Lasagne – gyorsan finomat és laktatót

2022. aug. 09. Bálint Ildikó

Ki ne szeretné, ha egy rohanósabb napon gyorsan össze tudna dobni valami igazán laktató ételt? Annak, aki szereti a tésztás-húsos ennivalókat a lasagne erre remek lehetőséget biztosít.

A lasagne egy olasz eredetű étel, ami rakott tészta ételt jelent. Ízvilágának különlegességét a besamel mártásnak köszönheti. A gyorsaság és a laktatóság mellett másik nagy előnye, hogy viszonylag olcsón elkészíthető, nem tartozik a drága ételek közé.

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek, hogy 6-8 személyre lasagnét készíthessünk.

Tipp: Nem érdemes kisebb adagot készíteni belőle, mert az sem baj, ha lesz maradék belőle. Másnap ugyanis az ízek annyira összeérnek a tésztával, hogy talán még finomabb lesz, mint a főzés napján.

Hozzávalók kb. 6-8 személyre

  • 500 g lasagne tészta
  • 300 g trappista sajt
  • Szószhoz: (nem a hagyományos répás-zelleres szósz)
  • olívaolaj
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1kg darált hús, lehet sertés vagy marha

Tipp: Ha a marha húst választod, akkor azzal számolni kell, hogy valamennyi idővel tovább fog főni!

  • 700ml paradicsomlé (lehetőség szerint házi, mert azzal sokkal finomabb)
  • 1 sűrített paradicsom
  • fűszerek ízlés szerint: só, bors, oregánó, bazsalikom, majoranna,
  • 1 ek. cukor

A besamel mártáshoz

  • 5 dkg vaj
  • 2ek liszt
  • kb. 700ml tej

Elkészítés

A szószhoz a hagymát és a fokhagymát, apróra vágjuk, kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, sózzuk borsozzuk. Amikor kifehéredik, mehet rá a zöldfűszer, illetve a paradicsom. Kb. 30 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, a vége felé mehet bele a cukor.

Amíg fő a ragu elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasszuk, majd hozzákeverjük a lisztet. Folyamatos kavargatás mellett lassan adagoljuk a tejet, amíg be nem sűrűsödik. Ha darabos lenne, akkor botmixerrel lehet rajta segíteni.

Ha minden kész, akkor már csak össze kell állítani. Egy nagy hőálló tálat vékonyan kiolajozunk, a ragut a besamellel összekeverjük.

A rétegezés nálam így néz ki: Egy merőkanál ragus besamel, majd tészta (nem kell megfőzni), ismét ragu, reszelt sajt majd tészta. A reszelt sajtból sosem elég, így folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogy minden hozzávaló. A tetejére besameles ragu kerül, majd erre még egy jó nagy adag sajt.

Mehet az előremelegített sütőbe, 180 fokon légkeveréses sütőben ajánlott sütni. Kb. 30-40 perc alatt már készen is van.

Ezután kivesszük, és legalább 15 percet pihentetjük, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Minél tovább hagyjuk hűlni, annál könnyebb lesz szeletelni.

Jó étvágyat hozzá!