Ki szereti a spenótot?

2021. máj. 05. Fodor Andrea

A spenót egy igazán megosztó zöldség, vagy imádjuk, vagy utáljuk. A középút nem jellemző rá. Akik nem kedvelik, azok nagy valószínűséggel nem jutottak túl az iskolai menza rosszul sikerült spenótfőzelékén, és lehet örökre elment a kedvük ettől a zöldségtől. Pedig a spenót egy nagyon változatosan elkészíthető, egészséges leveles zöldség, amit érdemes kipróbálni többféleképpen is elkészíteni.

Sokféle fajtája létezik, sőt fagyasztott formában is könnyen hozzáférhető, olcsó alapanyag. Egy biztos, nem érdemes előre elítélni ezt a zöldségfélét, mert igen változatos formában elkészíthető, és biztosan találunk kedvünkre való recept változatot belőle.

Alacsony a kalóriatartalma, így diétázók is bátran fogyaszthatják. Emellett magas az ásványi anyag- és vitamintartalma is. A-, K-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, kalciumban, cinkben és rostokban gazdag, nagyon egészséges zöldféle. 

Ha szeretjük a salátákat, akkor mindenképpen érdemes nyersen megkóstolni például a bébispenótot. Ez a fejes salátához hasonlóan, sokféle nyers zöldséggel párosítva, kitűnő salátaalap lehet. Még a szokásos szendvicsünket is feldobhatjuk és egészségesebbé tehetjük spenótlevelekkel. Ha szeretjük a turmixitalokat, akkor a spenótlevelet változatosan banánnal és más gyümölcsökkel kombinálva szuper reggeli turmixitalt készíthetünk belőle, mely energiával tölt fel egész délelőtt.

Amennyiben inkább a párolt és főtt változatokat tesztelnénk, akkor is igen sok lehetőségünk van a felhasználására. Vajon, kevés fokhagymával és borssal megpárolva ízletes és egészséges köret lehet különböző húsfélékhez, sültekhez. A klasszikus spenótfőzeléket is érdemes különböző receptek alapján kipróbálni, hogy megtalálhassuk a számunkra legízletesebb változatot.

Tésztákhoz készíthetünk tejszínes-spenótos fokhagymás szószt is. Ebben az esetben az összeturmixolt zöldség szinte teljesen „láthatatlanná” válik az ételben, ilyen formában még a legválogatósabb gyerekek is szívesen fogyasztják a zöld leveleket. Tölthetünk vele húsokat, kelt tésztákat is, akár különféle sajtokkal kombinálva. A spenótos-juhtúrós töltelék például sokféleképpen felhasználható, akár még péksüteményekhez, pitékhez is.

Nyers, reszelt burgonyához adva a felaprított spenótleveleket ízletes spenótos rösztit süthetünk. Ez önmagában, akár salátával fogyasztva is megállja a helyét, de feltétként főzelékekhez, vagy köretként húsfélékhez is tálalhatjuk.

Galuska, vagy palacsintatésztához adva az aprított spenótot elkészíthetjük a klasszikus ételek zöld változatát is. Így azok is szívesen fogyasztják majd, akik amúgy nem rajonganak a zöldségekért.

A lényeg: kísérletezzünk ezzel a remek zöldséggel bátran, mert nagyon egészséges és igen jó hatással van szervezetünkre. Lépjünk ki a spenótfőzelék korlátaiból és teszteljük változatos fogások alapanyagaként a spenótot, mert lehet ez lesz az új kedvenc ételünk!