Slambuc, öhön, gránátos kocka, krumplis tészta, öreg lebbencs

2022. dec. 07. Bálint Ildikó

Mindenkinél eljön az az idő, amikor már mindenféle húsételből elege van, de mégis szeretne laktatót és finomat enni. Ha ez még párosul azzal, hogy szeret a szabadban bográcsozni, akkor remek választás lehet a slambuc főzés.

A galabugyritól kezdve ezer néven ismert finomság, amelynek neve tájegységenként változik, ahogy azt a címben is olvashatjuk. Az étel alapja a krumpli és a tészta, aki ezt a két alapanyagot szereti, az garantáltan szeretni fogja a kettő párosítását, különösen a szabad tűzön készült kivitelt.

Ahogy a neve is, úgy az elkészítési módja is tájegységenként, sőt háztartásonként változó. Az eredeti slambuc, egy pásztorétel volt, amit bográcsban készítettek kizárólag, és nem volt szabad kavarni csak rázogatni.

A most leírt receptnek ehhez semmi köze, ez egy jól bevált laktató egytálétel recept, amit én személy szerint slambucnak nevezek.

Hozzávalók

  • 1 nagy fej hagyma
  • 20 dkg jó minőségű füstölt szalonna, vagy kenyérszalonna
  • 2 csomag lebbencstészta (lehet nagykocka, fodros kocka, csusza, bármi, amit szeretünk) összesen kb. fél kg legyen
  • 4-5 nagy fej krumpli, ízlés szerint ez is lehet több vagy kevesebb
  • só, bors, fűszerpaprika

Elkészítés

A szalonnát apró kockákra vagy csíkokra vágom, a hagymát felaprítom, a lebbencs tésztát összébb töröm, ha szükséges. Egy nagyobb lábasban a szalonna zsírját kisütöm, majd a pörcöt kiszedem, aki szereti az benne is hagyhatja, csak vigyázni kell, hogy meg ne égjen.

Ezután a forró zsírba dobom a tésztát, és óvatosan kevergetve, rázogatva alacsony hőfokon körbepirítom, akkor jó, ha szép aranybarna, de arra vigyázzunk, hogy ne égjen meg (sajnos tapasztalatból mondom, hogy nagyon könnyen oda tud égni, talán ez a legnehezebb része, hogy ez ne történjen meg).

Ezután mehet bele a hagyma, még ezzel is pirítom kicsit, jöhet bele a paprika, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és mehet bele a meghámozott össze kockázott krumpli is. Sózom borsozom, aki szereti egy kis csípőset is tehet bele. Lehet bele tenni kolbászt is, de én nem szoktam.

Lassú tűzön, időnként megkevergetve, az elfőtt vizet pótolva kb. fél óra alatt puhára főzöm. Továbbra is vigyázzunk, hogy ne ragadjon, le és hogy a tésztát se törjük teljesen össze. Akkor van készen, ha megfőtt a krumpli és az állaga is inkább főzelék, mint leves.

Ha készen van, még kb. 15 percet érdemes tálalás előtt pihentetni, mert akkor a tészta beszív még a léből, és sűrűbb lesz. Az állaga akkor jó, ha megáll benne a fakanál.

Másnap fogyasztva is finom, de frissen tálalva a legjobb.