A dinnyés ember története: Ross Chastain

2022. máj. 08. Szikora Tamás

Ha valaki nem követi folyamatosan a NASCAR Cup Series versenyeit, talán már akkor is hallott Ross Chastainről. A Trackhouse Racing pilótája hamar felhívta magára a figyelmet, mivel győzelmeit elég sajátos módon ünnepeli meg azzal, hogy földhöz vág egy görögdinnyét. Bár ez egy vicc is lehetne, valójában sokkal több van e mögött.

Még csak az alapszakasznál járunk a NASCAR legrangosabb kategóriájában, de már most is rengeteg izgalmas versenyen vagyunk túl, és jó néhány győztest avattak az idei szezonban. Mindez nem túl megszokott, duplázni pedig kevesen tudtak eddig, de az egyik ilyen pilóta Ross Chastain, akinek mondhatni beindult a szekér 2022-ben.

Az amerikai pilóta Texasban egy épített pályás versenyen aratta első futamgyőzelmét a szériában, nem sokkal később pedig egy legendás oválpályán, a Talladegán nyert versenyt. Igaz mindkettőhöz kellett némi szerencse, ám Chastain szinte végig harcban volt, így ez semmit sem vonhat le az érdemeiből. Bár ez a sztori talán nem hangzik annyira izgalmasan, az viszont már annál inkább, hogy a 29 esztendős versenyző minden győzelme után eldob egy dinnyét.

A koreográfia szinte minden esetben ugyanaz, ahogyan korábban a kisebb szériákban is volt, a győzelmet követően megkapja méretes zöldséget, feláll az autója tetejére, majd jelentős erővel az aszfaltnak csapja azt. Mindez azonban nem egy sima hóbort, sokkal inkább egyfajta tisztelgés a családja iránt, és nem mellesleg egy kiváló reklám is egyben.

Chastain ugyanis egy dinnyetermesztő családból származik, a floridai Alva városában született, és 13 éves koráig maga is ezzel foglalkozott. A versenyzés iránti szeretet egyébként szintén öröklődött, akárcsak a dinnyékkel kapcsolatos vállalkozás, mivel korábban édesapja is szerencsét próbált a versenypályákon, igaz csak hobbiból, fia viszont profi pilótává vált.

A jelenlegi egyébként már a nyolcadik generáció a családjukban, mely a dinnyetermesztés tudományát komolyan tovább vitte, és az eredeti tervek szerint Ross is ezzel foglalkozott volna a legfőbb idejében, Punta Gordában. Utóbbi a szintén floridai Charlotte megyében található, a farm neve pedig legalább annyira különleges, mint a versenyző ünneplése.

A dinnyefarmot a Nike-reklámokban sokszor hangoztatott mottóról kapta a nevét, ami a „Just Do It.” A hivatalos elnevezés a JDI, de a rövidítés innen ered, azt pedig, hogy sikeressé tették ezt a vállalkozást, a pilóta elmondása alapján az apjának, és nagybátyjának köszönhetik, akik sok időt áldoznak erre.

Persze néha Chastain sem veti meg a kétkezi munkát, és olykor a szokásos teendői mellett is besegít a hétköznapi feladatokban, ami egyáltalában nem okoz gondot a számára, a családi hátterére és felmenőire pedig rettentően büszke. „Nem akarok túlságosan visszamenni az időben a családunk történelmét tekintve, degenerációkon keresztül adtak ételt az asztalunkra. Hogy ezt megtehetem itt, nem is beszélve erről a tömegről, világméretű figyelem előtt, ez minden, amit versenyzőként valaha is akartam, hogy segítsek népszerűsíteni a görögdinnyét” – mondta az Austinban aratott győzelme után a Charlotte Observer számára.