Pofon egyszerű, villámgyors pizzás csiga

2022. okt. 24. Lebán Csenge

Amióta csak ismerem ezt a finom pizzás csiga receptet, azóta nálunk igazán közkedvelt csemege bármilyen étkezésként. Remek választás lehet reggelire vagy vacsorára, valamilyen leves mellé is ebédre, de ha csupán valami délutáni nassolni valóra vágyunk, szintén jó választás lehet rövid elkészítési ideje miatt. Nem sok hozzávalóból áll, és nem is tartalmaz semmit, ami ne lenne mindig megtalálható egy átlagos háztartásban.

Az adag, amit leírok két 42×37 centis tepsire való.

A pizzás csiga hozzávalói

  • 40 dkg liszt
  • 2 tk só
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 3 dkg élesztő (vagy egy csomag instant élesztő)
  • 1 tk cukor
  • 2 ek étolaj
  • pizza szósz
  • sajt

Első lépésként kimérjük a lisztet, és a keverő tálba öntjük. Rögtön hozzáadhatjuk a sót is. Ezután meglangyosítjuk a tejet, majd belekeverjük a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk felfutni.

Ha ez megtörtént, a vízzel együtt beleöntjük a tálba a liszt mellé. Gyúrni kezdjük, és amikor már jól összedolgoztuk a hozzávalókat (ilyenkor egy kicsit ragacsos a tésztánk), hozzáadjuk az olajat, és még egyszer átgyúrjuk. Akkor jó, ha a kezünkről minden tészta levált.

Ha kész a tészta, tiszta konyharuhával letakarjuk, és fél órát kelni hagyjuk szobahőmérsékleten. Nagyjából a duplájára fog dagadni.

Közben előkészítjük a sodrófát, sajtot reszelünk, és megfőzzük a szószt. Volt már, hogy bolognai alapot főztem hozzá, használtam pizzakrémet is (nekem az nagyon sós, így egy kis tejfölt is kevertem hozzá), de sima ketchuppal is nagyon finom. Ízlés szerint szórhatunk még bele oregánót, bazsalikomot.

Ha megkelt a tésztánk, ketté vágjuk, és először az egyik felet téglalap alakúra nyújtjuk, jó vékonyra. Megkenjük a töltelékkel, megszórjuk sajttal (aki akarja, sonkával is töltheti) végül jó szorosan feltekerjük és 1-2 centis szeletekre vágjuk. Miután tepsire helyeztük, mehet a sütőbe.

Sokáig egy ősrégi sütőm volt, amin nem voltak sütési módok, sem fokozatok, csupán alacsony és magas fokozat. Azzal sajtpirulásig tökéletesre meg is lehetett sütni a pizzás csigát, de mióta van egy jobb sütőm, alsó-felső sütésen, 200 fokon sütöm, 15 perc alatt.

Meleg szívvel ajánlom ezt az egyszerű és finom receptet, remélem elnyeri a tetszéseteket.