Klasszikus kovászos uborka

2023. jan. 20. Bálint Ildikó

Egy nagyon egyszerű, viszont nagyon finom és egészséges savanyúság, amit szinte kötelező minden nyáron elkészíteni. A kovászos uborka, és a leve is nagyon jó hatással van a szervezetre és az immunrendszerre egyaránt.

Hozzávalók egy kb. 5 literes üveghez:

  • 3 ek. só
  • 3l víz
  • 1 szelet fehér kenyér
  • kb. 2-2,5 kg kovászolni való uborka
  • 1 csokor kapor

Egyéb hozzávalók, ami nélkül is tökéletes, de ezzel egyéni ízlésre lehet készíteni a kovászos uborkánkat:

  • fokhagyma
  • szemes bors
  • torma
  • babérlevél

Az ízlés szerinti méretű uborkákat alaposan megmossuk, több léről át öblítjük, a szőröket egy ronggyal vagy kefével ledörzsöljük. Kovászolni való uborkának én a nagyobbakat szeretem, de készülhet akár kisebb ujjnyi uborkákból is.

Amíg mossuk az uborkát, egy fazékban odatesszük a levet főni, egy liter vízhez egy evőkanál só kell, így esetünkben az 5 literes üveghez 3liter víz és 3 kanál só szükséges. Forrásig főzzük, majd lekapcsoljuk és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni.

Az üveget alaposan mossuk ki öblítsük el, várjuk meg míg megszárad. Az üveg aljára kapor kerüljön, én 1-2 szép nagy virágot szoktam tenni.

Az uborkákat hosszában négyfelé vagdaljuk, de nem vágjuk be végig, hogy ne essen szét (itt a vagdalás módja tájegységenként változik, van, aki a két vágást egymással szemben teszi, de olyan verzió is van, ahol nem vágják végig egyik oldalát sem). Ez csak ízlés dolga, az ízét nem befolyásolja. Az uborkákat szorosan az üvegbe állítjuk 2 sorban, ha nagyobbak, ha kisebbek akkor 3 sor is lehet. A lényeg, hogy szorosan nyomjuk bele az uborkákat.

Ha megtelt az üvegünk, a tetejére szintén kapor jön.  Ezek után jöhet bele ízlés szerint bors, fokhagyma, babérlevél, torma (ahogy írtam elhagyható, az alap recept anélkül is tökéletes lesz). Majd feltöltjük az üveget az előzőleg felforralt és szobahőmérsékletűre hűtött sós vízzel, hogy teljesen ellepjen minden uborkát. A tetejére a szelet kenyeret rányomkodjuk, hogy nedves legyen.

Egy kistányérral lefedjük, és egy tálcára meleg árnyékos helyen érleljük 2-3 napig. A kistányért azért kell, hogy a bogarak ne másszanak bele, a tálcát pedig a kifolyó lé felfogása miatt érdemes alá tenni. Nem kell tűző napra tenni, mert akkor hamarabb megpuhul és löttyedt lesz az uborka, valamint a lé is elpárologhat, ha kiszárad a kenyér a kovászolásai folyamat nem lesz megfelelő.

2-3 nap elteltével, az uborkákat kiszedjük egy tálba, majd a levet rászűrjük. 

Ha fedeles edénybe tesszük, akkor hűtőben akár 2 hétig is eláll.