A játék, aminek a sport világa sem tudott ellenállni

2022. febr. 16. Szikora Tamás

Számtalan olyan szókereső játék létezik az interneten, amely képes lekötni az emberek figyelmét, de tavaly december óta egy kiemelkedik ezek közül. Ez a Wordle, ami szinte vírusként terjed, erre pedig a legismertebb sportágaknál is felfigyeltek a marketingesek. 

A Wordle szabályai nagyon egyszerűek: minden nap ki kell találni egy ötbetűs szót, a feladvány pedig globálisan mindenkinek ugyanaz, ezért naponta csak egyszer lehet vele játszani. Próbálkozni összesen hat alkalommal tudunk a játékon belül, a színes kis lapok pedig a próbálkozásaink helyességét jelzik. A szürke azt jelenti, hogy a választott betű nincs benne a szóban, ha sárgát látunk, akkor a betűt tartalmazza a kulcsszó, de rossz helyen van, ha pedig zöldet kapunk, akkor stimmel a választásunk.

Az előző esztendő vége óta már arra is lehetőség van, hogy az eredményeinket jelző színes lapokból álló rácsot megosszuk a Twitteren, ez pedig hatalmas népszerűséget hozott a játéknak. Azóta rengetegen kezdték el közzétenni a napi teljesítményüket, sőt a fanatikusabbak mások megfejtéseit is elkezdték elemezni, de már archív verzió is van a játékból azoknak, akik a napi szólimitet kevésnek találnák.

A sporthoz normális esetben ennek semmi köze nem lenne, ám a divat előbb vagy utóbb szinte mindenkit elér, a nagyobb sportesemények és a közismert csapatok viszont nagyszerű reklámfogást generáltak belőle a közösségi médiában. Ennek egyik élharcosa a Mercedes Formula-1-es istállója, amely általában Lewis Hamiltonra tesz utalásokat. Első alkalommal egy olyan képet osztottak meg, ahol megfejtésként a brit versenyző keresztneve jött ki, másodjára az eredményeket jelző színes négyzetekből tették ki a hétszeres világbajnok futamgyőzelmeinek számát.

Az F1 berkein belül hasonló útra lépett a Ferrari is. Az olaszok idei dizájnjáról elég sokat pletykálnak, miután új szponzorokkal gazdagodtak, ami vélhetőleg okozni fog némi változást. A maranellói gárda szintén egy Wordle eredményekre hasonlító posztot tett ki a Twitterre, ők viszont piros-fekete színekben. Egyesek szerint ez akár az idei festésről is lehetett egy előzetes, persze az ilyesmit soha ne vegyük készpénznek, amíg nem érkezett hivatalos bejelentés.

A NASCAR már inkább egy normál játékmenetre emlékeztető fotót osztott meg hivatalos oldalain, ahol olyan szavakat írtak be, melyek általában elhangzanak egy verseny kapcsán. Kerék, fék, pálya, zászlók, míg a megfejtés teljesen véletlenül a szezont felvezető Clash névre hallgató verseny volt.

Nem maradt ki a buliból az ESPN sem. Az USA egyik legnépszerűbb sportcsatornája, a saját nevét tette ki a színes lapokból, majd a szokásos, „ez nem egy Wordle, csak…” kezdetű mondatot fűzték hozzá, ami az ilyen poénoknál eléggé elterjedt mostanság.

Végezetül itt egy nagyon kreatív alkotás. A Super Bowl-ra készülő futball liga, az NFL Network Twitter-oldalon tette közzé azt a Wordle utánzatot, mely egy mezőnygólt ábrázol. Valószínűleg ez a leglátványosabb mindközül.

(Kezdőkép forrása: gamestar.hu)