Nyári dinnyés finomságok

2021. jún. 29. Fodor Andrea

Itt a nyár, és vele együtt a dinnye szezonja is. Talán az egyik legkedveltebb idénygyümölcsünk a dinnye. Ha nem csupán a szokásos hideg dinnyeszeleteket fogyasztanád, akkor hoztunk néhány izgalmas receptet, melyhez alapanyagként ezt a finom, édes gyümölcsöt használhatjuk fel.

Görögdinnye Caprese

A Caprese eredetileg egy könnyű olasz saláta friss paradicsomszeletekből és mozzarellából. A mi receptünk esetében pedig a paradicsomot egyszerűen felcseréljük görögdinnyére. Izgalmasan hangzik és aki szeret kísérletezni, az mindenképpen próbálja ki!

Hozzávalók

  • 1 nagyobb szelet dinnye nagyjából 1 cm vastag és 4-5 cm szélességű darabokra vágva
  • 1 csomag mozzarella felszeletelve
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • kb. 1-2 evőkanálnyi balzsamecet
  • kb. 1-2 evőkanálnyi olívaolaj
  • ízlés szerint só

A felszeletelt dinnyét a mozzarellával váltakozva egymás mellé sorakoztatjuk. Enyhén sózzuk, megszórjuk a felcsíkozott, friss bazsalikomlevelekkel. Majd megöntözzük az olajjal és a balzsamecettel. Extra tipp: krémes balzsamecettel még finomabb! Hűtőbe tesszük, majd ha az ízek összeértek, azonnal tálaljuk.

Dinnye nyársak

Hozzávalók

  • 1 nagyobb szelet dinnye felkockázva
  • 10 dkg feta sajt felkockázva
  • 1 nagyobb fej lilahagyma vastagabb szeletekre vágva
  • 1 kisebb kígyóuborka felkockázva
  • friss bazsalikomlevelek
  • balzsamecet
  • hurkapálca a tálaláshoz

Felváltva szúrjuk a hozzávalókat a pálcára. Helyezzük egy tálra az elkészített nyársakat, majd gazdagon öntözzük meg balzsamecettel. Azonnal fogyasztható, hűsítő és különleges könnyű étel akár grillezett húsfélék mellé.

Görögdinnyés Salsa

Hozzávalók

  • 1 kisebb, fél görögdinnye
  • 1 mangó
  • ½ lilahagyma
  • 1 kisebb jalapeno paprika
  • 2 zöld citrom
  • petrezselyem
  • 1 csomag tortilla chips

A dinnyét vágjuk félbe, csak az egyik felére lesz szükségünk. Lehetőség szerint magmentes változatot használjunk. Óvatosan kanalazzuk ki a dinnye húsát, majd aprítsuk fel apróbbra egy tálban. Kockázzuk kicsire a mangót, keverjük hozzá. Ugyanígy adjuk a keverékhez a felvágott lilahagymát és jalapeno paprikát, majd a felaprított petrezselymet. Végül adjuk hozzá a két lime levét és ízlés szerint sózzuk. Miután jól összekevertük, töltsük vissza a dinnyébe óvatosan. Tortilla chips-szel tálaljuk. Különleges étel lehet a nyári grillpartikon, vendégeink biztosan elkérik majd a receptjét! 😊