A foci Eb növekedése

2021. jún. 05. Szikora Tamás

Az egyik legrangosabb kontinens torna, melyet idén már 16. alkalommal rendeznek meg, azonban nem volt mindig annyira grandiózus ez az esemény, mint napjainkban.

A labdarúgás különleges helyzetben van, hiszen bár olimpiai sportágról van szó, ennek ellenére a legnagyobb dolog egy nemzet és azok játékosai számára mégsem a nyári olimpián szerzett aranyérem, hanem egy világbajnoki cím lehet.

Ennek oka egyrészt ott keresendő, hogy a FIFA, vagyis a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség rengeteget tesz azért, hogy folyamatosan népszerűsítse a világbajnokságot, másrészt az olimpián csak 23 év alattiak szerepelhetnek, melyet három túlkoros játékos egészíthet ki. Így tehát a világsztárok sem maradnak ki a jóból, de a vb ázsiója és a labdarúgás piaci értéke sem csökken.

A világbajnokság mellett egy ország válogatottjának viszont a saját kontinensének bajnoksága lehet még fő cél. Mindenhol megvan a helyi változat, Afrikában az Afrikai Nemzetek Kupája néven fut a rendezvény, ugyanez Észak és Közép-Amerika számára az Arany Kupa, Dél-Amerikában a Copa America, vagy említhető még az Ázsia Kupa, illetve az OFC Nemzetek Kupája, mely az Óceániai térség legjobbját hivatott kiválasztani.

Mindegyiket a kontinens labdarúgó szövetsége szervezi, így tehát Európában az Európa-bajnokság, az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) égisze alatt fut.

Ma már szinte magától értetődő, hogy az Eb és a Vb két éves peridusokban váltja egymást, így mindig van mire figyelni a szurkolóknak, viszont ez csak 1960 óta van így.  Azóta folyamatosan négyévente rendezték a tornát, melyet 2020-ban el kellett halasztani egy évvel a koronavírus okozta helyzet miatt.

Korszakok

Ha visszamegyünk az időben, akkor azt láthatjuk, hogy még az olyan nagy múlttal rendelkező tornák, mint a FIFA Vb is a mostanihoz képest elég szűkös létszámmal működött. A foci viszont fejlődött, igaz volt ez a versenyekre, a klubcsapatokra, a válogatottakra és a TV közvetítésekre egyaránt. Utóbbi ráadásul magával hozta, hogy ma már sokkal többeknek van lehetősége arra, hogy a meccseket élőben követhesse, így joggal vágyakoznak a különféle országok arra, hogy ők is ott legyenek a nagy tornákon.

Ennek persze nyoma van sokféleképpen, de a FIFA, vagy éppen az Európa-bajnokság esetében az UEFA is megteremtette a lehetőséget arra, hogy többen megmutathassák magukat.

Kicsit talán nevetségesen hat, de az első tornától egészen az 1976-os Jugoszláviában rendezett Európa-bajnokságig mindössze négy nemzet viaskodott. Négy évvel később Olaszország volt a házigazda akkor, amikor először bővült a létszám, akkor már 8 ország szerepelhetett, egészen az 1996-os Angliai tornáig, akkor már 16-an voltak jelen.

Utóbbinál nőtte ki magát igazán, hogy aztán 2016-tól kezdve még 8-al többen legyenek és 24-en vehessenek részt. A legutóbbi Franciaországi esemény előtt persze sokan aggódtak, hogy romlani fog a minőség, mondván nincs annyi erős válogatott Európában, hogy értelme legyen ekkora bővítésnek. Szerencsére a kétkedőknek nem lett igazuk, egy igazán izgalmas és barátságos Eb-t láthattunk.

Éljen Európa!

A foci tökéletes arra, hogy összehozza az embereket. Talán ezt a közösségkovácsoló erőt is akarták a szervezők meglovagolni, amikor úgy döntöttek, hogy 2020-ban (esetünkben 2021-ben) a hagyományoktól eltérően nem egy vagy esetleg két ország rendezte a tornát, hanem 12 ország városai rendezhetnek közösen.

Ezzel is lehetőséget akartak adni a kicsiknek, illetve így ez „mindenki” Európa-bajnoksága lehet idén, persze a Covid-19 okozta pandémia árnyékában ez sem ment zökkenőmentesen. Dublin például nem vállalta végül a rendezést, Bilbaotól pedig az UEFA vette el a jogot és adta Sevilla városának. Így végül idén 11 ország lesz a rendező.

A kicsik lehetőségeire Magyarország is kiváló példa. Bár volt időszak, amikor hazánk válogatottja a világ élvonalába tartózkodott, ám ennek ellenére csak idén lesz rá először példa, hogy zsinórban két Eb-n is résztvevők vagyunk. A kicsi létszám ugyanis nem nekünk kedvezett az idők során, de a rendezésre is igaz, hogy a közösségi elv a mi, hozzánk hasonló országok javát szolgálta.

Mellettünk ugyanis Azerbajdzsán, Dánia, Oroszország, Skócia és Románia sem rendezhetett még Eb-t, akár csak részben is.

Az eredetileg 2020-as UEFA labdarúgó Eb-t 2021. június 11 és július 11 között rendezik.

(Fotó: www.uefa.com)