Klasszikus Gundel palacsinta

2021. febr. 12. Barna Beatrix

Amennyiben szeretjük a palacsintát, de nincs kedvünk az „egyszerű” hagyományos töltött palacsintához (lekvár, kakaópor, túró stb.), akkor lepjük meg magunkat és családunkat egy igazi klasszikus Gundel palacsintával. Igazi kedvenc lehet a családban, ha a palacsintát megbolondítjuk egy kis diótöltelékkel, csoki mártással és szépen elkészítve, díszesen tálaljuk. Az elkészítése természetesen egyéntől is függ, de kb. 45 perc.

Hozzávalók a palacsinta tésztához

  • 4 db tojás
  • 400 ml tej
  • 200 ml szódavíz
  • 10 gr só
  • 350 gr finomliszt
  • 30 ml napraforgó olaj a serpenyő kenéséhez

A palacsintatészta elkészítéséhez a tojást egy megfelelő méretű tálban felkeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a vizet és megkeverjük egy habverővel, majd a sóval összekevert lisztet is hozzá adjuk. Az egészet alaposan átkeverjük, így egy sűrű palacsintatésztát kapva. Ezután a palacsintasütőt kevés olajjal bekenjük és felforrósítjuk. Egy merőkanálnyi palacsintatésztát teszünk a sütőbe, amit óvatosan egyenletesen szétoszlatunk. Amikor a palacsinta elválik a serpenyőtől, akkor megfordítjuk és néhány másodperc alatt meg is sütjük. Amikor elkészült az első palacsinta, jöhet a következő és így tovább… Amikor az egész tésztát kisütöttük, érdemes letakarni a friss palacsintákat, hogy fogyasztásig friss maradjon.

Hozzávalók a csokoládé mártáshoz

  • 4 db tojás
  • 100 gr cukor
  • 50 gr kakaópor
  • 30 gr finomliszt
  • 400 ml tej
  • 150 gr étcsokoládé
  • 50 ml rum

A csokoládé mártás elkészítéséhez használjunk lábast, amiben kikeverjük a tojás sárgáját a cukorral, a kakaóporral, a liszttel és 1dl tejjel együtt. Az apróra tört étcsokoládét a maradék tejjel együtt felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve és adagolva a tojásos keverékhez adjuk, majd addig főzzük az egészet, amíg be nem sűrűsödik. A rumot érdemes csak a tálalás előtt hozzáadni, hogy ne veszítse el az aromáját.

Hozzávalók a diótöltelékhez

  • 250 ml tej
  • 150 gr cukor
  • 300 gr darált dió
  • 40 gr mazsola
  • 1 db citrom héja
  • 50 ml rum

A diótölteléket csak az evés előtt érdemes elkészíteni, mert ha túl korán készül el, akkor könnyen kiszáradhat, kiváltképpen, ha diópótlót használunk rendes dió helyett. A tejet és cukrot felforraljuk, majd hozzá adjuk a diót, mazsolát, és a reszelt citromhéjat. Alaposan összekeverjük, és ha kész, levesszük a tűzhelyről. A rumot itt is érdemes csak a tálalás előtt hozzáadni, hogy ne veszítse el az aromáját.

A tálaláskor szép egyenletesen kenjük rá a diótölteléket a palacsintára (természetesen ízlésünk szerinti mennyiséget), majd a palacsintát félbe hajtjuk, majd ismét félbe hajtjuk. Az így elkészült töltött palacsintát(kat) desszertes tányérra helyezzük és a csokoládémártást finoman rácsurgatjuk. Ízlésünk szerint tejszínhabbal, vagy akár gyümölccsel fokozzuk a látványt és az íz orgiát.