
2021. jún. 26. Fodor Andrea
Limonádét készíteni mindenki tud: cukor, citromlé és víz. Ez így elég egyszerűen hangzik ugyan, de azért van néhány trükk, amivel igazán ízletessé tehető ez a népszerű nyári üdítőital. Hoztunk is néhány különleges variációt és hasznos tippet a limonádé készítéshez.
Kezdjük az alap limonádénál. Ugye a fő probléma az, hogy a cukor nehezen oldódik el a hideg vízben, így már nem is olyan egyszerű jó limonádét csinálni. A fő titok: először kevés meleg vízzel készítsünk szirupot a cukorral, majd ezt hígítsuk fel hideg vízzel és utána öntsük hozzá a citromlevet. Arányokat azért most nem írunk, mert van, aki egészen édesen szereti a limonádét, van, aki pedig savanyúbban fogyasztja szívesebben. Amire érdemes odafigyelni, ha Meyer citromot sikerül vásárolnunk (ez kicsit gömbölyűbb, vékonyabb héjú és aromásabb illata van) az édesebb, mint a hagyományos citromok. Amennyiben gyakran készítünk nagyobb mennyiségben limonádét, érdemes előre elkészíteni több szirupot, és hideg helyen tárolni. Ha több citromot facsarunk, mint amennyit felhasználnánk, azt le is fagyaszthatjuk későbbi használatra.
Levendulás limonádé
Ez a kellemes változat nagy slágere az elmúlt éveknek, gyakran találkozhatunk vele éttermek kínálatában is. Azonban könnyedén elkészíthető otthon is, így megörvendeztethetjük vele vendégeinket, családunkat is egy kerti parti alkalmával.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb friss levendula ág, vagy egy teáskanálnyi szárított levendulavirág
- 1 csésze cukor / ennek megfelelő édesítőszer
- 2 csésze forró víz
- 1,5 csésze frissen préselt citromlé
- 2 csésze hideg víz
- jég
A levendulánál ügyeljünk rá, hogy csak olyan növényt használjunk, mely nem volt növényvédő szerekkel kezelve!
A levendulát morzsoljuk össze a cukorral egy edényben, majd öntsük le a keveréket a forró vízzel. Legalább fél órát hagyjuk pihenni a keveréket, majd szűrjük le. A kihűlt keverékhez adjuk hozzá a citromok levét és a hideg vizet, majd szervírozzuk a jégkockákkal.
Görögdinnyés limonádé
Ez a különlegesség sokak kedvence lesz. Különösen az édesszájúak fogják értékelni a dinnyés limonádét.
Hozzávalók:
- 1 kg görögdinnye
- 1 csokor menta
- 1 citrom
- 4 dl szénsavas ásványvíz
- jégkocka
A görögdinnyét feldaraboljuk és kimagozzuk, majd botmixerrel pürésítjük és átszűrjük. Beleszórjuk a mentát és hozzáöntjük a citromlevet. Felöntjük a szénsavas ásványvízzel. Tálaláskor a behűtött limonádét a jégkockákra öntjük.
Uborkás-bazsalikomos limonádé
Ez a frissítő változat igazán hűsítő a meleg nyári napokon. Érdemes kipróbálni azoknak is, akik az édesebb ízeket nem annyira kedvelik.
Hozzávalók:
- 1 kígyóuborka
- 3 friss, nagyobb bazsalikom levél
- ¼ bögre citromlé
- ¼ bögre víz
- 1 evőkanál méz
- ¾ bögre szénsavas víz
A megmosott, feldarabolt uborkát a bazsalikommal, a citromlével, a sima vízzel és a mézzel pépesítsük botmixerrel. Osszuk el egyenlő arányban a poharakban, majd öntsük fel a szénsavas ásványvízzel. Uborka és citromszeletekkel díszítsük.
Válasszunk egy kedvünkre való változatot, vagy akár próbáljuk ki mindegyik limonádé változatot. Garantált a felfrissülés egy meleg nyári napon!