Macaron mánia a világ körül- trendek és lenyűgöző ízek csábításában

2021. jún. 07. Tollas Tímea

Színes, édesen hívogató kerek szerelem hálózta be az egész világot: a macaron! Ez a különleges francia édesség manapság minden cukrászdában vagy a boltok polcain visszaköszön ránk, ha résen vagyunk.

Előszeretettel vásároljuk születésnapokra, ajándékozzuk szerelmünknek vagy éppen lazítunk a társaságában egy kimerítő napunk után. Egyedi íze és kifinomult, apró formája azonnal megragadja a fantáziánkat, egyből a francia sikk és az elragadó kecsesség, a francia nők bája elevenedik meg a szemünk előtt.

Mi is az a macaron?

Ne lepődjünk meg nagyon: a macaron francia eredetű, nem is véletlenül. Már első ránézésre átjön az a hanyag elegancia és vonzó, szinte szavak nélkül történő csábítás, amely a franciákra annyira jellemző.

Ez a falatnyi kis mennyország egy tipikus klasszikus francia sütemény. Általában két lekvárral vagy különböző ízesítésű ganache-sal összeragasztott mandula lisztből kreált habcsókból készül. Sokak számára azért igazán vonzó és kedvelt édesség, mert mandula lisztből készül, így a glutén érzékenyek is fogyaszthatják.

Macaront kóstolni annyi, mint a szeretetet és az eleganciát ízlelni

Ez az édesség garantáltan nem okoz csalódást a gasztronómia és a különleges édességek rajongói számára. Megvan benne minden, amire szükségünk lehet: hívogató forma világ, trendi színek és megjelenés. Azonban, talán mégis csak többről lehet szó holmi összekotyvasztott élénk színeknél és jó ízeknél: az értékről és az értékközvetítésről.

Most bizonyára halvány mosollyal az arcodon olvasol tovább és a fejedben számos gondolat cikázik, hogy vajon miért is kell ennyire rajongani egy egyszerűnek tűnő, falatnyi kis édességért. Amikor elmész egy neves, belvárosi cukrászda vagy kis kávézó előtt és a látvány kirakatban megpillantod ezeket a több színben játszó, szivárványos csodákat, bizonyára leesik majd az állad első blikkre.

Az árcédulán innen és túl…

Tényfeltárás következik: nem a gyönyörű átmenetes, ombre trikolór színek vagy a Micimackó és Malacka figura macaronok csodálása végett vágódsz majdnem hanyatt, hanem annál inkább a kis árcédulák miatt. Szinte halványan, alig láthatóan, ceruzával firkantva, több száz forintot vésnek a puha, fehér papírra. Neked meg ilyenkor nyitva marad a szád és csak ámulsz, hogy ezt mégis hogyan gondolhatták. Azért biztos, ami biztos alapon bemész a bourjois kis üzletbe, ahol a csillár is gyémántból van és pirulva ugyan, de rákérdezel a macaron pontos árára.

Sznob, elitista, luxus cikk, majomkodás? Sokan illetjük hasonló kifejezésekkel ezeket a falatnyi kis édességeket. Senkit sem lehet érte hibáztatni, hiszen sokan nem vagy csak nehezen engedhetik meg maguknak az ilyen drága élvezeteket. Természetesen megint nézőpont kérdése, hogy ki mit tart soknak vagy még éppen belefér-e az általa szabott értékhatárba. Sokunk számára, ha minőségi finomságokról van szó, nem sajnáljuk a pénzt és előszeretettel nyúlunk mélyebbre a zsebünkbe.

Aztán ott vannak azok az emberek is, akik bár megengedhetnék maguknak a macaront, mégsem “pazarolják” ilyesféle ínyencségekre a pénzüket. A sor legelején helyezkednek el a mániákus ajándékozók és Párizs szerelmesei, akik nyomban sírva fakadnak a gyönyörűségtől, ha csak macaront látnak valahol. Azt már az olvasó képzeletére bízom, hogy a Nemzetközi Macaron Világnapon (március 20.) vajon hogyan viselkedhetnek az ilyen fanatikusok. A hajtépés és a lökdösődés csak a kezdet, az unikornisos macaron figura pedig a hab a tortán!

Ahol az elegancia megelevenedik: belvárosi macaron lelőhelyek

Aki keres, az talál – szól a közmondás, azonban én nem biztatnálak a hosszú keresgélésre, ha valóban minőségi alapanyagú macaronokra vágysz. A következőkben pár megbízható, kedvenc macaronozó helyet sorolok fel, ahol garantáltan megéri vásárolnod:

  • Macaron Heaven Manufaktúra (1027 Budapest, Margit körút 62.)
  • Chez Dodo Artisan Macarons & Café (1051 Budapest, Sas utca 7.)
  • Sugar! shop and confectionery (1061 Budapest, Paulay Ede utca 48.)
  • Desszert.Neked (1061 Budapest, Paulay Ede utca 17.)
  • Zazzi Cukrászda (1037 Budapest, Bécsi út 57-61.)
  • Émile (1026 Budapest, Orló utca 1.)

Látogassatok el valamelyik kis üzletbe, hogy megtapasztaljátok ezt a lenyűgöző élményt, amely mindenkinek kijár egyszer! Ha a bakancslistátokon van még egy hely, akkor az a felsorolt 6 hely közül az egyik legyen. Garantáltan nem fogjátok megbánni.

Végkövetkeztetésül, a macaron igazán egyedi ajándékként vagy élvezeti termékként funkcionálhat. Ha kicsit meg szeretnénk érteni ennek az édességnek a csodálatát, akkor az érték közvetítéssel és az ön kényeztetés ideológiájával kell kezdenünk a vizsgálatot.

A macaron ugyanis egy életfilozófia, értékrend és a luxus kitűnő megszemélyesítője. Mindezek ellenére viszont pompás eleme lehet egy jótékonysági megmozdulásnak vagy bármilyen nemes ügynek (adományozás, szegények segítése). Hogy miért? Pontosan az értéke és az egyedisége miatt. Amikor macaronnal kínálunk valakit, annyit üzenünk neki: Fontos vagy számomra, sokat jelentesz nekem! Ez a miniatűr édesség éppen ezért teli találat és hibátlan ajándék, bármilyen élet helyzetben. Hiszen lássuk be, ki ne szeretné különlegesnek és elragadónak érezni magát a mai szürke világunkban?