Sonkás-gombás carbonara

2022. aug. 25. Bálint Ildikó

Sokak számára ismerős lehet a hagyományos olasz szószos étel, amely a carbonara nevet viseli, de most ettől el kell vonatkoztatni, ugyanis csak ez az étel csak a nevében hasonlít erre, habár a kiindulási alap szinte teljesen hasonló, a végeredmény egészen más.

Egy gyors, és egyszerűen elkészíthető, de laktató ételről van szó, legyen ebédre vagy vacsorára tökéletes választás, és az egész család imádni fogja.

Ha épp nem tudod, hogy mit kellene főzni és időd sincs órákat bíbelődni a konyhában, akkor ezt neked találták ki!

Hozzávalók 4-6 személyre

  • 50 dkg penne tészta (lehet spagetti, vagy ízlés szerint bármilyen tészta megteszi)
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 fej lilahagyma (de vöröshagymával is készíthető)
  • 30-40 dkg sonka (lehet gépsonka, csirkemell sonka)
  • 1 üveg gomba 25 dkg (ha friss gombával készült az még jobb)
  • bors
  • 25 dkg sajt (az eredeti olasz carbonara parmezánnal készül, de én trappistát használok és azzal is nagyon finom)
  • tömlős krémsajt (elhagyható)

Elkészítés

1. A tészta vizet feltesszük főni, a tésztát a csomagoláson jelzett ideig főzzük, fogkeményen az igazi.

Majd leszűrjük, viszont a tészta főzőlevéből félreteszünk kb. 2 decit (később szükség lesz rá)

2. Míg a tészta fő, el is tudjuk készíteni a szószt. Egy nagy serpenyőben vagy wokban (hogy beleférjen a tészta is később) kevés olajon (olíva a legjobb) üvegesre pirítom az apró kockára vágott lilahagymát.

Beleteszem az ízlés szerinti méretre vágott sonkát, én csíkokra vágva szeretem. Mikor kicsi színt kap, beleteszem az üveges gombát is (ha nyers gombát használunk, az mehet bele a sonkával együtt) Együtt pirítjuk még egy kis ideig, majd lehúzzuk a tűzről.

3. A tojásokat egy tálban összekeverjük a két tojássárgájával és ízlés szerinti reszelt sajttal, valamint a tömlős sajtot is hozzákeverjük.

4. Amikor a tészta kifőtt, akkor a leszűrt tésztát, a tojásos sajtot a sonkáshoz keverjük, hozzáadunk a tészta főzőlevéből kb. 1 decit, nagy lángon összeforgatjuk.

A kívánt sűrűséget, még főzőlé hozzáadásával érhetjük el, különösen annak ajánlott, aki szaftosabban szereti.

5. Forrón tálaljuk, a tetejére még extra sajtot reszelünk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!