Különleges málnás receptek

2021. júl. 31. Fodor Andrea

A nyár a málna szezonja, és ugyan idén meglehetősen borsos áron lehet hozzájutni ehhez a gyümölcshöz frissen, azonban fagyasztott formában egész évben elérhető. A málnás finomságokhoz pedig a fagyasztott változat is ugyanúgy használható, mint a friss. Hoztunk néhány ihletadó málnás különlegességet az ízek szerelmeseinek.

Málnás chutney bögrésen

Fűszeres, gyümölcsök és különleges íz élmény a málnás chutney. Fogyaszthatjuk húsok mellé, de akár pirítósra kanalazva is, sőt egy olvasztott sajtos melegszendvicsnek is fantasztikus kísérője lehet. A markánsabb ízek kedvelőinek különösen ajánlott a recept kipróbálása.

Hozzávalók

  • 3 bögre málna
  • 1 bögre alma
  • 1 bögre vöröshagyma
  • ¾ bögre mazsola
  • 2 bögre barnacukor
  • 1,5 bögre almaecet
  • reszelt citromhéj, só, fahéj, gyömbér, chilipehely, szegfűszeg

A chutney elkészítése igen egyszerű, az összes hozzávalót tegyük lábosba és forraljuk össze nagyjából 8 percig, amíg besűrűsödik. Gyakran kell kevergetni főzés közben, hogy le ne égjen. A különleges fűszerek garantálják a sikert!

Grillezett csöves kukorica málnás vinaigrette mártással

A grillezett kukorica a málna mellett igazi nyári étel. Ha legközelebb grillpartira készülünk, feltétlenül próbáljuk ki hozzá ezt a könnyed, izgalmas málnás vinaigrette mártást is! Amivel még fel lehet dobni ezt a fogást, ha avokádót kínálunk a kukorica és a mártás mellé.

Hozzávalók

  • 1 bögre málna
  • ½ bögre olívaolaj
  • ¼ bögre vörösborecet

A mártás hozzávalóit addig keverjük robotgéppel, míg homogén nem lesz. Aki kerülné a málna magjait, az át is szűrheti az elkészült mártást. Hűtőben tárolva több napig felhasználhatjuk minden olyan ételhez, melyhez különféle szószokat tálalnánk.

Málnás salsa

Ha szeretnénk elkápráztatni a vendégeinket egy extra nyári vacsorával, akkor készítsünk málnás salsát! Tálalhatunk hozzá tépett hússal töltött tortillát vagy akár egyszerűen kukorica chipset. Fogyaszthatjuk mártogatósként, vagy akár feltétként is.

Hozzávalók

  • kb. 15-20 dkg málna
  • ¼ bögre lilahagyma
  • 1 csokor zöld petrezselyem
  • 1 csípős zöld vagy piros paprika
  • 1 lime leve
  • só, bors ízlés szerint

A lilahagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A petrezselymet apróra vágjuk a paprikával együtt. Összekeverjük a fűszerekkel és a lime levével, majd hozzáforgatjuk a málnát is. Nem baj, ha kicsit összetörik, inkább krémszerű legyen, mint darabos. Kóstoljuk meg, és ha szükséges még fűszerezzük. Behűtve tálaljuk.

Reméljük a málnakedvelők ízutazásunk végén már más szemmel tekintenek majd kedvenc gyümölcsükre és bátran kipróbálják majd ezeket a különleges fogásokat is.