Hogyan készítsünk mirelit pizzát házilag

2023. jan. 24. Lebán Csenge

Nagyszerű érzés, amikor egy zsúfolt napon nem kell az ebéddel vagy a vacsorával bíbelődnünk, hanem csak kiveszünk a fagyasztóból egy finom pizzát, és megsütjük a sütőben. A mirelit pizzának azonban – mint minden másnak – egyre borsosabb az ára. Készítsd hát el te magad, házilag!

A pizza csodálatos találmány. Mirelit változata úgyszintén! Legalábbis én így gondolom. Nálunk nagyon jól jön, ha van belőle tartalék a fagyasztóban, hiszen mindketten szeretjük, vacsorára pedig bármikor kitűnő választás. Azt viszont nagyon meguntam, hogy csak erre több ezer forintot hagyok ott az üzletekben. Elhatároztam, hogy házilag készítek majd mirelit pizzát. Jelentem, sikerült!

A tészta receptje, melyből 3 pizza készül:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dl langyos víz
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál étolaj

Elkészítése

A víz felében elkeverjük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben kimérjük a lisztet, és beletesszük a sót. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez a maradék vízzel együtt. Gyúrni kezdjük. A végeredmény elég ragacsos, de ha hozzáadjuk az étolajat, szépen lejön a kezünkről a tészta. (Ez tapasztalat, viszont én ezt már lusta voltam kézzel gyúrni, gépet használtam hozzá.) Fél órára letakarjuk, és meleg helyen (én az előmelegített sütő közelébe szoktam tenni) fél óra alatt megkelesztjük.

Szükségünk lesz kör alakú (vagy ha nem ragaszkodunk a körhöz, akkor bármilyen más alakú) alapokra, amiken majd a pizzákat a fagyasztóba tehetjük. Erre azért van szükség, mert amikor eltesszük, még lágy a tészta, hajlik összevissza. Nem lenne jó, ha eldeformálódna, és úgy fagyna meg. Ez az alap lehet tortaforma alja, tálca, de akár karton is. Én az utóbbit használtam, de azt sajnos nem lehet újra felhasználni, mert kissé elázik.
Ha a tészta a kétszeresére nőtt, három részre osztjuk, és mindegyikből golyót formálunk. A tálcát lisztezzük meg, majd tegyük rá a tésztát, és lapogassuk el a formája mentén. Paradicsomos alapnak ketchupot használtam, amit meg lehet fűszerezni oregánóval és bazsalikommal. Ezután apróra vágott sonkát, kukoricát és reszelt sajtot tettem rá. Amikor úgy véltem, más már nem hiányzik a pizzámról, fóliával lefedtem, majd a fagyasztóban egymásra pakoltam őket.

Néhány nap múlva el is jött a próba ideje. Előmelegített sütőben 200 fokon készült, alsó-felső sütéssel, amíg a sajt szépen meg nem pirult a tetején.
Az íze nagyon jó volt, akárcsak a friss pizzáé. Az ára pedig garantáltan alacsonyabb, mintha boltban vettem volna őket. Arról nem is beszélve, hogy a bolti pizzából egy sosem elég kettőnknek, a háziból viszont igen. Ráadásul azokat a hozzávalókat, amiket felhasználok, látom és ismerem, tehát még véletlenül sem kell, hogy megkérdőjelezzem a minőséget.

Javaslom tehát a házi mirelit pizzát mindenkinek, de legfőképpen azoknak, akik zsúfolt mindennapjaik miatt viszonylag gyakran fordulnak a mirelit nyújtotta kényelemhez. Jó étvágyat kívánok hozzá!