Így fűszerezheted a kávédat házilag – Egyszerű tippek a különleges íz élményért

2022. szept. 20. Farkas-Csamangó Tekla

A kávézás szerelmesei bizonyára nagy kedvvel fogyasztanak érdekes, nem mindennapi kávékat, különlegességeket, hogy megkoronázzanak egy-egy pillanatot. Ha Te is a kávéimádók táborát erősíted, érdemes észben tartanod, hogyan dobhatod fel kedvenc feketédet akár otthon is. Ehhez adunk most néhány tippet. Lássuk a házi kávéfűszerezés titkait.

A mai ember jól tudja, hogy a kávénak számos jótékony hatása van. Amellett, hogy finom is, a mértékletes kávéfogyasztás jót tesz az immunrendszerünknek. Így mára a kávéivás hozzátartozik a modern társadalmak kultúrájához. Szép számmal vannak olyanok, akik nem pusztán reggeli rutinként, hanem közösségi rituáléként fogyasztják el kávéjukat. Éppen ezért rengeteg szokás és változat létezik, amiket mind-mind ki lehet próbálni.

Ha szívesen kísérleteznél, de szeretsz a magad ura lenni, és nem akarsz méregdrágán ízesített kávékat vásárolni, ezekkel együtt készítsd el legközelebb megszokott energiabombádat. Mindet variálhatod ízlés szerint. Ám, ha sosem próbáltad még őket, első alkalommal csak csínján bánj a megbolondítással.

Fahéj

Afahéj a kávéfűszerezés egyik legismertebb extrája. A legjobb, ha a fahéjat és a kávét egyszerre főzöd le, mert így jönnek ki leginkább az ízek. Egész egyszerűen csak add hozzá az őrölt kávéhoz a fahéjat, majd a szokásos módon főzd meg a kávét. Ha nem vagy biztos a dolgodban elsőre ne tegyél többet egy kávéskanálnál a fahéjból. Amennyiben még ennél is többre vágysz, fokozd az ízeket egy kevéske lereszelt narancs- vagy citromhéjjal.

Egy másik módszer, ha cukor helyett ízesíted meg fahéjjal a kávédat. Ez szerintem akkor a legizgalmasabb, ha előtte összekevered egy kis mézzel és úgy kavargatod el a már kész kávéban.

Vanília

Hasonlóan kell vele eljárni, mint a fahéjjal. Az őrölt változata is megfelel, de a felvágott vanília rudak vagy a belőlük kiszedett fekete magvak igazán finomak kávéval. Érdekes, hogy úgy tartják a vanília jó a stressz oldására és nagyszerű hangulatjavító fűszer.

Gyömbér

A gyömbér kitűnő antioxidáns-forrás. Erős íze miatt óvatosságra intenék mindenkit a mennyiségeket illetően. Viszont, ha szereted az újdonságokat, ne hagyd ki a saját kávékülönlegességeid közül, mert kalandos utakra vezetheti az ízlelőbimbóidat. Emellett köztudottan jó emésztésjavító, sőt egyesek szerint remek természetes vágyfokozó is. Vagyis nemcsak a kávédba érdemes belecsenni.

Chili

A kávéfűszerezés ínyencségének királya a chili. De ezzel legyél végképp körültekintő. Akárcsak a fahéjnál és a vaníliánál használj őrölt chilit. Tegyél a kávéhoz egy keveset – elsőre mindenképp csak egy-két csipettel – majd főzd le, és máris megkóstolhatod az őrülten finom és csípős végeredményt.

Csokoládé

A csokis kávé is eléggé ismert változat. Próbálkozhatsz úgy is, hogy a forró kávédba beledobsz egy-két kocka csokit, és kevergeted. De még kifizetődőbb, ha lassú tűzön, gőz fölött megolvasztod a csokit, majd a folyékony masszát csorgatod bele óvatosan a kávédba. Az étcsokoládé, tejcsokoládé, fehércsokoládé és narancsos csokoládé egyaránt megér egy-egy csészét.

Chilis-csoki

 Az előző kettő kombinációjaként válaszd a csoki előolvasztását, miután masszát kaptál a csokoládéból, adj hozzá egy kevés chilit, keverd össze és töltsd rá a kávédat. Egészen biztosan exkluzív íz élményben lesz részed.

Levendula

Ha néhány bekezdéssel feljebb azt írtam, hogy a chili a kávéfűszerezés ínyencségének királya, akkor a levendula annak királynője. A levendulás kávé elkészítésének két megfelelő módszerét találtam meg, bár elképzelhető, hogy több is létezik.

Az egyik ilyen mód, ha előre elkészíted a kávét, majd beleáztatsz néhány megmosott levendulavirágot, és húsz-harminc perc múlva átszűröd. Ez az alap tökéletes lehet jegeskávékhoz. Kevés vaníliafagyival kész desszertálomban találhatod magad.

A másik lehetőség, hogy az őrölt kávéhoz hozzáadsz egy kávéskanálnyi levendulavirágot, és a kávéval együtt főzöd le. A végeredmény így is egészen biztosan finom lesz.

Ha már király és királynő, amennyiben elég bátor vagy még a chilis-levendulás kávét is kipróbálhatod.

Abban az esetben pedig, ha más kávés recepteket készítenél el, nézz körül magazinunk oldalán!