
2021. márc. 12. Fodor Andrea
A tengerentúlon hatalmas népszerűségnek örvend az overnight oats, vagyis az előző este összeállított és a hűtőben összeérő zabkása. Ennek leginkább az az oka, hogy mivel lassan felszívódó szénhidrátban gazdag, így igazán egészséges reggelinek számít.
Amiatt is népszerű, hogy kevés pepecseléssel meglepően sokféle változatot tudunk elkészíteni. Este néhány perc alatt összekeverjük és reggel tetszés szerinti friss kiegészítőkkel felturbózva azonnal fogyaszthatjuk. Még a nagyon elfoglalt emberek is könnyedén elkészíthetik maguknak saját, személyre szabott, fitt reggelijüket.
Nézzük az alapreceptet, mi is kell hozzá:
- fél bögre zabpehely
- fél bögre tej/növényi tej tetszés szerint
- 1-2 evőkanál görög vagy natúr joghurt
Ezeket összekeverve meg is van a másnapos zabkásánk alapja. Természetesen ezt lehet édesíteni mézzel, édesítőszerrel, vagy akár egy kevés vaníliás cukorral is. Amennyiben az egészséges reggeli a főbb cél, akkor válasszunk a hagyományos cukor helyett diétásabb édesítőszert.
Az alap zabkásánkat tovább dúsíthatjuk ízlésünknek megfelelően például chia maggal, lenmaggal, dióval, mandulával is. Így további értékes tápanyagokhoz juttatjuk szervezetünket és még finomabb lesz a végeredmény.
Próbálkozhatunk földimogyorókrémmel, darabolt étcsokoládéval is, úgy is izgalmas kombinációk születhetnek. Természetesen a legnépszerűbb plusz hozzávalók a gyümölcsök, melyek értékes rostforrással és vitaminokkal dúsítják reggeli kásánkat. Itt nem csak a friss, idénygyümölcsök használhatóak (bár ezek a legjobbak). Bátran tehetünk bele fagyasztott gyümölcsöket is, például málnát, áfonyát, vagy különböző gyümölcskeverékeket is.
Ha egy igazán különleges változatra vágyunk, akkor feltétlenül próbáljuk ki a répatortás változatot, mely természetesen csak a nevében tartalmaz tortát! Lereszelt nyers sárgarépával, némi fahéjjal és egy kis vaníliáscukorral egészítsük ki az alap, édesített zabkásánkat. Tegyük a hűtőbe, és másnap reggel élvezzük ezt az egészséges és különleges finom reggelit.
Jó párosítás még a banán-csoki, áfonya-citrom, málna-vanília is. Kísérletezzünk bátran, hiszen ez egy olyan reggeli, melyet igazán saját egyéniségünkre szabhatunk.
A lényeg, hogy az alap összeállítása után rétegezve helyezzük egy zárható üvegedénybe a kásánk alapanyagait. Figyeljünk rá, hogy a fagyasztott gyümölcsök levet engedhetnek, így ezeket inkább reggel a már másnapos kására tegyünk inkább. Miután összekevertük, felrétegeztük a kása összetevőit, az üveget tegyük a hűtőszekrénybe egy éjszakára.
Kevés alapanyagból is igen ízletes, egészséges és változatos reggeliket kreálhatunk, ha betervezzük a heti menübe a másnapos zabkását.