
2023. márc. 09. Bálint Ildikó
Egy nagyon tartalmas, és finom marhahúsból készülő levest szeretnék most bemutatni. Önmagában akár főételként is elmegy, másodiknak már egy desszert is elegendő mellé.
Nem egy mindennapi leves, de ha egyszer kipróbálja az ember egy hónapban egyszer legalább örömmel fogja készíteni.
Tipp: Az ünnepi asztalra is kiváló választás lehet.
Hozzávalók 8 személyre
- 2 kanál mangalica zsír (sertészsír, kacsa zsír, libazsír, bármi csak ne olaj)
- 1kg friss marhahús (legjobb a nyak, de lehet ízlés szerint comb, lábszár, lapocka (ha lehetséges hentesnél vegyük, és kerüljük az előre csomagolt „gulyáshús”-t)
- 50 dkg csiperkegomba, lehet üveges is de mint mindenben a friss itt is jobb
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tv paprika
- 1 hegyes erős paprika
- 2 paradicsom
- 5 sárgarépa
- 2 petrezselyem ( zöldjével ha lehet)
- 1 karalábé
- 2 dl tejföl
- 1-2 evőkanál mustár
- só, bors, őrölt fűszerkömény, őrölt pirospaprika
- 1 tojás
- 3-4 evőkanál liszt
- 5 dkg vaj
Elkészítés
A húst kisebb kockákra vágjuk, ahogy a pörköltnél szokás. A hagymát, paprikát apróra, a paradicsomot darabokra. A leveszöldségeket, mint a sárgarépa, petrezselyem, karalábé, hosszanti csíkokra (Julienne). A gombát darabokra, nem kell túl apróra.
A hagymát a zsíron megpirítjuk, mehet bele a zöld és TV paprika, ha ez is pirult mehet bele a hús. Fehéredésig sütjük, majd mehet bele a paradicsom, illetve a fokhagyma, Ha ezek is összesnek mehet a só, bors, pirospaprika és a kömény, ebből csak óvatosan.
Az elfőtt folyadékot vízzel lassan pótolva a húst félpuhára főzzük, a marhahús korától függően ez 1,5 – 2 óra is lehet. Ha félpuhának érezzük a húst mehetnek bele a zöldségek, sárgarépa petrezselyem karalábé. Felöntjük annyi vízzel amennyi levest akarunk (nálam ez a mennyiség a gombával vajgaluskával, habarással, egy 5 literes fazékra elég).
Közben elkészítjük a vajgaluskát, a vajat szobahőmérsékletűre olvasszuk, hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót, és galuska sűrűségű tésztát csinálunk, ha kemény lenne, vízzel lágyíthatjuk.
Amikor a zöldségek is már majdnem puhák, mehet bele a gomba. A gombának elegendő egy 10 perc, addig a tejfölt egy kanál liszttel, és a két evőkanál mustárral kikeverjük.
A vajgaluskát ízlés szerint kanállal vagy szaggatóval a levesbe szaggatjuk, majd, ha feljöttek a galuskák a leves tetejére a tejfölös habarást is beletesszük. Egyet „rottyantunk” rajta, meghintjük a petrezselyem zöldjével, (aki szereti savanyúan, az egy kis citromlével savanyítani tudja) és forrón friss kenyérrel tálaljuk. Egy tányérnál nem lehet abbahagyni.