
2022. aug. 09. Bálint Ildikó
Ki ne szeretné, ha egy rohanósabb napon gyorsan össze tudna dobni valami igazán laktató ételt? Annak, aki szereti a tésztás-húsos ennivalókat a lasagne erre remek lehetőséget biztosít.
A lasagne egy olasz eredetű étel, ami rakott tészta ételt jelent. Ízvilágának különlegességét a besamel mártásnak köszönheti. A gyorsaság és a laktatóság mellett másik nagy előnye, hogy viszonylag olcsón elkészíthető, nem tartozik a drága ételek közé.
Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek, hogy 6-8 személyre lasagnét készíthessünk.
Tipp: Nem érdemes kisebb adagot készíteni belőle, mert az sem baj, ha lesz maradék belőle. Másnap ugyanis az ízek annyira összeérnek a tésztával, hogy talán még finomabb lesz, mint a főzés napján.
Hozzávalók kb. 6-8 személyre
- 500 g lasagne tészta
- 300 g trappista sajt
- Szószhoz: (nem a hagyományos répás-zelleres szósz)
- olívaolaj
- 2 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1kg darált hús, lehet sertés vagy marha
Tipp: Ha a marha húst választod, akkor azzal számolni kell, hogy valamennyi idővel tovább fog főni!
- 700ml paradicsomlé (lehetőség szerint házi, mert azzal sokkal finomabb)
- 1 sűrített paradicsom
- fűszerek ízlés szerint: só, bors, oregánó, bazsalikom, majoranna,
- 1 ek. cukor
A besamel mártáshoz
- 5 dkg vaj
- 2ek liszt
- kb. 700ml tej
Elkészítés
A szószhoz a hagymát és a fokhagymát, apróra vágjuk, kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, sózzuk borsozzuk. Amikor kifehéredik, mehet rá a zöldfűszer, illetve a paradicsom. Kb. 30 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, a vége felé mehet bele a cukor.
Amíg fő a ragu elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasszuk, majd hozzákeverjük a lisztet. Folyamatos kavargatás mellett lassan adagoljuk a tejet, amíg be nem sűrűsödik. Ha darabos lenne, akkor botmixerrel lehet rajta segíteni.
Ha minden kész, akkor már csak össze kell állítani. Egy nagy hőálló tálat vékonyan kiolajozunk, a ragut a besamellel összekeverjük.
A rétegezés nálam így néz ki: Egy merőkanál ragus besamel, majd tészta (nem kell megfőzni), ismét ragu, reszelt sajt majd tészta. A reszelt sajtból sosem elég, így folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogy minden hozzávaló. A tetejére besameles ragu kerül, majd erre még egy jó nagy adag sajt.
Mehet az előremelegített sütőbe, 180 fokon légkeveréses sütőben ajánlott sütni. Kb. 30-40 perc alatt már készen is van.
Ezután kivesszük, és legalább 15 percet pihentetjük, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Minél tovább hagyjuk hűlni, annál könnyebb lesz szeletelni.
Jó étvágyat hozzá!