számára is hasonló a helyzet, noha a Barcelona sokkal tovább tudott annyira erős maradni, mint azt sokan gondolták volna, de a jelenlegi pénzügyi helyzet okozta gondok miatt döntenie kellett, a döntés pedig igazán nehéz volt. Az argentin játékos ugyanis elég egyértelműen a pályafutása vége felé jár, igaz ez akkor is, ha még mindig jó formában van.

Új kalandként jött a PSG, Párizs pedig tárt karokkal várta és azóta már az első BL gólja is megvan a csapat színeiben. Akárhogyan is alakuljon a jövő, az már bizonyos, hogy valószínűleg ez lesz az utolsó nagy dobásuk egy nagy európai top bajnokságban, ráadásul már a sajtó sem csak velük foglalkozik, így a nagy kérdés az, hogy mikor ér véget az a csodálatos korszak, melyet ez a két ember fémjelzett a szurkolók számára.