Vöröslencsés szendvicskrém nem csak vegetáriánusoknak

2021. ápr. 19. Fodor Andrea

A vörös lencse ma már nagyobb áruházakban szinte mindenhol beszerezhető értékes alapanyag. A hagyományos lencsével ellentétben nagyon hamar puhára fő, nem kell főzés előtt áztatni sem. Felhasználása így igen sokoldalú lehet, praktikus, gyors és egészséges ételek készítéséhez kiválóan alkalmazható.

Nem csak vegetáriánusoknak ajánljuk, hiszen sokoldalú elkészítési módjával mindenki étkezésébe könnyedén beilleszthető. Mivel hántolt formában árulják, így nem okoz emésztési problémát azoknál sem, akik a többi hüvelyesre érzékenyebbek.

Most egy keletiesebb ízvilágú, nagyon gyorsan elkészíthető szendvicskrémet hoztunk.

Hozzávalók:

  • 15 dkg vörös lencse
  • 1 evőkanál görög joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors, babérlevél, római kömény, petrezselyem zöld
  • 1 fél zöld citrom leve
  • kb. 1 evőkanál őrölt lenmag

A lencsét kétszeres mennyiségű vízben, kevés sóval és egy babérlevéllel 10-15 perc alatt puhára főzzük. Fedő alatt hagyjuk még picit puhulni. Ha kihűlt, a többi hozzávalóval együtt botmixerrel krémesre keverjük. A joghurtot és a zöld citrom levét a végén adjuk hozzá. Ha nincsen otthon zöld citrom, a hagyományos citrommal is helyettesíthetjük. Üveges citromlevet viszont nem ajánlunk hozzá. A lenmagot magunk is megőrölhetjük kávédarálóval, de már sok helyen kapható őrölt formában is.

Az így elkészült krémet dobozolva, hűtőszekrényben tárolva napokig is használhatjuk. Pirítósra kenve, zöldségekkel tálalva, igazán tápláló és egészséges reggeli, vagy akár vacsora lehet belőle. Érdemes azoknak is kipróbálni, akik a hagyományos szendvicsekhez vannak szokva, mert egyéni fűszerezéssel szinte mindenkinek lehet kedvére való változatot készíteni belőle. Mártogatósként friss, nyers zöldségekkel is fogyaszthatjuk.

Ha nagyon idegennek érezzük ezt a fajta, keleties ízvilágot, akkor bátran kísérletezzünk más ízesítésekkel is. Pirított hagymával, pirospaprikával és a joghurtot tejföllel helyettesítve egy magyaros változatot is készíthetünk, amennyiben azt jobban kedveljük. Ha van otthon többféle, friss zöld fűszernövényünk, akkor próbáljuk ki a zöldfűszeres változatot is. Ebben az esetben sem fokhagyma, sem hagyma nem kell bele. Kipróbálható még krémsajttal elkeverve és egy kis snidlinggel meghintve is. A variációk száma szinte végtelen, kísérletezzünk bátran, míg meg nem találjuk a számunkra kedvenc változatot. A lényeg, hogy fogyasszuk gyakran, mert igen egészséges és tápláló étel.