Húsvéti maradékmentő ötletek

2021. ápr. 06. Fodor Andrea

Húsvétkor, mint a legtöbb nagy ünnepünkön hajlamosak vagyunk túlvásárolni, túlfőzni magunkat. Ez azt jelenti, hogy több étel van otthon, mint amit még jóízűen elfogyasztana a család. Ráununk a meglévő fogásokra, így azok, ha nem fogynak el, akkor kidobásra kerülnek. Mostani ötleteinkkel azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik a húsvéti ünnepre raktároztak be túlságosan és nem szeretnék elpazarolni ezeket az ételeket.

Főtt tojás

Ha túl sok tojást főztél, vagy festettél, de nem fogyott el, használd fel őket másképp! A főtt tojásokat megpucolva, apróra vágott vöröshagymával, petrezselyemmel, sóval, borssal és némi majonézzel összetörve nagyon ízletes tojáskrémet kaphatunk – ezt akár pirítósra kenve, akár szendvicsalapként is fogyaszthatjuk.  Ha több maradt, akár egy kicsit szokatlanul hangzó, de remek fogást is készíthetünk, ez pedig a tojáspörkölt. Ehhez a pörkölt készítéskor megszokott alapot készítjük. Kevés olajon lepirítjuk a vöröshagymát, hozzá adjuk a pirospaprikát és egy kanálnyi lisztet ezt felöntjük egy kevés vízzel, majd ebbe az alapba tesszük a negyedelt, megpucolt főtt tojásokat. Dúsíthatjuk darabolt paradicsommal, zöldpaprikával is és ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Ezután már csak össze kell forraljuk a tojásokkal. Tálalhatunk hozzá nokedlit, főtt tésztát, de akár főzelékre is tehetjük feltétként.

Főtt sonka, füstölt sonka, kolbász

Ezek nem túl könnyű fogások, így előfordulhat, hogy sokkal kevesebb fogy majd belőlük, mint ahogy terveztük. Ilyenkor több lehetőségünk is van a maradékok felhasználására. A legegyszerűbb felkockázva lefagyasztani kisebb adagokban. Ezek remekül felhasználhatók később ételek ízesítésére, levesekhez, rakott tésztákhoz például. Felkockázva hozzáadhatjuk a pogácsatésztához is, igazán ízletes, különleges sörkorcsolya készülhet így a maradékból. Aprítóval pépesítve, tejföllel, majonézzel, hagymával gazdagítva szendvicskrém is készülhet belőle, különféle ízesítéssel.

Kalács, édes péksütemény

Ha túl sok kalács, vagy édes piskótaszerű sütemény marad az ünnep után, akkor az hamar megszikkad, és a nyakunkon maradhat. Azonban a szikkadt süteményeket, kalácsot újraéleszthetjük egy remek desszertben! Kivajazott tepsibe téve a kisebb darabokat öntsük le egy felvert tojással elkevert langyos tejjel, amibe fahéjat és egy kevés vaníliás cukrot teszünk. Ezt pedig 180 fokon süssük enyhén pirosra. Ha kihűlt, akkor kenjünk a tetejére némi lekvárt és egy megfőzött vanília pudingot. Ezt kihűlés után szeletelve egy igazán izgalmas desszertet kapunk.

Maradék leves, köretek

A maradék krumplipüréhez tojást, fűszereket és akár a felaprított leveszöldségeket hozzáadva szuper zöldséges krokett készíthető. Miután összekevertük a hozzávalókat, hempergessük meg zsemlemorzsában a rudakra formázott zöldséges masszát és forró olajban süssük ki. Ez lehet főzelékfeltét, de akár egy különleges köret is. A maradék rizsből készítsünk sajtos rizsgolyókat. Ebben az esetben a főtt rizshez adjunk tojást, fűszereket és reszelt sajtot. Nedves kézzel formázzunk belőle kisebb méretű golyókat és forró olajban süssük készre. Köretként, saláták mellé vagy akár sörkorcsolyának is kiváló, egyszerű fogás.

Legyünk bátrak, és próbáljunk ki új recepteket, ne vesszen kárba a sok húsvéti finomság az ünnep után sem!