
2021. okt. 21. Lebán Csenge
Az ősz beköszöntével sokunk kertjében potyogni kezd a körte. Van, aki cefrének szedi össze, van, aki kompótnak, és van, aki csak úgy csemegézni. Bármilyen célra is szeretnénk felhasználni, érdemes néhány szebb gyümölcsöt félretennünk, és kipróbálnunk a pofonegyszerű körtés-kekszes sütemény receptjét.
Négy körtére lesz szükségünk, ha kicsikék, akkor akár ötöt-hatot is felhasználhatunk. Szükségünk lesz továbbá kristálycukorra, fahéjra, vaníliás pudingporra, illetve háztartási kekszre.
Mindenekelőtt a körtéket alaposan mossuk meg, majd kockázzuk fel. Tegyünk fel melegedni 3 deciliter vizet, és rakjuk bele a körtekockákat. Adjunk hozzá 3-4 evőkanál cukrot és 1 evőkanál fahéjat. Körülbelül negyed óra alatt puhára főzzük. Időnként kevergessük, nehogy odaégjen a cukor miatt. A pudingport 1 deciliter vízben csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a körtéhez. Pár perc alatt összefőzzük, aztán levesszük a tűzről.
Egy tepsi vagy négyszög alakú tál alját szorosan kirakjuk a háztartási keksszel. Erre öntjük rá a körtés masszát, s végül a tetejét is beterítjük háztartási keksszel. A tetejét díszíthetjük reszelt vagy olvasztott csokival.
Egy ideig hagyjuk a pulton hűlni, majd tegyük a hűtőszekrénybe pár órára. Ha a keksz megpuhult, készen van a körtés-kekszes sütemény.
Az íze kiváló, ráadásul elkészíteni is egyszerű, így nem lesz macerás repetát csinálni belőle. Próbáljuk ki bátran, különösen, ha saját körtefával rendelkezünk! Ki tudja, talán évről-évre visszatérő őszi kedvenc válik belőle.
(Fotó: mindmegette.hu)