
2023. márc. 17. Bálint Ildikó
Ha már fogynak a reggeli vagy vacsora ötletek, unjátok, a szendvicset, a rántottát vagy a bundás kenyeret, akkor ezt mindenképpen ki kell próbálnotok. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető, virslis kelt tészta receptet fogok most leírni. Kezdőknek is bátran ajánlom, könnyű, és viszonylag gyorsan megvan, a gyerekek garantáltan imádni fogják.
Hozzávalók 6-7 tutajhoz
- 0,5 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- egy kk. só
- egy tk. cukor
- ketchup ízlés szerint
- 6 vagy 7 virsli
- 20 dkg trappista sajt, pizza mozzarellával még finomabb
Elkészítés
Az élesztőt, a langyos cukros tejben felfuttatjuk, kb. 5 perc alatt. Ezalatt a lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, illetve a felfutott tejet. Kb. 10 perc alatt szép homogén tésztát dagasztunk belőle, lehet géppel is természetesen.
Ezután meleg helyen duplájára kelesszük kb. 20 percen át. Ha megvan, annyi részre osszuk, ahány tutajt szeretnénk (ez a tészta 6 tutajhoz biztosan elég), de aki „virsli pártibb” inkább, mint tésztásabb, az többfelé is szedheti.
A darabokat kézzel laposra, „tutaj alakúra” nyújtjuk, középen meg vágjuk (figyeljünk, hogy ne vágjuk ketté a tésztát), megkenjük ketchuppal (nálunk a gyerekek jó ketchuposan szeretik). Ízlés szerint nyilván lehet mustárosat vagy akár majonézeset is csinálni.

Ezután a virslit beletesszük, a vágásba, mehet még ketchup, majd megszórjuk sajttal. A sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra előmelegítjük, amíg melegszik a sütő, még kelhetnek a tutajok. Ha meleg a sütő, a tutajokat egy tepsire tesszük és még sajtot reszelünk rá. Kb. 10-15 perc alatt megsül.
Melegen tálaljuk, de ha marad belőle hidegen is isteni.