A bajnok, aki nem adja fel – Marc Marquez sokadik próbálkozása

2022. okt. 08. Szikora Tamás

A balszerencse talán enyhe kifejezés lenne arra, ami a MotoGP nyolcszoros világbajnokával történt 2020 óta. A két éve elszenvedett balesetét követően szinte mindig történt vele valami, ami megakadályozta, hogy ismét a régi formájában versenyezhessen, most azonban bizakodhatnak a szurkolói.

Még csak jövőre tölti be a 30. életévét a Repsol Honda motorosa, aki a királykategória egyik legismertebb arcának számít, hiszen nagyon fiatalon és mondhatni pokoli gyorsan összejött neki nyolc világbajnoki cím a három kategóriából. Marc Marquez elképesztő formában várta a 2020-as szezon kezdetét is, ami elég későire sikerült a koronavírusnak köszönhetően, ám a spanyol versenyzőt nem a pandémia vetette vissza.

Akkor címvédőként vághatott neki a több szempontból is furcsa idénynek, ami számára szinte el sem kezdődött. A Jerezben rendezett futamon a hatalmas mentéseiről híres Marquez egy óriási bukás után eltörte jobb felkarját, ezt követően pedig olyan tortúra kezdődött meg az életében, amit valószínűleg a legkomolyabb drámaírók is nehezen tudtak volna elképzelni. Először kiderült, hogy nagyobb volt a sérülés mértéke, mint azt gondolták, így az egész szezonja ment a kukába, majd a következő esztendőben főként csak azokon az óramutató járásával ellentétesen haladó pályákon teljesített jól, ahol nem terhelte annyira a sérült végtagot, igaz ebből még így is összejött neki három futamgyőzelem 2021-ben.

A következő gondot a kettős látás jelentette, amivel még az előző évtized elején szembesült először egy bukást követően, de mint kiderült ez visszatérő probléma volt. Arra viszont már tényleg senki sem számított, hogy néhány hónap alatt kétszer is kiújul, de mégis ez történt. Egy újabb kényszerpihenő után aztán következett öt felejthető futam, majd kiderült, hogy nem véletlenül esett vissza a teljesítménye:

„Az előző műtét sikeres volt, de azóta érzem, hogy a karom nagyon hátráltat engem. Idén már éreztem, hogy nem élvezem így a motorozást. Nagyon szenvedek, túl sok fájdalmam van, és nincs elég erőm. Nem úgy versenyzek, ahogyan szeretnék és még a bal vállamat is elkezdtem tönkretenni, mert túlerőltettem a karomat”

árulta el Marquez még május végén az Olasz GP sajtótájékoztatóján, ahol azt is megerősítette, hogy kiderült, az első rehabilitáció közel sem volt igazán sikeres, egészen egyszerűen rossz szögben forrt össze a felkarcsontja, így újabb műtétre volt szüksége.

Egy ilyen eset természetesen pszichésen is megnehezíti egy versenyző dolgát, hiszen a korábbi sikerek után ez már a sokadik mélypont volt az életében egy olyan embernél, akinek a motorozás jelenti az életét. Bár legutóbb minél hamarabb vissza akart térni a pályára, tanulva a hibákból, most a lehető legtöbb időt rászánták a gyógyulásra, az viszont biztos, hogy ez már az utolsó utáni esély. Erről Marquez már a visszatérése után beszélt, ami Misanóban egy teszten következett be, majd élesben az Aragóniai Nagydíjon tért vissza. „Ez lesz az utolsó próbálkozásom, ezt megígértem a nagyapámnak is. Ha ez sem sikerül, akkor visszavonulok” – mondta a DAZN nevű spanyol csatornának.

És hogy mennyire sikerült, most a gyógyulás? Nos, a látottak alapján az idősebbik Marquez (testvére Alex is a királykategória mezőnyét erősíti) éhes a sikerre, és egyértelműen jobban élvezi a motorozást, mi több az eredmények is őt igazolják. Aragónban a kvalifikációja nem sikerült jól, de egy hihetetlen rajtot követően rögtön az élmezőnyben volt, igaz szerencsétlen módon néhány kanyar alatt két versenybalesetbe is belekeveredett, emiatt az ő futama is idejekorán véget ért, később azonban már tényleg elkezdtek összeállni a dolgok.

Motegiben már az egykörös tempóra sem lehetett panasz, az esős időmérőn pole-pozíciós lett, a versenytávokat pedig úgy tűnik, jobban bírja, mint korábban, igaz még nem minden tökéletes. Japánban a negyedik, Thaiföldön pedig az ötödik helyen zárt, de a rend kedvéért tegyük hozzá, hogy mindkét helyszínen, egészen a leintésig tartotta a lépést az előtte motorozókkal. Egyértelműen kell még idő tehát, de az alapvető cél, hogy jövőre világbajnok esélyesként kezdhesse meg az idényt, ehhez pedig úgy fest a technika is adott lehet. Bár a többiek csak szenvedtek a Honda gyári gépével, Marquez több hónapnyi kihagyás, és egy újabb műtét után azonnal a legjobbak közé vitte azt a motort, amivel olyan sokat látott, rutinos pilóták is csak szenvedtek, mint Pol Espargaro, vagy Stefan Bradl. Ha minden a tervek szerint halad és tényleg nem kapkodták el a mostani próbálkozást, akkor még talán az sem kizárt, hogy idén is láthatjuk őt valamikor a dobogó legtetején.