Triplacsokis, habkönnyű sajttorta

2022. dec. 16. Lebán Csenge

Életem párja imádja a sajttortát. Azt kért születésnapjára is, így hát kértem egy jól bevált receptet, és elhatároztam, hogy megpróbálom megsütni. Nem tudtam elképzelni, vajon jó lehet-e egy csokis sajttorta, hiszen még nem ettem, de ez a recept egyértelműen felülmúlta reményeimet.

A hozzávalók a következők

  • 500 g mascarpone
  • 100 g étcsoki
  • 100 g tejcsoki
  • 100 g fehér csoki
  • 3 dl tejszín
  • 3 x 5 g zselatin fix
  • 100 g olvasztott vaj
  • 200 g édes keksz

Az elkészítése elsőre kissé macerásnak tűnhet, azonban tapasztalatból mondom, hogy nem az. Csupán több tál kell hozzá, vagy pedig mosogatnunk kell a folyamat közben.

Az első lépés, hogy a kekszet (én csokisat használtam) összetörjük egészen apróra, már-már porszerűre. A recept javasol belekeverni 3 marék csokis Nesquik gabonapelyhet, azonban én ezt kihagytam, és pár grammal több kekszet törtem. Ha készen van, összekeverjük a folyékony vajjal. Érdemes valóban vajat, nem pedig margarint használni az íze miatt. A masszát 20 centis, sütőpapírral bélelt tortaforma aljába lapogatjuk. Amíg a krémet készítjük, helyezzük hűtőbe.

Három krémet kell elkészítenünk a háromféle csokiból. Az, hogy milyen sorrendben készítjük, az csak rajtunk áll. Azt készítjük elsőnek, amelyiket alulra szeretnénk a tortába, és azt utoljára, amelyiket a tetejére szánjuk. Én az étcsokissal kezdtem, a tejcsokissal folytattam, és a fehér került a tetejére.

A krém kezdéseként verjük fel a 3dl tejszínt. Nem kell, hogy nagyon kemény legyen, de habként tudjuk majd részekre osztani. Vízgőz felett felolvasztjuk a választott csokit, majd összekeverjük a hab és a mascarpone harmadával, illetve 5 g zselatin fix porral. Ezzel készen van az első hab, simíthatjuk a kekszes alapra. A félkész tortát tegyük vissza a hűtőbe, majd készítsük el a második krémet a két megmaradt csoki valamelyikéből. Felolvasztás után ugyanúgy habbal, mascarponéval és zselatinnal keverjük. Csak akkor simítsuk az első krém tetejére, ha az már kihűlt, és kellően megszilárdult. Utána ismét hűtőbe tesszük, majd elkészítjük az utolsó krémet.

Miután mindhárom krém rákerült a tortára, hagyjuk egy éjszakán át a hűtőben. Másnap csokireszelékkel díszíthetjük.

Az íze isteni: habkönnyű, nagyon csokis, nagyon lágy, tejszínes. Egy szelet is bőven elegendő egyszerre, hiszen a csokis krémek elég laktatóak, de egyáltalán nem émelygősek. Cukor csupán annyi kerül bele, ami a csokoládékban eleve megtalálható, így nem is túlzottan édes.

Szívből ajánlom ezt a csodálatos receptet, biztos vagyok benne, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését.