A Formula-1 félpontos versenyei

2021. szept. 06. Szikora Tamás

Bár sokaknak meglepő és szokatlan lehet, hogy a Belga Nagydíj után csak az eredeti pontok felét kapták meg a versenyzők, de nem ez az első alkalom, hogy ilyen történt, korábban öt alkalommal láttunk már erre példát.

Nem volt kegyes az időjárás az F1 mezőnyével és szurkolóval szemben Spa-Francorchamps-ban. Bár az egész versenyhétvégén jelen volt a csapadék, a vasárnapi nagydíj alkalmával olyan mennyiség zúdult le, melyben egészen egyszerűen lehetetlenség volt versenyezni. Végül mindössze kettő kört tettek meg a pilóták a biztonsági autó mögött, a szabályok szerint viszont nem teljesítették a táv 75%-át, ugyanakkor a pontozáshoz elegendő körszámot már igen, ezért a legjobb tíz az eredetileg megszerezhető egységek felét kapta meg.  Akármilyen fura is ez, nem először fordult elő hasonló az F1 történetében.

1975 Spanyol Nagydíj

A sportág történelmének egyik legszomorúbb eseményeként emlékezhetünk rá, a verseny ugyanis a biztonsági körülmények miatt ért véget ideje korán. Habár a futamon 26-an indultak, mindössze nyolc pilótát rangsoroltak hivatalosan, az eredetileg tervezett 75 körből pedig mindössze 29 lett befejezve. Ennek oka, hogy Rolf Stommelen és Carlos Pace hatalmas balesetet szenvedtek el, melynek következtében rengeteg alkatrész repült szét, ez pedig összesen öt néző életét követelte. A versenyt Jochen Mass nyerte meg, aki ezzel a McLaren csapat 14. sikerét aratta, saját pályafutásának viszont ez volt az egyetlen győzelme.

1975 Osztrák Nagydíj

Az évszám és a körszám ugyanaz, ebben az esetben is 29 kör után kellett megszakítani a versenyt, ám ezúttal már az eső miatt kellett hamarabb abbahagyni a száguldást. Sajnos ekkor sem úszták meg tragédia nélkül, sok baleset tarkította azt a hétvégét, Mark Donohue pedig az egyik edzés során szerzett olyan sérüléseket, melyekbe pár nappal később belehalt, de akkor két pályabíró is életét veszítette az ütközés után. A futamon szakadt az eső, a versenyirányítás pedig inkább a biztonságos megoldást választotta, aminek Vittorio Brambilla örülhetett a legjobban. Az olasz versenyző Masshoz hasonlóan csak egyszer tudott nyerni, ám az ő sikere azért is emlékezetes, mert a leintés után azonnal összetörte az autóját.

1984 Monacói Nagydíj

Szintén egy olyan futam, melyet az időjárás erősen befolyásolt, ekkor viszont már 31 körig eljutottak a pilóták. Monacóban akkor Alain Prost volt a pole-pozícióban, az időmérős sikert pedig győzelemre tudta váltani, még akkor is, ha Nigel Manssel el tudott menni mellette a 9. körben, a brit viszont kiesett később. A második helyen Ayrton Senna zárt, aki ekkor még a Toleman versenyzője volt és gyönyörűen bemutatta, mennyire komolyan kellett őt venni a vizes pályán. A brazil a 13. helyről rajtolt, ha pedig nem állítják meg a nagydíjat, ki tudja, talán még Prostot is elkapta volna a végén.

1991 Ausztrál Nagydíj

Egy igazán furcsa szezonzáróra került sor ekkor Adalaide városában, mivel csak 14 kört sikerült megtenni a mezőnynek. A versenyhétvége érdekessége, hogy Prost ugyan harcban volt 1990-ben a világbajnoki címért is a Ferrarival, egy évvel később viszont nem alakultak jól a dolgok, a francia versenyző pedig élesen kritizálta a csapatát, amiért elküldték őt az utolsó futam előtt. Ausztráliában hatalmas eső zúdult a pályára, ami már rögtön a rajt után sok kicsúszást eredményezett, de később csak romlottak a körülmények. A futamot végül Senna nyerte, viszont nem ezért emlékezetes ez a futam, hanem azért a heves integetésért is, melyet a brazil bemutatott, hogy jelezze az irányítóknak, nincs értelme folytatni tovább.

2009 Maláj Nagydíj

Az akkor megújuló aerodinamikai szabályok nemcsak a versenygépek kinézetét változtatták meg radikálisan az addig megszokotthoz képest, de az erőviszonyokat is rendesen felborította. Miután a gyári Honda távozott, Ross Brawn vette a nevére a csapatot, a japánok pedig borzasztó rosszkor szálltak ki, hiszen egy fantasztikus versenygéppel rendelkezhettek volna, így azonban a BrawnGP örülhetett. A szezonnyitón aratott győzelem után, az idény végén világbajnoki címet szerző Jenson Button nyerte végül ezt a futamot is, igaz sokáig kellett várnia erre. 31 kört tudtak hivatalosan befejezni, így ennek alapján hirdettek eredményt, a hosszas várakozás alatt ugyanis nem akart elállni az eső.