Májgombóc leves

2022. júl. 04. Bálint Ildikó

Most egy jól bevált, sokszor kipróbált hagyományos májgombóc leves receptet szeretnénk bemutatni. Nekem mindig a gyermekkoromat juttatja eszembe, amikor örültünk a menzán, ha valami laktató, és főleg finom levest kaphattunk. Igazi magyaros étel, külföldön nem igazán ismerik.

Ha unod már a húslevest, akkor ezzel feldobhatod akár a hétvégi menüt, a gyerekek pedig garantáltan szeretik a gombócos leveseket. Nálunk még az a gyerkőc is megeszi, aki egyébként messziről kerüli a májat.

Milyen előnyei vannak még a májgombóc levesnek?

Mindamellett, hogy finom és laktató egészséges is. A máj fogyasztása bizonyítottan jótékony hatásokkal bír a szervezetünkre és ebben a formájában még az is hamarabb megeszi, aki egyébként nem szereti a máj ízét. Nem utolsósorban pedig az elkészítése is gyors és könnyű, sőt nem is tartozik a különösen drága étkek közé.

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 közepes fej hagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 1db petrezselyem
  • 1 db karalábé
  • 2-3l húsleves alaplé (víz+leveskocka is pótolhatja, ha nem áll rendelkezésre az alaplé)
  • kevés olívaolaj
  • 50 dkg friss csirkemáj
  • 2-3 ek. liszt
  • 3-4 ek. zsemlemorzsa
  • bors
  • petrezselyem

Így készíthetjük el

A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a felaprított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. 2-3 percig nagyobb lángon folyamatos kevergetés mellett pirítjuk a zöldségeket.

Ezt követően öntjük fel az alaplével, és ízesítjük. Kb. 20-30 percet főzés szükséges, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Közben elkészítjük a májgombócot. A májgombóc, nem keverendő össze a májgaluskával!

A májat az inaktól és hártyáktól megtisztítjuk, majd botmixer segítségével összetörjük. (el is lehet kaparni, egy vágódeszkán, de a botmixer egyszerűbb és gyorsabb)

Ezután hozzáadjuk a lisztet, a zsemlemorzsát, a petrezselyemzöldet. Akkor jó az állaga, ha nem túl kemény, de nem is ragadós lágy.

Amíg a zöldségek főnek a levesben mehet be a hűtőbe.

Ha a zöldségek megfőttek, a májas masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, majd a levesbe engedjük őket. A májgombócnak kb. 10 perc főzés elegendő.

Ízlés szerint még lehet bele bármilyen levesbetétet tenni, hogy gazdagabb legyen, de anélkül is nagyon finom és laktató.

Jó étvágyat a leveshez!