Hűsítő turmixok és smoothie-k augusztusi szezonnövényekből

2021. aug. 13. Diós Anita

Az augusztus valósággal elhalmoz a finomabbnál finomabb gyümölcsökkel, zöldségekkel, ami alkalmat ad arra is, hogy még a tél beköszönte előtt feltöltsük „vitamintartalékainkat”.

Nincs is jobb annál, mint amikor frissen és zamatosan készíthetjük el az ízletes, érett, hazai gyümölcsöt. Ahhoz pedig, hogy összes jó tulajdonságukat tökéletesen fel tudjuk használni, a smoothie-k és turmixok készítése kiváló út lehet. Alább néhány olyan recept következik, amely üdítő és egészséges kísérője lehet bármely étkezésnek a nyár végi időszakban.

Mivel az összes smoothie alapvetően ugyanúgy készül, ezért ezt már nem részletezzük a későbbiekben – csak az alapanyagokat soroljuk, amelyeket a feltüntetett arányban össze kell turmixolni.

Áfonyás smoothie

Az áfonya nemcsak vitaminokkal, de értékes antioxidánsokkal is tele van, így érdemes fogyasztani, valahányszor csak lehetőségünk nyílik friss, érett gyümölcsöt venni. Sajnos Magyarországon csak viszonylag kevés helyen érzi igazán jól magát a növény, de például Vas megye egyes területein is termesztik, így a szerencsés vásárlók friss, hazai áfonyával is találkozhatnak jellemzően július végétől szeptember közepéig.

Hozzávalók

  • 1,5 csésze jéghideg növényi tej (esetleg tehéntej)
  • 1,5 csésze friss áfonya
  • 1,5 csésze felkarikázott, fagyasztott banán a krémesebb állagért
  • vaníliás cukor és egy-két kanál cukor, esetleg méz

Körtés-diós smoothie

Ha szerencsénk van, augusztus végére már korai érésű diót és érett körtét is találunk, akár a saját kertünkben is. Ez a kombó igazi egészségbomba ráadásul, hiszen a körte sok rostot és vitamint tartalmaz, amelyet a dióban található egészséges olajok, ásványi anyagok és vitaminok remekül kiegészítenek.

Hozzávalók

  • 1 csésze mandulatej vagy más növényi tej
  • 2db közepes méretű, érett körte megpucolva és felkockázva
  • ¼ csésze friss, megtisztított dióbél
  • 1-2 evőkanál méz
  • egy „nagy csipet” fahéj

Almáspite-turmix

Ez a turmix természetesen nem tartalmaz almáspitét, almát viszont annál inkább, amit a népszerű desszertből megszokott fűszerek ízvilága egészít ki.

Hozzávalók

  • 2db nagyobb, érett alma (nyugodtan használhatunk régi, már ritka fajtákat, ha találkozunk velük a piacokon vagy a kertben, hiszen ezek ízvilága gyakran önmagában is különleges, de a granny smith, golden, jonagored és jonatán almákkal is nagyon finom lesz a turmix)
  • 1,5 csésze tej
  • fél-egy teáskanál őrölt fahéj
  • fél citrom frissen reszelt héja (bio, nem vegyszerrel kezelt)
  • 1-2 teáskanál bourbon vaníliás cukor
  • Egy csipet szerecsendió
  • ¼ evőkanál őrölt gyömbér
  • 1-2 evőkanál méz vagy cukor

Répás-őszibarackos smoothie

A zöldségekről sem kell megfeledkeznünk, amikor smoothie-t készítünk! A sárgarépa az édeskésebb ízével ráadásul még azok számára sem túl „vad” ötlet, akik egyébként inkább csak gyümölcspártiak a smoothie-készítés során.

Hozzávalók

  • 2 csésze megpucolt, felkockázott őszibarack
  • 1 csésze megpucolt és apróbbra darabolt sárgarépa
  • 1 érett banán felkarikázva
  • 1 csésze mandulatej vagy más növényi tej
  • 1-2 evőkanál méz vagy cukor, különösen, ha nem elég érett a barack vagy a banán

Fogyasszuk jó egészséggel ezeket az ízletes nedűket!